Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tetőtéri lakásban nem jó élni?

Győr - Kilenc éve tart a huzavona, és nem látszik, hogy valaha is megoldás születne Horváth Istvánné számára. Lakásának falai repednek, rosszak az ablakok, a fűtés ellenére is hideg van, az épületben a pincehelyiség penészesedik – már az épület átadása óta.
Új társasházba költöztek 2000 januárjában Horváth Istvánnéék. A 77 négyzetméteres tetőtéri lakás 11 millió forintba került. Szépnek és jónak tűnt – amíg nem laktak benne. Aztán sorra jöttek elő a hibák, és kezdődött a végeérhetetlen alkudozás, levelezés, személyes tárgyalás beruházóval, építővel, ügyvéddel – közben teltek az évek, és nem történt semmi.

A gondok az ablakokkal kezdődtek (beépítési sajátosságuk miatt utólag állítólag nem lehet szigetelni őket), aztán szaporodtak:
repednek a falak, a hálószobában a fűtés ellenére csak 14 fokot lehet mérni.

(Hőkamerás mérések bizonyítják a szigetelési hiányosságokat.) Repedések vannak a lépcsőházban, a ház pincehelyisége penészesedik... Ennyi is elég, hogy belássuk: egy új építésű házban ez „természetellenes".


Mivel évek alatt az ígérgetések ellenére nem történt előrelépés, Horváth Istvánné az iparkamara mellett működő fogyasztóvédelmi békéltető testülethez fordult, amelynek tavalyi határozatában a hibák 30 napon belüli kijavítását „ajánlotta" a Mitál Textilipari és Kereskedelmi Kft.-nek, mint beruházónak, és a Jankovits és Társa Kft. kivitelezőnek. A békéltető testületnek azonban annyi a lehetősége, hogy nyilvánosságra hozhatja, ha nem teljesítik a határozatot.


Azóta megint eltelt csaknem egy év, ezért fordult lapunkhoz Horváth Istvánné. Kérésünkre válaszolt Jankovits Ferenc, a kivitelező cég vezetője. Ebből idézünk: „A társasház az olasz tulajdonú Mital Kft. beruházásában épült. A lakást Horváth Istvánné tőlük vásárolta. A beruházáson nem volt fővállalkozó. A különböző munkafolyamatokat kb. 10 vállalkozó végezte. A munkák szervezése, bonyolítása társaságunk, a Jankovits és Társa Kft. feladata volt. Az egész kivitelezést egy olasz műszaki ellenőr ellenőrizte. (...) Minden lakás átadása jegyzőkönyvvel, egy lakáshasználati útmutató és egy garanciajegy átadásával történt meg. Ezekben – a jogszabályoknak megfelelően – rögzítésre kerültek az esetlegesen szükségessé váló garanciális javítások feltételei. Tekintettel arra, hogy a kivitelezést társaságunk bonyolította, így mi végeztük a garanciális munkák szervezését is. Az épületen a garanciális idő alatt észlelt, a tulajdonosok által bejelentett és a beruházó által elfogadott garanciális hibákat kijavíttattuk. Tény, hogy Horváth Istvánné jelzett felénk a felsorolt hibák közül néhányat. Ezt én a beruházó felé továbbítottam. A beruházó képviselőjével 2–3 évvel ezelőtt jártam is a lakásban. Tekintettel arra, hogy nekem és a vállalkozásunknak a mai napon a Mital kft.-vel semminemű kapcsolatunk nincs, nem tudok a később történtekre érdemben nyilatkozni."

Igazából egy lehetősége maradhat Horváth Istvánnénak: ha bírósági peres útra tereli az ügyet az olasz beruházóval. Ezt azonban bizonyos háttér-információi miatt nem vállalja...
Igazából egy lehetősége maradhat Horváth Istvánnénak: ha bírósági peres útra tereli az ügyet az olasz beruházóval. Ezt azonban bizonyos háttér-információi miatt nem vállalja...

Jankovits Ferenc még elmondta: az épület kivitelezése mindenben a kiviteli terveknek megfelelően és az akkori szabványok betartásával készült. Amikor a 6–7 éves lakásban járt, azt tapasztalta, hogy azon semminemű fenntartási, felújítási munkát nem végeztek. A lakás az épület tetőterében, az északnyugati sarokban helyezkedik el, ami miatt sajnos a ház leghidegebb lakása. Az épület tartófalai Ytong falazóelemekből készültek, és sajnos ez a falazóanyag hajlamos a repedésre. Az épület 45 lakásában egyetlen komolyabb garanciális hiba sem merült fel, és az apróbb hibák száma sem volt számottevő – jegyezte meg a cégvezető.

Olvasóink írták

 • 11. elemér 2009. április 06. 20:56
  „"Aztán sorra jöttek elő a hibák, és kezdődött a végeérhetetlen alkudozás, levelezés, személyes tárgyalás beruházóval, építővel, ügyvéddel - közben teltek az évek, és nem történt semmi."

  Azért nem történt semmi, mert az ügyvéd nem látott benne pénzt, vagy lefizették. Na meg aztán buták is, mert amit itt az orra elé raktam azt nehéz vitatni.”
 • 10. elemér 2009. április 06. 19:51
  „Hogyan kapják a munkát ? Hazugságokkal és lefizetéssel, amit aztán követnek a többi hazugságok. Egységben az erő.”
 • 9. elemér 2009. április 06. 15:46
  „Pro segundo:

  Nézzük csak meg a terveket és Ytong kalkulációkat.

  Nézzük meg a képesittéseket, cég és ellenőr ?

  Hogy vállalhatnak és ellenőrizhetnek Mo.-n olyan munkákat, amihez dunctjuk sincs ?”
 • 8. elemér 2009. április 06. 14:53
  „Kezdjük ott, Pro bono:

  Hol használlt a tervező és vállakozó ilyesmit azelőtt Mo.-n, és hogy szurta el máshol ?
  Milyen kiképzést kapott az ellenőr, vagy egyáltalán konyitott e valamit hozzá ?
  Milyen kiképzés létezik magyarul ? ;))”
 • 7. elemér 2009. április 06. 14:25
  „Nem a Ytong-al volt a hiba, hanem ott hogy a vállalkozó és ellenőr azt se tudta hogy ezt enni vagy inni kell, mert oda már angol tudás kell. Ilyesmit special rendelnek és kiképzés kell oda. Nagyon jól szigetel és passzol a tető munkákon. Ha azt jól csinállják, akkor mind az a probléma ami most van nem létezik. Ök most csak mellébeszélnek.

  http://www.ecostein.ie/thermal_insulation.html

  Itt persze mindent elmagyaráznak. Magyarul pedig csak a sötétben tapogatóznak, még az ügyvédek is. Ha már a tervezés rossz, vagy elszurták akkor a kivitelezés is rossz.

  Is there any risk of cracking?

  http://www.ytong.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=60&lang=en

  Most masonry materials have good resistance to compression and low tensile strength. Some cracks may appear if the constraints limits of traction or compression are exceeded. Therefore, a building built with YTONG Blocks has less risk of cracking because the constraints limits are higher. The building must be studied so that there limits are never exceeded. This means that support beams should be placed where needed. We must also ensure that there are no constraints for traction, which for example can be caused by differential settlement foundations. In order to "arm themselves" against this, we will place YTONG´s U-Form Blocks or alternatively Reinforced Steel mesh (catnic, Murfor). There reinforcements placed in the joints increase resistance to compression and tensile strength. They therefore play the role of an "insurance" effords against accindental damage.

  Do we need a specialised application team?

  Yes. Although YTONG Blocks are easy to build, the application procedure is not the same with the bricks. Therefore, we offer you free on-site training in order to build YTONG Blocks properly and gain all the advantages offered. On top of that we organise seminars throughout Greece and of course at our Central Offices in Athens for application teams and designers.”
 • 6. Goldmund 2009. április 06. 08:22
  „"Az épület tartófalai Ytong falazóelemekből készültek, és sajnos ez a falazóanyag hajlamos a repedésre."

  Ezt kb. úgy mondja, mintha a lakó követelte volna az Ytong beépítését. Olyan anyagot kell beépíteni, ami nem hajlamos repedésre és kész! Ha nem olyat építettek be, adják vissza a lakónak a befizetett pénzét 9 évi kamattal együtt. Ő ebből tud normális lakást venni magának, a vállalkozó pedig föladhat egy hirdetést: "Ócska, vizesedő, repedésekkel teli lakás eladó."”
 • 5. Révfalusi-szúnyog 2009. április 05. 20:38
  „Hasonló szar házakat épít Révfaluban a Varga és Társa című alakulat. A saját szemünkkel láttuk több esetben, hogy télen, kemény mínuszokban csinálták a födémbetonozásokat, belső vakolásokat. Aztán volt olyan csaj, aki el kellett adja az új lakását, mert a nedvesség nyáron jött ki, lerepedtek a falak és felpúposodott a parketta. A krumplifejű kivitelező meg csak tekergeti a nyakát. Csirkefogó a legtöbbjük, csak az a gond, hogy a városi emberek (főépítész, oszt. vezetők és egyéb köztisztviselők) lóvéért falaznak nekik. Magyarul meg vannak vesztegetve. Kiadják az előrásokkal ellentmondó épületekre az építési engedélyt, aztán a lakhatásit is, holott tudják, mi történik. Szarháziak.”
 • 4. elemér 2009. április 05. 19:25
  „Korrupció, amiben tultesznek az USA-n.”
 • 3. Stewe 2009. április 05. 18:44
  „" bizonyos háttér-információ", olasz cég, nem nehéz rájönni, mi lehet a háttérinfó ....”
 • 2. AHA. 2009. április 05. 16:28
  „Igazad van elemér! Ennél szarabbak meg már csak Amerikában vannak!”
 • 1. elemér 2009. április 05. 12:41
  „A baj csak ott van hogy ez nem valami egyedüli probléma. Szar anyag és szar munka van Mo.-n az épitkezési iparban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inszol: hosszabb nyitva tartás

Győr - A győri Inszol Zrt. az elmúlt hetekben folyamatosan bővítette az ügyfélszolgálata által… Tovább olvasom