Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Teszteltük Győr új parkolóházát, négyes osztályzatot adtunk - videó

Mint arról hírt adtunk, múlt pénteken megnyílt az Árpád parkolóház. Hétfőn rögtön próbára tettük az új létesítményt, teszteltük a 205 férőhelyes parkolóházat. Bár találtunk "gyerekbetegségeket", a négyes osztályzatot megérdemli "Árpád".
Faragott szabvány

Jogszabály szerint a parkolók szélességét akár 1,9 méterre, hosszúságát 4,5 méterre le lehet faragni. Korábban 2,5 méter széles, 5 méter hosszú volt a szabvány. A Kisalföld munkatársai pár éve mérőszalaggal jártak végig több győri parkolót.

A belvárosi Czuczor utcában a parkolók hossza 4,5 méter, szélessége 2,5 méter volt. A mérő 2,5 méter szélességet jelzett a Révai parkolóházban is. A Dunakapu mélygarázsban a parkolóhelyek szélessége 2,45 méter, a hosszúságuk 5 méter. Az egykori szabványnak 7 cm híján megfelel Győr új parkolóháza: a parkolók hossza 5 m, a szélességük 243 cm.
 

Figyelni a fordulókban

Ha ennyire ideálisak az értékek, miért ódzkodnak mégis sokan a parkolóházaktól? Az okokat a parkolóházak kissé kiálló támpilléreiben és a szűkebb manőverezési lehetőségekben kell keresnünk. Az Árpád parkolóházban nincsenek magas szegélykövek, nem érezzük szűknek a teret. Ellentétben a Jókai parkolóházzal, míg a támpillérek a Révai parkolóházban, a szegélykövek a mélygarázsban nehezítik az autósok dolgát.

A fordulókra mindenesetre érdemes figyelni az új parkolóházban. Ugyan az emelkedők se nem hosszúak, se nem túl meredekek, mégis problémát okozhat, ha hirtelen feltűnik egy másik autó a kanyarban. Az épületen belül egyelőre közlekedési táblák és tükrök nem segítik a tájékozódást. "Az említett eszközök szerelése nem volt része a beruházásnak. A próbaüzem alapján szükséges helyekre információs táblák vagy tükrök kerülhetnek, ha ezek indokoltak" – válaszolta Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs csoportvezetője.
 
Év végéig 100 forintba kerül egy óra parkolás az Árpád parkolóházban, január 2-től 200 forintba. Mérőszalaggal vizsgáltuk, mennyire éri megállni itt.

"Gyerekbetegségek"

A parkolók kialakításánál fontos szempont a beállási (manőverezési, tolatási) távolság, melyet a szakirodalom 6 méter esetén tart ideálisnak, de ez a szám is "csúsztatható" 5,5 méterig itthon. E téren jól vizsgázott az Árpád parkolóház, 607 cm-es tolatási távolságot mértünk.

Nézzük a gyerekbetegségeket. Érkezésünk után nem sokkal, hétfő délelőtt a Teleki úti bejárót lezárták - ekkor 123 hely volt szabad, távozásunkkor már csak 53 -, itt két szakember szerelt. Miután fizetési nehézségünk támadt, az ő segítségüket kértük. Bankkártyával egyelőre nem lehet fizetni, az automata pedig azt jelezte, hogy pontos összeggel egyenlítsük ki a számlát. 100 forint nem volt nálunk apróban, de a két szakembertől jó tanácsot kaptunk: fizessünk nyugodtan ötszázassal, kapunk visszajárót. Így is lett.
 
Amikor még nyitva volt a Teleki úti bejáró. Hétfő délelőtti érkezésünk után nem sokkal ezt a kaput lezárták. Fotók: Cseh Róbert
 
Hétvégén telt ház volt

Múlt szombat délután elkelt az összes hely az új parkolóházban. Advent idején a parkolóházaknál és a mélygarázsnál a Győr-Szol biztosít személyzetet, akik jó tanácsokkal látják el az autósokat.

A karácsony előtti utolsó hétvégén előfordulhat, hogy az összes győri parkolóház és a Dunakapu téri mélygarázs megtelik. Ez esetben a Tarcsay utcában a piac nyitva tartásán kívül szinte mindig vannak szabad parkolóhelyek. A piac minden szerdán és szombaton 6 órától 14 óráig várja a vásárlókat. A III. övezeti felszíni parkolók is jó eséllyel kínálnak helyeket, a centrumhoz közel.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi 35 ezer forintból él egy rokkantnyugdíjas nő Győrben

Havi 35 ezer forintból él egy rokkantnyugdíjas nő Győrben
A számlák után csak körülbelül tízezer forintja marad élelemre, életre. Tovább olvasom