Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Teszteltük a rámpát a vasúton, ami miatt majdnem tüntettek Győrben - videón, fotókon mutatjuk

Teszteltük a rámpát a vasúton, ami miatt majdnem tüntettek Győrben - videón, fotókon mutatjuk
Hosszú idő után csütörtökön majdnem tüntettek Győrben, de csak majdnem. A Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete azért szervezett demonstrációt a győri vasútállomás elé, mert a bejárathoz épített rámpát nyár vége óta nem nyitották meg - ellentétben az új lépcsőkkel. A MÁV az utolsó pillanatokban elgördítette az akadályokat a kész rámpák elől, így a tüntetés okafogyottá vált. A vasútállomás további akadálymentesítése azonban nagyon is aktuális.
Az elmúlt években a Kisalföld több riportot közölt arról, hogy milyen megalázó procedúrában van részük azoknak a mozgáskorlátozottaknak, akik vonatra szállnak Győrben. A győri állomáson hamarosan legalább az új kormányablak helyiségeinek megközelítése akadálymentes lesz. Ezért a főbejárat mindkét oldalán rámpákat építettek nyáron.

Csak saját felelősségre

Horváth Tamás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének tagja a kezdetektől fogva nyomon követte a beruházást. Az egyesület javaslatára emeltek ki több oszlopot a rámpák közeléből, majd a heteken át egyeztettek a feljáró megnyitásáról. A Mozgáskorlátozottak megyei szervezete végig azt kérte számon a vasúttársaságon, hogyha a rámpára vonatkozik a törvény, miszerint használatbavételi engedély nélkül nem lehet átadni, akkor a szintén a beruházás részét képező, megújított lépcsőre mért nem?

A kitartás csütörtök reggel eredménnyel járt, a MÁV a nyomás hatására megnyitotta az ominózus rámpákat. Igaz, a vasútállomás falára aggatott nem túl barátságos üzenetben felhívják a figyelmet, a rámpát saját felelősségünkre használhatjuk.
 

Klassz a rámpa

Csütörtök délben ott jártunkkor kisgyerekes szülők már éltek is a lehetőséggel és babakocsikat toltak a rámpán. Patkás Tomi győri paraúszó segítségével mi pedig teszteltük a kis híján tüntetést idéző rámpákat. "Mint minden rámpát, az elején ezt is kicsit bemértem. A feljáró hossza, dőlésszöge jó. Találkoztam már olyan rámpával, amelyen kerekesszékkel lehetetlenség volt felmenni. Szerencsére ez nem tartozik közéjük. Annak külön örülök, hogy a falra korlátot erősítettek, azaz kaptunk kapaszkodót is" – mondta Tomi.

Más kérdés, hogy a mozgáskorlátozottak a rámpával jelenleg annyit nyertek, hogy akadály nélkül vehetnek jegyet, intézhetik majd hivatali ügyeiket ősz végétől a kormányablakban. A peronokhoz ugyanolyan keservesen vezet az út, mint eddig.
 
Patkás Tomi győri paraúszó elégedett volt az új rámpákkal. A feljáró a babakocsit toló kismamák életét is könnyebbé teszi.

Bíznak a folytatásban

"Az egyeztetések végén jó kapcsolat alakult ki köztünk és a MÁV között. Ezt a vasat ütjük, ameddig forró. Célunk, hogy a sorstársak segítség nélkül, maguk közlekedhessenek a győri vasútállomáson" – mondta Nagy Józsefné Edit, a Mozgáskorlátozottak megyei szervezetének elnöke. Ami biztos, hogy a pénztárak mellett hamarosan átadnak egy akadálymentes új mosdót is. Ez lesz a második lépés.
 
Fotók: Cseh Róbert

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debütált Freddie új dala, új klippel - videó

Debütált Freddie új dala, új klippel - videó
Megérkezett a győri énekes Már nem számít című dalához készült videoklip. Tovább olvasom