Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Tesznek a demens betegekért Győrben

Az ismeretterjesztésen túl demenciabarát közösségeket is igyekeznek létrehozni, Alzheimer-cafékat támogatnak.
A demens betegek segítéséért fogott össze a Katolikus Szeretetszolgálat partnereivel, többek között a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel, hogy közösen, csaknem 300 millió forint európai uniós támogatásból 2021-ig tartó projektet valósítsanak meg. Ennek nyitó konferenciáját a győri városházán rendezték meg szerdán.
A projekt nyitókonferenciáját a győri városházán rendezték meg szerdán.
A projektnyitó konferenciát a győri városházán rendezték meg szerdán.
Dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes, a szeretetszolgálat főigazgatója előadásából kiderült, hogy minden harmadik másodpercben betegszik meg valaki demenciában a világon. A kór – amely az ötödik vezető halálok – jelenleg gyógyíthatatlan, de korai diagnózis esetén lefolyása lassítható. Kifejtette: a mostani – Győrt, Székesfehérvárt, Hajdúböszörményt, Jászberényt, Csákvárt és Tiszaalpárt érintő – projekt során ismeretterjesztő kézikönyveket, rövidfilmeket, arculatot és stratégiát készítenek, demenciabarát közösségeket igyekeznek létrehozni, Alzheimer-cafékat támogatnak, emellett elősegítik a szakmai szemléletformálást és együttműködéseket.

Somogyi Tivadar győri alpolgármester köszöntőjében a demenciát népbetegségnek nevezte, amit a családok nehezen ismernek fel, fogadnak el. Büszkén említette, hogy egy 30 személyes nappali demensellátó központot hoztak létre Győrben tavalyelőtt.

Dr. Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy fogalmazott: fontos a figyelemfelhívása erre a betegségre, s az is, hogy elfogadóbbá tegyék az embereket. Megjegyezte azt is, hogy előbb-utóbb bárki érintett lehet. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök bizodalmát fejezte ki, hogy a projekt révén olyan összefogás születik meg, amely a sok jó szándékot hatékonnyá teszi.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették Győrben Handó Tünde perét

Jogerős végzéssel megszüntették azt a precedens értékű és országos hírű pert, amit a budapesti Vasvári Csaba bíró indított Handó Tündével szemben. Tovább olvasom