Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tavaly is gyarapodtak a megyei közgyűjtemények

Számos történelmi, régészeti, irodalom- és művészettörténeti ritkasággal gyarapodott tavaly a győri és a soproni múzeum gyűjteménye. Az új szerzemények elsősorban adományként kerültek az intézményekhez.

Új állandó kiállítás nyílt ősszel a Madách-gyűjtemény anyagából a győri Xántus-múzeumban.

Az országosan egyedülálló tárlat sokakat megindított, így már rendezése közben, illetve a megnyitón és utána is számos irodalom- és művészettörténeti ritkasággal gyarapodott a kollekció.

Csécs Teréz, a múzeumi könyvtár munkatársa elmondta: számos különleges, korábbi és új Tragédia-kiadást – például a tavaly Moszkvában megjelent orosz fordítást –, illetve a világhírű művel kapcsolatos képzőművészeti alkotásokat – köztük Czinke Ferenc selyemre festett Madách-arcképét, amelyet a gyűjtemény eredeti tulajdonosának, Szabó József evangélikus püspöknek dedikált – kapott ajándékba a gyűjtemény.

Vásároltak is, sok más mellett Kass János grafikusművész két kisméretű rézkarcát, több filatéliai ritkasággal együtt, így a múzeum Madáchcsal és a Tragédiával kapcsolatos filatéliai anyaga majdnem teljes.

A győri Xántus-múzeum tavalyi régészeti feltárásainak eredményeit  kiállításon mutatják be az ETO Parkban. Különleges darabnak számít például egy bronzkori tál s egy római kori ezüstkagylós kanál – tu
A győri Xántus-múzeum tavalyi régészeti feltárásainak eredményeit kiállításon mutatják be az ETO Parkban. Különleges darabnak számít például egy bronzkori tál s egy római kori ezüstkagylós kanál – tu


A megyei múzeum régészeti gyűjteménye is szépen gyarapodott. Az érdekes, ritka leletek közül példaként Nagy Andrea régész hármat említett: egy római kori, kagylóevésre használt ezüstkanalat, amely a csornai lelőhelyen került elő, egy bronzkori "belső díszes" tálat, amit a Kóny–Markotabödöge út mellett rejtett a föld, illetve azt a késő középkori kő sakkfigurát, amely egy királyalak, kezében az országalmával.

Az intézmény képzőművészeti gyűjteménye tavaly a győri születésű Szántó Pál és Iványi Katalin képzőművész házaspár hagyatékából kapott öt festményt és húsz grafikát, illetve Mengyán András festőművész egy különleges, UV-fényben látható festményét vásárolták meg a minisztériumi keretből, tudtuk meg Székely Zoltán művészettörténésztől, a megyei múzeum igazgatóhelyettesétől.

Sopronban Törzsök Pál lokálpatrióta mérnök magángyűjteményének egy gazdag részlete került adományként az intézmény tulajdonába. Tóth Imre múzeumigazgató megemlítette, hogy az anyag nemcsak soproni, hanem országos jelentőségű is.

A számos dokumentum közül igazi különlegesség például Apafi Mihály eredeti pecsétes levele 1672-ből, Nádasdy Ferenc levele 1661-ből, Széchenyi István levele 1830-ból, Tisza István levele 1903-ból, illetve egy-egy adomány- és céhlevél a XVI–XVII. századból.

Emellett számos dokumentumértékű fotó – például Horthy Miklós kormányzó 1922. decemberi, a népszavazás utáni soproni látogatásáról – és nyomtatvány – többek között borcímke, báli meghívó – is került a soproni múzeum gyűjteményébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön sütik a kenyerüket?

Az orvosok, a mentők és a szakácsok után ezúttal a pékekről jelentették ki hivatalosan is, hogy… Tovább olvasom