Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Tandemmel a paralimpiára

Győr - Egy párosát nevezni szeretné a 2012-es londoni paralimpiára a Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület, többi tagja pedig már most tavasztól arra edz, hogy a paralimpiára megyénkből kétüléses kerékpárokon tekerjen el Londonig.
A győri látássérült házaspár, Mittnacht József és felesége úttörő volt azzal, hogy szupermaratonikon és hasonló versenyeken kétüléses kerékpárral vett részt. Azóta ménfőcsanaki székhellyel országos egyesületet alakítottak, hogy a vakok kerékpározására lehetőséget teremtsenek. Persze ehhez tandemre van szükség, amelynek első nyergébe látó ember ül. A Tandem egyesület tagjai közé azonban egyre többen lépnek a látássérültek mellett olyanok is, akik ezt a feladatot vállalják. Tavaly így már az egyesület több párosa teljesítette a Békéscsaba–Arad szupermaratonit, az UltraBalatont és a Bécs–Budapest maratonit is, már harmadszor.

Ez azért sikerülhetett, mert támogatja őket az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Klub, a győr-ménfőcsanaki polgárőrség és több vállalkozó. Akár párszor tízezer forinttal, kölcsönkisbusszal, benzinpénzzel, a verseny alatti étkezés biztosításával. Idén azonban többen mondták azt, hogy a válság miatt nem tudnak segítséget nyújtani.

Mittnacht József ennek ellenére bízik abban, hogy ezúttal is ott lehetnek a versenyeken.

A látássérültek is élvezik a kerekezést, hosszabb távokat vállalva sorstársaikra hívják fel a figyelmet.
A látássérültek is élvezik a kerekezést, hosszabb távokat vállalva sorstársaikra hívják fel a figyelmet.

A nagyobb távokra már most elkezdenek edzeni, például bakonybéli kirándulással, de Lipót környékére és Erdélybe is el akarnak tekerni. Amelyik párosnak a legjobban megy a biciklizés, azt szeretnék benevezni a 2010-es paralimpiára, amelyet az olimpia után Londonban tartanak.

A többiek úgy szeretnének oda eljutni – drukkolni csapattársaiknak –, hogy Győrből két hét alatt, három országot érintve eltekernek Angliába. Céljuk felhívni a figyelmet a fogyatékosokra, s arra, hogy segítők révén teljesebb életet élhetnek.

Erősíti a lelkesedésüket, hogy idén a lionoktól pénzt kaptak bicikliszállító utánfutóra és egy szupermaratonira. Nyolc tandemjükből is hetet támogatók adtak nekik, elnökük pedig pályázaton igyekszik forrást szerezni. A vakok különben a kerékpározás élményéből kimaradnának, pedig nagyon sokat jelent nekik.

"Mindig az első nyeregben ülő látó mondja, épp milyen tájon járunk, a vak pedig, hogy a természet milyen illatú, milyen hangokat hall, milyen szellőt érez a bőrén. Ezekre a látó ember kevésbé figyel, nekünk pedig egyes érzékszerveink egészen kifinomultak" – mondta el Mittnacht József, aki várja azok hívását, akiket érdekel az egyesület tevékenysége (30/947-7890).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik...! Munkácsy-kiállítás Győrben

A látogatók szombat reggel tíz órától nézhetnek farkasszemet az Ásító inassal, de a protokoll-bemutatót már pénteken délután megtartották Győrben. A megnyitón még Szabadfi Árpád rendőr-főkapitány akkreditácóját is ellenőrizték. Tovább olvasom