Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Szombat estétől harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Dunán

A Vízügyi Igazgatóság a Vének-dunaremetei árvízvédelmi szakaszán reggel 6 órától elrendelt II. fokú készültséget 18 órától III. fokúra emeli.

Győr-Moson-Sopron megye

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Vének-dunaremetei árvízvédelmi szakaszán szombat reggel 6.00 órától elrendelt II. fokú készültséget 18.00 órától III. fokúra emeli.

A Vének-dunaszentpáli árvízvédelmi szakaszon szombat reggel 6.00 órakor elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültséget január 16-án vasárnap reggel 6.00 órakor II. fokúra emeli Igazgatóságunk.

A készültségben lévő győri gátőrjárás mellett a Győr-koroncói árvízvédelmi szakasz többi gátőrjárásán – tehát teljes területén - vasárnap reggel 6.00 órától érvénybe lép az I. fokú árvízvédelmi készültség.

Vasárnap reggel 6.00 órától - a készültségben lévő ikrényi gátőrjárás mellett - a Győr-árpási szakasz rábapatonai gátőrjárásán, valamint a Koroncó-mórichidai szakasz mérgesi gátőrjárásán is elrendeljük az I. fokú árvízvédelmi készültséget.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Mosoni-Duna-Rábca menti árvízvédelmi szakasz abdai és kunszigeti gátőrjárásán a Mosoni-Duna menti védvonalakra január 16. reggel 6.00 órától I. fokú készültséget rendel el.  

Komárom-Esztergom megye

Január 16-án reggel 6.00 órától a Tát-esztergomi árvízvédelmi szakaszon is I. fokú árvízvédelmi készültség lép életbe. A Komárom-almásfüzitői árvízvédelmi szakaszon szombat reggel 6.00 órakor elrendelt I. fokú készültség továbbra is fennáll.

Belvíz

A Rábca menti belvízvédelmi szakaszon szombat reggel 8.00 órától a Mosonszentmiklósi és a Győrsövényházi szivattyútelepek is beindításra kerültek, így a területen a Börcsi és a Lesvári szivattyútelepekkel együtt jelenleg 4 szivattyútelep üzemel folyamatosan.

Meteorológia

A Felső Duna vízgyűjtőjének észak-keleti részén mértek néhány helyen 5 mm-t elérő csapadékot. Alsó-Ausztria délnyugati területein is még többfelé esett 5-20 mm közötti mennyiség. A mgyarországi állomásokon 5 mm alatt maradt a tegnapi csapadék mennyisége. A legtöbb Hanságligeten esett (3,6 mm).

Az Alpokban és a Kárpátokban egy gyenge hidegfront hatására még ma is előfordulhat szórványos eső, zápor, számottevő mennyiségű csapadék azonban már nem lesz. A következő napokban csapadék nem várható, a jelenlegi enyhe idő hatására azonban tovább folytatódik az olvadás.

Jellemző vízállások és vízhozamok

A Duna bajor szakasza jelenleg Kelheim térségében tetőzik, alatta Passauig árad. A jelenlegi információk szerint az apadás kezdetben gyors lesz, majd várhatóan lelassul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a szolgálati kerékpárprogram

A pénteki városházi sajtótájékoztatón Szakonyi Petra, a polgármesteri hivatal stratégiai tervezője… Tovább olvasom