Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Szobrot állítatna Faludy Györgynek

Győr - Állítsanak szobrot a megyeszékhelyen Faludy Györgynek, erre kérte levelében a város közgyűlését Molnár Csaba szocialista országgyűlési képviselő. Az alkotás az 1956 emlékével kapcsolatos összefogás jelképes megjelenítése lehetne
Az elmúlt közel két évtizedben hiányzott az 1956-os forradalom és szabadságharc méltó megünneplése, emlékezés helyett a viták gyakran utcai harcokká váltak. Ezzel kapcsolatban szerdai sajtótájékoztatóján Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a politikusok, a magyar közélet közös felelősségét hangsúlyozta. Elmondta: Győr, miként már sok más ügyben, az 1956-os emlékidézésben is példát mutathatna az összefogásra. Ezért levélben kérte a megyeszékhely közgyűlését, hogy a politikai konszenzus jegyében állítson a város szobrot Faludy György költőnek, akit a jobb- és a baloldal, a konzervatív, a liberális és a szociáldemokrata politikusok is az ötvenhatos kánon részének, a korabeli események hiteles krónikásának tekintenek. Molnár Csaba szerint a Faludy-szobor méltó jelkép lehetne a folyók városában.

– Faludy György nem megosztó személyiség, hanem a magyar történelem és irodalomtörténet Odüsszeuszaként egyike azoknak, akiknek bölcsen vissza kell néznie a köztereken, az utcákon Győr és az ország polgáraira. Élete krónika, amelynek minden lapját meg kellene tanulnunk. Kell a szobor, amely az országban az első ilyen lehetne, kellenek a példaértékű emberi sorsok, amilyen Faludyé – hangsúlyozta Molnár Csaba, majd megjegyezte: ha kezdeményezését felkarolja a városi közgyűlés, esély nyílik arra, hogy jövő október 23-án felavathassák Győrött a köztéri emlékalkotást.

Olvasóink írták

 • 6. Judytka 2008. november 30. 16:05
  „Most valóban ez a szobor a legfontosab???Azt hittem válság van!Egyik kezünkkel behúzzuk a féket,a lábunkkal meg nyomjuk a gázt???Tiszt őrület!!”
 • 5. matriné 2008. október 25. 14:40
  „Molnár úr mást állítson,lehet hogy a pártja hölgytársai annak jobban örülnének. Ne csak az Ibolya dicsekedjen a meztelen diplomatájával!”
 • 4. lisztes feri 2008. október 25. 12:20
  „Mindenképpen dícséretes szándék. Tekinthető ez talán egyfajta vezeklésnek is, hiszen a fiatalember annak a pártnak a tagja, amelyik a költőt börtönbe zárta, megkínozta, és az országból elüldözte. Miután a szobor elkészítésének költségeit nyilvánvalóan saját jövedelméből szándékozza finanszírozni, a városnak a megfelelő terület rendelkezésre bocsátásával feltétlenül támogatnia kellene e nemes gesztust.”
 • 3. Joe Sixpack 2008. október 24. 23:44
  „Normálisan ezt ekellene fogadni, mert jó ötlet és tetszik is az érvelés. Mo.-n viszont nem az a fontos hogy mit mondanak, hanem hogy azt ki mondja és miért.”
 • 2. voodoo 2008. október 24. 23:23
  „Válság van!
  Nem kell szobor!”
 • 1. Tibsi 2008. október 24. 17:10
  „Más se hiányzik,mint ez a szobor.Molnár úr inkább dolgozni kellene,ha már bejutott oda ahova.Tiszta téboly ez a győri mszp küldöttség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zaj helyett zöldet szeretnének

Győrújfalu - Félpályás útlezárással, ötletes táblákkal tiltakoztak – októberben már harmadszor… Tovább olvasom