Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Szja-bevallás 2011: online interjút adtak az adóhatóság győri munkatársai

Március 20-án 10 órától a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának munkatársai válaszoltak Olvasóink 2011-es személyi jövedelemadó bevallás kapcsán feltett kérdéseikre.

11 óra 41 perc

Az online interjú véget ért. Köszönjük Olvasóinkat az érdekes kérdéseket, felvetéseket, s a győri adóhatóság munkatársainak a szakszerű, remek válaszokat.

10 óra 1 perc

Az online interjú elkezdődött: a kérdéseket az online@kisalfold.hu e-mail címre vagy a kommentek közé kérjük írni.

9 óra 53 perc

Az adóhatóság győri munkatársai, dr. Lázár József osztályvezető és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző megérkeztek szerkesztőségünkbe.


dr. Lázár József osztályvezető és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző a Kisalföld szerkesztőségében. Fotó: Mészáros Mátyás
dr. Lázár József osztályvezető és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző a Kisalföld szerkesztőségében. Fotó: Mészáros Mátyás


Sok tipikus probléma, egyedi gondok, azaz kérdések és válaszok

- Tavaly 6100 forint vagyonőri tagíjat fizettem, ezt beírhatom-e a 41. sorba?

Igen.

- A férjem Ausztriában dolgozik folyamatos munkaviszonyban, ott is adózik. Az lenne a kérdésem, hogy mivel adó-visszatérítésre jogosult, így kérik Magyarországról a nullás igazolást a NAV-tól. Ehhez adóbevallást kell benyújtani? S milyen árfolyammal kell számolni az egész éves keresetét?

Az igazolás kiadásához be kell adnia a 1153-as bevallást, amelynek a 196. sorában kell szerepeltetni tájékoztató adatként az ausztriai munkaviszonyból származó jövedelmét.

A külföldi pénznemben keletkezett bevételt forintra átszámítva kell a bevallásba beírnia. Az átszámításnál a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamát, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell alapul venni.

Az átszámításnál több lehetőség közül választhat. Főszabály szerint a bevételszerzés időpontjában érvényes árfolyamot kell alkalmazni. Amennyiben azonban rendelkezik a pénzügyi intézmény által - a külföldi pénz eladását követő 15 napon belül - kiállított, az adott külföldi pénz eladását igazoló, az Ön nevére szóló bizonylattal, akkor az azon szereplő árfolyamot a bizonylat szerinti összeg mértékéig alkalmazhatja a forintra történő átszámításnál.

A bevétel átszámításához – az előzőektől eltérően – a bevétel megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes árfolyam is választható.


- Elektronikusan szeretném beadni a bevallást, de nem értem mit jelent az 1. sorban a munkaviszonyból származó bérjövedelem az érdekképviseleti tagdíj nélkül?

Amennyiben Ön érdekképviseleti szerv (például szakszervezet) tagja, s 2011-ben tagdíjat fizetett, akkor a munkaviszonyból származó jövedelmét, a befizetett tagdíjjal csökkentetett összegben kell a bevallás 1. sorában beállítania.

A tagdíj összegét a bevallás 41. sorában tájékoztató adatként is fel kell tüntetnie.

- A határidőben - postai úton - elküldött egyszerűsített adóbevallásról mikor értesíti az ügyfeleket a NAV? Mi a további ügymenet?

Az érvényes nyilatkozat alapján az adóhatóság legkésőbb április 30-ig megküldi a 1153 E-jelű bevallást, amelyet a kézhez vételt követően Önnek át kell tanulmányoznia, s vagy elfogadja, vagy szükség esetén javítás, kiegészítés után 2012. május 21-ig aláírva postára kell adnia.

- Férjem önkéntes nyugdíjpénztárából, melynek 2000. januárja óta tagja, 2011-ben várakozási idő letelte utáni kifizetést vett fel. Kell ez után szja-t vagy eho-t fizetnie?

A kérdésből nem derül ki, hogy milyen jogcímen történt meg a kifizetés. Javasoljuk, hogy a nyugdíjpénztár által kiadott igazolást szíveskedjék áttanulmányozni, mivel az pontosan tartalmazza a kifizetés jogcímét és összegét, s ha az adóköteles volt, tartalmaznia kell a levont adóelőleget is.

Amennyiben a kifizetés adóköteles volt, az igazolás alapján a bevallás 12. sorában kell szerepeltetnie a jövedelmét, a levont előleget pedig az 55-ös sorban kell beírnia. Ilyen esetben eho kötelezettsége is van, amelyet 1153-as bevallás 09-es lapjának 287-es sorában kell bevallania.   

- 2005-ben vásároltunk egy garázst, amit 2011-ben eladtunk. Kell szerepeltetni ezt az szja-bevallásban, ha ugyanannyiért tudtuk eladni, mint amennyiért 2005-ben vettük?

A kérdése alapján jövedelme nem származott, így a bevallásban nem kell szerepeltetnie az ingatlanértékesítését.

- 2011-ben éltem a végtörlesztés lehetőségével. Életbiztosítással kombinált hitelünk volt, melynek végtörlesztéséhez az életbiztosítást is meg kellett szüntetni. A pénz egyből a bankhoz került, nem is volt lehetőség az életbiztosítás fenntartására.

Ebben az esetben is vissza kell e fizetnem az életbiztosítás kapcsán igénybe vett adókedvezményt 20 %-kal növelten?

Ez esetben a fizetendő adó különbözet meghaladja a 10.000.- forintot, ami újabb kérdést vet fel. Erre is vonatkozik e az adóévre tett  nyilatkozat, miszerint ha a befizetendő adó meghaladja a 10.000.- forintos határt, akkor 12%-os „büntetést" kell pluszban befizetni?

Amennyiben az életbiztosítását megszüntette és nem kötvénykölcsönt vett fel, a 2008/2009-ben igénybe vett biztosítási kedvezményt vissza kell fizetnie.

A 2008. évi kedvezményt 20 százalékkal növelten, a 2009-ben igénybe vett kedvezmény esetén pedig a kedvezményalapjaként figyelembe vett biztosítási díj 36 százalékát kell visszafizetnie. Mindezt összesítve kell a bevallás 52. sorában feltüntetni. A 12 százalékos szabályt nem kell alkalmazni.

- Tavaly több alvállalkozónál voltam munkaviszonyban, az egyik a mai napig nem küldte el az adóbevalláshoz szükséges papírokat. Sajnos a mostanáig nem sikerült őket elérnem. Ilyenkor mi a teendő?

A bevallását a rendelkezésre álló iratok (bérkifizetési papírok) alapján elkészítheti. Amennyiben a munkáltatója felszólítás ellenére sem adja ki az igazolást, az illetékes adóigazgatóságot kell megkeresnie írásban, amely eljár a munkáltató felé.

Ha az igazolást később megkapja (a bevallás beadása után), a bevallását önellenőrzéssel korrigálhatja, ha szükséges.


- Az ismerősöm rokkantnyugdíjas, 2006-ban III. fokú csoportba került, s 67 %-ot kapott. Rá vonatkozik-e a családi kedvezmény vagy a vele egy háztartásban élő fia igénybe veheti-e a családi kedvezményt?

Azt olvastam hogy a rokkantsági járadék az a családi kedvezménybe tartozik, de azt nem tudom, hogy a fent nevezett eset beletartozik-e ide?

A családi kedvezményt a rokkantsági járadékban részesülő személy tudja igénybe venni, vagy döntése szerint a vele közös háztartásban élő magánszemély. 2012-től azonban ha a járadékban részesülő személy nem tudja érvényesíteni a kedvezményt, csak a vele együtt élő hozzátartozói közül tudja valaki igénybe venni.

A rokkantnyugdíj nem rokkantsági járadék, így amennyiben Ön 2011-ben rokkantnyugdíjat kapott, a családi kedvezményt sem Ön, sem a fia nem tudja érvényesíteni.


- Az adóbevallással egyidejűleg még fizetendő adó befizetését a magánszemély teljesítheti bankszámláról a 10032000-06056353 APEH Személyi jövedelemadó beszedési számlára történő utalással. A kérdésem az, hogy csak a saját bankszámlájáról utalhatja-e, vagy például átutalhatom-e a bankszámlámról a férjem fizetendő szja-ját, természetesen közleményként megjelölve férjem nevét és adóazonosító jelét? Válaszukat előre is köszönöm.

Természetesen átutalhatja a saját bankszámlájáról a férje szja-ját, de a közleményrovatban mindenképp a férje adóazonosító jelét tüntesse fel.
  
- Lányom 15 éves gimnazista. Tavaly a nyári szünetben dolgozott két hónapot. Kell neki adóbevallást benyújtani? Az alkalmazó közvetítő cég eddig semmilyen igazolást nem adott.

A kérdésből nem derül ki, hogy milyen jogviszonyban dolgozott a lánya. Amennyiben egyszerűsített foglalkoztatás keretében (alkalmi munka) dolgozott, s ezen kívül más jövedelme nem volt, nem kell adóbevallást adnia.

Ha azonban munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban vállalt munkát, a jövedelméről bevallást kell tenni a kifizető által adott igazolás alapján. Abban az esetben is, ha tényleges adófizetési kötelezettsége nem lesz, mivel az adóelőleget pontosan levonták tőle.

Javasoljuk, hogy keresse meg a közvetítő céget, amelynek az igazolást ki kell állítania.

- Édesanyánk 1991-ben halt meg. A hagyatéki eljárásból kimaradt 1 belterületi ingatlanból 55 m2. Ez 2011-ben póthagyatéki eljárással került a nevünkre, amelyet azonnal értékesítettünk. Kérdésem az, hogy az adóbevallásban ezt kell-e szerepeltetni? Valamennyi haszon keletkezett belőle. Válaszukat köszönöm.

Az ingatlan értékesítése után nem adóbevallást készítenie és adót fizetnie, mivel az örökség megszerzésének időpontja az örökhagyó halálának napja (1991), s ez az értékesítést megelőző 15 éven túl van.

A kérdésből azt feltételezzük, hogy nem lakásingatlanról van szó, mivel ilyen esetben 5 éven túl nem kell adót fizetni.


- Két gyermekem van. Tavaly szeptemberig GYES-en voltam, szept.-dec. a bérrel ellátott időszak. Kérdésem: A gyerekek után járó családi adókedvezményt 12 hónapra vagy a bérrel ellátott 4 hónapra érvényesíthetem? Válaszát előre is köszönöm.

A családi kedvezményt 12 hónapra érvényesítheti. Amennyiben Ön nem tudja teljes egészében igénybe venni a kedvezményt, azt az Önnel közös háztartásban élő házastársával, élettársával megoszthatja.

Fontos kiemelni, hogy amennyiben élettársával kívánja a kedvezményt megosztani, a gyermeket egyedül nevelők családi pótlékát egyikük sem veheti igénybe.

Az esetleges megosztásról a 1153-as bevallás 03-as lapján kell nyilatkozniuk.


- A férjem Ausztriában dolgozik, eddig az adóbevallásában feltüntettük a
keresetét és a megfizetett adót, illetve azt, hogy Magyarországon 0 Ft adó
megfizetésére kötelezett. 2011-ben meg kellett szakítanunk az 1994 óta
fizetett életbiztosítását és kérnünk kellett az ott felhalmozott összeg
kifizetését, mivel készpénzre volt szükségünk.

A kérdésem az lenne , hogy az idei adóbevallás kitöltésekor hol kell
feltüntetnünk ezt az összeget, illetve, hogy adót kell-e fizetnünk utána ,
vagy ez az összeg a fizetéséhez adódik és az egész képezi a jövedelem adó alapját?

A korábbi években érvényesített életbiztosítási kedvezmény visszafizetése akkor jöhet szóba, ha a biztosítás feletti rendelkezési jogát a szerződéskötéstől számított 10 éven belül gyakorolta. Mivel Ön az 1994-ben kötött életbiztosítását szüntette meg, így a 2011. adóévre benyújtandó személyi jövedelemadó bevallásában nem kell szerepeltetni az addig igénybevett biztosítási kedvezményt.

- Ha valaki évközben Ausztriában vállalt hivatalos munkát, akkor az adóbevallásában a kint szerzett jövedelmét is fel kell-e tüntetnie, vagy csak a Magyarországon szerzett bevételeit? Ha igen, akkor az eurót milyen árfolyamon számolja?

Abban az esetben, ha Önnek Ausztriából és Magyarországról is származott jövedelme, és az ausztriai jövedelme után ott kell adóznia, akkor az ottani jövedelmét – feltételezve, hogy az munkaviszonyból származott - a 2011. adóévre benyújtandó személyi jövedelemadó bevallásban csak tájékoztató adatként kell szerepeltetni a 1153-05 lap 196. sorában.

A külföldi pénznemben keletkezett bevételt forintra átszámítva kell a bevallásba beírnia. Az átszámításnál a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamát, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell alapul venni.

Az átszámításnál több lehetőség közül választhat. Főszabály szerint a bevételszerzés időpontjában érvényes árfolyamot kell alkalmazni. Amennyiben azonban rendelkezik a pénzügyi intézmény által - a külföldi pénz eladását követő 15 napon belül - kiállított, az adott külföldi pénz eladását igazoló, az Ön nevére szóló bizonylattal, akkor az azon szereplő árfolyamot a bizonylat szerinti összeg mértékéig alkalmazhatja a forintra történő átszámításnál.

A bevétel átszámításához – az előzőektől eltérően – a bevétel megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes árfolyam is választható.


- Férjemmel két gyermeket nevelünk; a családi kedvezményt 2011-ben a férjem igényelte utánuk. Amikor januárban áttanulmányoztam a családi kedvezményre vonatkozó jogszabályokat, akkor derült ki számomra, hogy családi kedvezmény a rokkantsági járadékban részesülők után is igénybe vehető.

Családunkban él az öcsém, aki ezt az ellátást kapja, de ő maga a kedvezményt érvényesíteni nem tudja. Kérdésem, hogy utána mi érvényesíthetjük-e a családi kedvezményt? Ö kedvezményezett lesz-e, tehát a családi kedvezmény ezáltal 3 fő után jár-e? Vagy mi a teendőnk?
Nagyon tanácstalan vagyok ez ügyben, válaszukat előre is köszönöm.

A személyi jövedelemadó törvény alapján családi kedvezmény érvényesítésére a rokkantsági járadékban részesülő személy is jogosult.

Amennyiben a kedvezményt saját jogán nem tudja igénybe venni, 2011. évben azt a vele közös háztartásban élő magánszemély, vagy ha többen élnek közös háztartásban a választása szerinti személy veheti igénybe.

Ennek megfelelően az Ön férje a két gyermek mellett a rokkantsági járadékban részesülő hozzátartozó után is érvényesítheti a családi kedvezményt, és ebben az esetben három kedvezményezett eltartott után 3 x 206.250 forint/hónap kedvezményt vehet figyelembe 2011. évre.

- 2011-ben kislányom tartós betegsége miatt gyermekgondozási segélyben részesültem. Az lenne a kérdésem, hogy a gyes összegét fel kell-e tüntetni a bevalláson, és ha igen hol, mert nem találtam erre vonatkozó helyet. Valamint a Magyar Államkincstártól 11M30 nyomtatványt sem kaptam, amin rajta lenne az összeg.

A GYES 2011. évtől kezdődően adómentes járandóságnak minősül. Ebből következik, ha 2011. évben kizárólag GYES-ből származott jövedelme, nem kell adóbevallást benyújtania.

A GYES összegét akkor sem kell a bevallásban feltüntetni, ha azon kívül volt más, bevallási kötelezettség alá eső jövedelme is.

- Ha valaki csak február 28-ig dolgozott, s utána október 8-ig, a szülésig álláskereső volt, igénybe tudja venni a családi kedvezményt, amennyiben az élettársa a szülés időpontjában költözött oda hozzá? Ebben az esetben mennyi családi kedvezményt lehet megosztani?

A személyi jövedelemadó törvény szerint a magzat után a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastárs jogosult évközben a családi kedvezmény érvényesítésére. A kedvezmény a fogantatás 91. napjától vehető igénybe, orvosi igazolás alapján.

Az adóévről beadott bevallásban azonban a családi kedvezményt már az Önnel közös háztartásban élő élettársával is megoszthatja. Nem lehet azonban a kedvezményt megosztani akkor, ha bármelyikük igénybe veszi a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát.

Egy gyermek után havi 62.500 forinttal lehet csökkenteni az összevont adóalapot. A megosztásról a bevallás 1153-03. lapján kell nyilatkozni.

- A 2011 SZJA- bevallással kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha a párom aki magyar illetőségű, 2011-ben 8 hónapot dolgozott magyar munkáltatónál, majd utána 1 hónapot német, azután 1 hónapot szlovák munkaviszonyból származó jövedelme volt, hány hónapra érvényesíthet adójóváírást? (Szlovákiában és Németországban vontak le adót a béréből.)

Az adóbevallás melyik sorában kell kimutatni a szlovák, illetve a német munkaviszonyból származó jövedelmet?


Amennyiben a német adóbevallás alapján a német adóhatoság visszatériti az ott befizetett adót vagy egy részét, ez a tény befolyásolja a magyar adóbevallást?

A magyarországi jövedelmét a kifizető által kiadott igazolás alapján kell a 1153-A lapján szerepeltetni.

Amennyiben a szlovák és a német munkáltatótól származó jövedelem után az adott országokban kell adót fizetni, a 2011. adóévre benyújtandó személyi jövedelemadó bevallásban 1153-05 lap 196. sorában csak tájékoztató adatként kell azokat szerepeltetni.

Ugyanakkor a külföldről származó jövedelem – függetlenül attól, hogy Magyarországon adómentes - része az éves összes jövedelemnek, tehát a belföldi munkaviszonyból származó jövedelme után igénybe vehető adójóváírás összegét befolyásolhatja, mivel az adójóváírásra jogosító összeghatárba be kell számítani.

A külföldi pénznemben keletkezett bevételt forintra átszámítva kell a bevallásba beírnia. Az átszámításnál a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamát, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell alapul venni.

Az átszámításnál több lehetőség közül választhat. Főszabály szerint a bevételszerzés időpontjában, érvényes árfolyamot kell alkalmazni.

Amennyiben azonban rendelkezik a pénzügyi intézmény által - a külföldi pénz eladását követő, 15 napon belül - kiállított, az adott külföldi pénz eladását/vételét igazoló, az Ön nevére szóló bizonylattal, akkor az azon szereplő árfolyamot a bizonylat szerinti összeg mértékéig alkalmazhatja a forintra történő átszámításnál.

A bevétel átszámításához – az előzőektől eltérően – a bevétel megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes árfolyam is választható.

A Magyarországon benyújtott adóbevallását nem érinti a Németországban beadott bevallása alapján történő visszatérítés.

- 2011-ben munkabérem alapján adójóváríásra voltam jogosult. Azonban tavaly az előző munkahelyem felszámolója év közben átutalta a 2009-ben megszűnt előző munkaviszonyom addig ki nem fizetett munkabér és egyéb járandóságait. Emiatt a 2011-es évre vonatkozóan már nem járt volna az adójóváírás. Mivel 2011 év elején erre nem számíthattam, ezért kértem az adójóváríást.

Most akkor azt természetesen vissza kell fizetnem, mert mégsem jár, de vajon fizetnem kell-e a különbözet 12 százalékát is (68.sor)? Hisz az év eleji nyilatkozatot még abban a hiszemben tettem, hogy csak ennyi lesz a jövedelmem? Azt, hogy az elmaradt munkabér a 2011. évi jövedelmembe és nem visszamenőleg a 2009-es jövedelmembe számít bele, pedig csak akkor lett egyértelmű, amikor 2012. január végével megkaptam a felszámolótól az adóbevallás elkészítéséhez szükséges igazolást.

A kérdésben leírt körülmények alapján az előleg nyilatkozatát jogszerűen tette meg, ezért a befizetési különbözet 12 százalékát nem kell bevallania és megfizetnie.

- Anyósom 2011-ben a Munkaügyi Központtól részesült ellátásban, melynek a neve: "álláskeresési segély nyugdíj előtti összege" volt (2012. márciustól nyugdíjas). Az adóbevalláshoz kiadott igazoláson ez az összeg tájékoztató adatként van feltüntetve, az összes többi sorban, melyen az adóbevallás sorai vannak - nulla szerepel. Ezen kívül az elmúlt év során semmilyen más jövedelme nem volt. Az igazolás alapján úgy értelmeztük, hogy a tájékoztató adatról nem kell adóbevallást készítenie.

Anyósom az Önök ingyenes számát felhívta, elmondta, hogy álláskeresési segélyt kapott, majd az ügyintéző kapásból rávágta, hogy be kell vallania - de kérdem én, hogy mit?

Ezek után én is telefonáltam, s a megértő, utánajáró ügyintézőnek köszönhetően körülbelül 20 perc alatt sikerült kideríteni, hogy a 2011-ben érvényben lévő szja törvény szerint ez az ellátás nyugdíjnak minősült (mivel a nyugdíjazása előtti öt éven belül volt) és így nem kell adóbevallást készíteni róla (2010-ben még be kellett vallani).

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy akkor most kell, vagy nem kell adóbevallást készíteni, mert anyósom az egymásnak ellentmondó válaszok alapján teljesen kétségbe van esve, hogy később elmarasztalhatják. Köszönöm válaszukat.

Az álláskeresési segély főszabály szerint adóköteles juttatás, azonban ha a magánszemélyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt megelőző öt éven belül állapítják meg, az adómentes.

Amennyiben az utóbbiról van szó - márpedig a munkaügyi központ igazolása ezt támasztja alá -, adómentes juttatásban részesült, tehát ha más jövedelme sem volt 2011-ben, akkor adóbevallást sem kell beadnia.


- 2006-ban svájci frank alapú kölcsönt vettem fel, életbiztosítással
kombinálva 20 évre. 2011-ben éltem a végtörlesztés lehetőségével, de ehhez a biztosításomat is vissza kellett vásárolnom. A pénz egyből a bankhoz került. Kérdésem: mentesülhetek-e az adókedvezmény visszafizetése alól?

A konstrukció pontos ismerete hiányában általánosságban elmondható, hogy ha az életbiztosítását visszavásárolta, akkor a 2008/2009-ben igénybe vett biztosítási kedvezményt vissza kell fizetnie.

A kérdéséből feltételezzük, hogy a biztosítást 2006-ban kötötte meg. Amennyiben viszont a biztosítása „megmaradt", s arra kötvénykölcsönt vett fel, amelyet a végtörlesztésre fordított, a biztosítási kedvezményt nem kell visszafizetnie.
 

- Régebbi munkáltatóm miatt 2011-es szja bevallásomat Budapestre kellett visszaküldenem. Figyelmetlenségem miatt rosszul töltöttem ki a bevallást, melyet javítanom kell, különben elesek az adó visszatérítéstől. Miért nem intézhetem ezt személyesen a lakóhelyemhez közeli Győrben? Miért kell ezt esetlegesen levélben, vagy személyesen Budapesten intéznem?

A személyijövedelem-adóbevallást az illetékessége szerinti igazgatósághoz kell benyújtania, az illetékességét a főszabály szerint a lakóhelye határozza meg, de lehet speciális illetékessége, ha például fegyveres testület dolgozója.

A bevallásjavítást, az esetleges önellenőrzést vagy helyesbítést szintén az illetékes igazgatóságnál tudja megtenni.

Javasoljuk, hogy az adóhatóság ügyfélszolgálatán tájékozódjon jelenlegi illetékességéről, különösen akkor, ha korábban fegyveres testület dolgozója volt, s most már nem az.
  

Előzetes

A téma a 2011-es személyi jövedelemadó bevallás, melynek beadási határideje 2012. május 21. (Az 1153-as bevallásról van szó.)

Az adóhatóság győri munkatársai, dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) az szja bevallással, illetve a kapcsolódó törvényi változásokkal kapcsolatban felvetett kérdésekre válaszolnak.

Kérdéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik, a tárgyhoz kérjük, írják be: szja 2011.


Közeleg a személyi jövedelem bevallás határideje. Fotó: Kisalföld-archívum.
Közeleg a személyi jövedelem bevallás határideje. Fotó: Kisalföld-archívum.

Olvasóink írták

 • 9. bojtár 2012. március 20. 11:56
  „számomra komolytalan az egész és az is marad amíg pl gyurcsánferike adóbevallását el is hiszik és nem vizsgálják vagy pintérsanyika milliárdos vállalkozásait és sorolhatnám a többit szóval no comment”
 • 8. nmt 2012. március 20. 10:51
  „A határidőben - postai úton - elküldött egyszerűsített adóbevallásról mikor értesíti az ügyfeleket a NAV?
  Mi a további ügymenet?”
 • 7. pindla 2012. március 20. 08:08
  „6. Pedró
  Köszi.”
 • 6. Pedró 2012. március 20. 07:58
  „4. pindla: Ha jól tudom a csekket az adóbevallás feladásának határidejéig kell feladni, illetve addig kell beérkeznie a pénznek. Ha neked kell fizetni, húzd el a lehető legtovább a bevallás benyújtását. :)”
 • 5. Kukac40 2012. március 19. 21:45
  „Hogyan fordulhatnak elő 100 milliós vagy efeletti tartozások úgy, hogy a behatásról nem gondoskodnak, meg sem próbálják? Miért nem vizsgálja a NAV az összefonódott, több esetben bűnszövetkezetben elkövetett adócslásokat?”
 • 4. pindla 2012. március 19. 18:28
  „2. Pedró
  A csekket is ugyanennyi idő alatt küldik ki, mint a lóvét? Nem ártana tudnom, hogy mikor adjam le a bevallást, nehogy akkor érkezzen a sárga csekk, amikor hó végén enni sem sok pénz marad.”
 • 3. Mankapunka 2012. március 19. 12:58
  „Már van papír az adókártyákhoz,mert abból is mindig hiány van. Ez hogy lehet?? Erre is várnám a választ.
  Elég vicces egy A/4-es papírral bizonygatni,ami még időkorlátos is.”
 • 2. Pedró 2012. március 19. 12:07
  „1. Zs.Gábor:
  A postást minden nap várhatod, max nem hoz semmit! :))
  Viccet félre téve. Múlt évben nekem a beérkezéstől számított 30-35 nap után küldték meg a lóvét.”
 • 1. Zs.Gábor 2012. március 15. 12:02
  „Ha febr.15-én postáztam a bevallásomat,akkor mikorra várhatom a postást?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehszlovákia saját területén tereli el a Dunát

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom