Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Szívtranszplantáltak találkozója Debrecenben

Debrecen-Győr - Kevés a donor, legalábbis a jelenleginél jóval több kellene, - ez is elhangzott pénteken este, a szívtranszplantáltak országos találkozójának nyitóelőadásán.


A szervező Szív a Szívért Alapítvány tagjai mégis úgy érzik, törekvésük, a szervátültetettek anyagi és erkölcsi támogatása, valamint az orvosok bevonása ezekbe a programokba mégsem hiábavaló, s ébren tartja a társadalom lelkiismeretét.

Megyénkből a Kisalföldből ismert Trajtlerné Herczeg Zsuzsa Győrből, Molnár Zoltán Kapuvárról, valamint Németh Alajos Sopronból van itt, s vesz részt a háromnapos, igazán gazdag programon, amelyben épp úgy helyet kapott az orvosi, ismeretterjesztő előadás, mint a bowling, a darts, vagy a hortobágyi kirándulás. Szóval a szívtranszplantáltak, hazánkban szám szerint kilencvenen kezükbe vették a sorsukat és magukon is szeretnének némiképp segíteni. Beszédes, miszerint kilencvenükből csupán a harmaduk tudott eljönni, s ennek oka nagyrészt egészségügyi állapotukkal magyarázható.

A debreceni Campus Hotel egyik előadótermében tartották a szívtranszplantáltak nyitóelőadását.
A debreceni Campus Hotel egyik előadótermében tartották a szívtranszplantáltak nyitóelőadását.


A 39 éves kapuvári Molnár Zoltán három éve kapott új szívet, s mint mondta, az utolsó három hetet ballonpumpán töltötte. Szerencséjére hamar kapott új szívet. Nem tudja, ki ő, de rendkívül hálás az ismeretlennek az új életéért.

- Nagy segítséget kaptam a családomtól, igazán tényleg csak a bajban tudtam meg, mi mennyit ér az életben – sorolta az egykor kőművesként dolgozó férfi. – Nem kerestem, nem kutattam a donorszemély után, de ha tudnám, hol a sírja, biztosan vinnék rá egy csokor virágot.
A debreceni találkozón egyébként egy tíz éve új szívvel élő férfi úgy fogalmazott, a transzplantáltakkal folyamatosan azt éreztetik, púpnak számítanak az egészségügy hátán. A műtét sokba kerül, a donor kevés, ugyanakkor a szükséges rehabilitációt követően sok cég nem foglalkoztatja őket, vegetálásra kényszerülnek.
zu. Két születésnapot ünnepelnek

A transzplantáltak egyébként két szülinapot tartanak számon, nevezetesen a „rendes" születési dátumukat, valamint azt a napot is, amikor új szervet kaptak.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. július 06. 05:11
    „Persze már van müsziv elemmel az USA-ban, ami pár évig O.K. Jelenleg $250,000. Lessz az olcsób is meg továb is tart. Most olyan kapja akinek mütét nem sikerült. Mult héten olvastam róla a Google Health hirekben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a folyók

Pénteken 18 órakor első fokúra mérsékelik az árvízvédelmi készültséget a Rába Sárvár és Győr közötti… Tovább olvasom