Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Színházi ünnep

Győr - Ünnepi társulati üléssel kezdődött el tegnap a színház hétvégi ünnepségsorozata, ahol 21 kiváló színházi dolgozót díjazott a polgármester és a direktor.

A harminc év apropóján először Borkai Zsolt szólt, aki a város nevében köszönte meg, hogy a Győri Nemzeti Színház alkotógárdája töretlenül formálja lelkünket a kultúra szentélyében. A polgármester nem érkezett üres kézzel a születésnapra, egy testületi döntést hozott ajándékba, mellyel valamennyi közalkalmazott 30 ezer forint értékben kap üdülési csekket.

Négyen a díjazottak közül: Rupnik Károly, Bellai Eszter, Gyöngyössy Katalin, Györgyfi József. Fotó: Krizsán Csaba
Négyen a díjazottak közül: Rupnik Károly, Bellai Eszter, Gyöngyössy Katalin, Györgyfi József. Fotó: Krizsán Csaba

Nem osztott könnyű szerepet az élet Nagy Viktornak, aki igazgatóként néhány hónapja kapcsolódott be a társulat lüktető életébe. Érthetően nem emlegetett fel dicsérni való előadásokat, nagy sikereket és feledhetetlen alakításokat. Színháztörténeti áttekintés helyett egy jubileumi kiadványt ajánlott, mely a győri színjátszás történetét mutatja be. Byront idézve emelte patetikus magasságokba köszöntőjét, majd nagyrabecsülését és tiszteletét fejezte ki mindazoknak, akik munkájukkal nyomot hagytak a színház életében.

Új igazgatóként olyan fontos személyi döntéseket is meg kellett hoznia, hogy a 30 év kapcsán kiket részesítsen kitüntetésben. A 21 díjazottal próbálta lefedni a színház valamennyi munkaterületét, de tudatta, hogy a lehetőségek szűkösebbek voltak, mint azok névsora, akik érdemre jogosultak.

Bár nem sikerült mindenkit Lebó Ferenc kisplasztikájával köszöntenie, a díjazottaknak járó vastapsok igazolták, hogy ha nem is teljes, de érdemes névsort állított össze.

Spontán megnyilvánulásból most is jutott: míg Györgyfi József azért emelte fel a hangját, hogy Bor József rendezőt is megilletné a plakett, Rupnik Károly egy kellemes és néma magánjelenetbe vonta be a polgármestert és direktorát. Mindkét magánszámot tapssal jutalmazták a kollégák.
Az ünnep holnap délután öt órakor gálaelőadással folytatódik, ahol a három évtized legnagyobb sikereiből láthat részleteket a közönség. Az épület márványcsarnokában jelmeztervezők tárlata és két Vasarely alkotás látogatható.

Olvasóink írták

  • 1. latakacs 2008. november 15. 18:17
    „Ahogy értesültem, megint sikerült egy remek megemlékezést "csinálni". Nem sajnálom a pénzt a közalkalmazottaktól, de tudni kell, hogy azon színészek, kik 30 éve a győri színház tagjai, ma már mind vállalkozók, így ők nem kaptak semmilyen jutalmat, mert itt maradtak jóban-rosszban a színháznál. Jutalom helyett kaptak egy plecsnit, melybe még arra sem voltak képesek az illetékesek, hogy a nevüket belegravírozzák, csak úgy oda adták nekik: ne, itt van.
    A Bor József mellett, még egy csomó másik személy nevét is meg kell említeni, a sorrend nélkül: Perédy László, Simon Géza, ...és azon személyek, kiket a közönség ugyan nem ismerhet a színpadról, de a háttérben sokat tettek a színházért.
    Lehet azt mondani, az új igazgató, a vezetés nem ismerheti őket, hiszen ők alig vannak itt néhány hónapja, de lett volna lehetőségük megkérdezni valakit, akik ismerik az "öregeket". Az igazgató úrnak nem is kellett volna sokat mennie, két irodával arrébb, van egy fotó a szekrényen, ami az új színház előtt készült a társulattal.
    Gratulálok, megint megcsinálták!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

(Lakás)hitelek a válságban

Győr-Moson-Sopron - Szinte minden bank szigorította hitelfelvételi gyakorlatát az elmúlt hetekben, a… Tovább olvasom