Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Színház a győri börtönben

A fiú a tükörből című darabjával a győri börtönben szerepelt tegnap a Spirit (Lélek) Színház két művésze. Előadásaikkal a „jó nagyköveteiként" a családon belüli erőszak ellen kínálnak terápiát és segítenek felfedni-feldolgozni a bűnöket.
Nagy sikerű soproni vendégjátékuk hírét hallva döntött úgy Mihály Attila ezredes, intézetparancsnok, hogy meghívja a győri börtönbe a Spirit (Lélek) Színház A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért című előadását. A társulat két művésze, Makranczi Zalán és Perjés János tegnap mutatta be a darabot a fogvatartottaknak.

– A nem mindennapi színtér ellenére a művészek azonnal igent mondtak. Ilyen gyorsan színházat nem tudtunk bevarázsolni intézetünkbe, ahová közel három éve járnak különféle társulatok. A sorozat annak idején a Bárka Színház produkciójával kezdődött és a jövőben is folytatni szeretnénk – nyilatkozta lapunknak Mihály Attila ezredes. – A fogvatartottak jó része soha nem járt színházban, így sajátos élményt kapnak egy-egy ilyen előadással. Visszajelzésként azt is halljuk tőlük, hogy az élet görbeségei elé tükröt tartó darabok azonkívül, hogy szórakoztatják, el is gondolkodtatják őket. Vagyis az üzenet tovább munkál bennük, a színészek pedig úgy látom, küldetésként élik meg az ilyen alkalmakat.

Makranczi Zalán és Perjés János színművészek először adták elő börtönben A fiú a tükörből című kétszemélyes darabjukat. Fotó: H. B. E.
Makranczi Zalán és Perjés János színművészek először adták elő börtönben A fiú a tükörből című kétszemélyes darabjukat. Fotó: H. B. E.


A tegnap bemutatott kétszemélyes darab, amit egyébként először adtak elő börtönben, a művészek szándéka szerint a családi erőszak ellen kínál terápiát.

– Segítséget, kapaszkodót kívánunk nyújtani a nézőknek. A külvilágtól elzárt falak között, az érintettség miatt máshonnan kellett megfognunk a mondandót, a börtönben más mondatok kaptak hangsúlyt, amelyek a múltbeli sérelmek, tettek, bűnök felfedésére és feldolgozására tanítanak – említette Perjés János színművész.

– Mi nem megoldást adunk a családi erőszak ellen, hanem szeretnénk felnyitni az emberek szemét. Annál is inkább, hiszen egy kriminálpszichológus hívta fel a figyelmünket arra, hogy bizony sokan úgy érintettek, hogy nem is tudnak róla – hangsúlyozta a darab másik szereplője, Makranczi Zalán. – Ezzel szeretnénk szembesíteni az embereket. Előadásunkkal, ami egy erőszakos szituációkkal teli, fizikai és lelki terrort megelevenítő történet, segíteni nem tudunk mással, mint azzal, hogy egy úton, a felismerés útján elindítjuk az érintetteket.

Olvasóink írták

  • 2. Oreg35 2011. október 26. 13:22
    „Ez aztán a szigorú büntetés! Jobb soruk van odabent, mint sok becsületes embernek! Lassan érdemes lesz valami disznóságot csinálni szegény hajléktalanoknak, akkor az állam bácsi a mi pénzünkből majd eteti és még szórakoztatja is őket! Kész röhej ami itt megy!”
  • 1. olvasom 2011. október 26. 12:24
    „Ali baba és a 40 rabolót kene bemutatni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő szerdán elindíthatják az elnökválasztás folyamatát

A szocialista párt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete jövő szerdán indíthatja el a területi… Tovább olvasom