Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Szilveszteri babonák

Még a hitetlenek is „varázsolnak" valamit ezen a napon. Álarcot húznak, hogy elijesszék az óévet magával vivő szellemet, vagy szerencsepénzt tesznek a tárcájukba.
 Sok családban szokás ezen a napon a szerencsepogácsa sütése. A legjobb nap ez a gazdagságvarázslásra, gazdaggá teszi az új esztendőnket, ha ilyenkor pénzt találunk.

A szerencsepogácsa úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét teszünk, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon. Ma tilos a mosás, teregetés, mert az valaki halálát hozza. Ma tilos levinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Azt tartják, a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hanem hagyjunk időt egy jósálomra is!

Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következőév et. A szilveszter éjjelén megfájduló fog valaminek a halogatását jelöli, amit már nem szabad továbbgörgetnünk az új esztendőben. Éjfélkor, az elsőór aütéskor elfújják a gyertyát, és csak az utolsó óraütéskor gyújtják meg újra (ekkor durran a pezsgő dugója is!). Aki ilyenkor hátranézve nem látja meg a saját árnyékát, az bizony megrendelheti a koporsóját.

Távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt öntsenek ki a földre, mielőtt a többiekkel koccintanak, hogy a kedvessel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor „dől a lé" egész évben.

Olvasóink írták

  • 2. Joe Smith 2008. január 01. 14:11
    „Igen az lehet, viszont magyarul elég gyenge az info. Angolul pedig az orruk elé rakhatom akár a képeket is amit ott nem pedzenek. Ilyen például a $3000 Indiai kis kocsi.”
  • 1. bocs 2007. december 31. 21:19
    „Na erről még nem hallottam, de kifogom próbálni. Ugyanis a szerelmem nagyon távol van, és szeretném ha közelebb kerűlnénk egymáshoz.Hajrá szerelem és szerencse!!! B.U.É.K.!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tegyünk a másnaposság ellen?

Fejfájás, kiszáradt száj, émelygés, hányinger – mindezek a szilveszteri túlzott… Tovább olvasom