Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Szerda reggel óta sztrájkol a győri Tesco-iroda dolgozói - reagált a vállalat - fotók

A sztrájk határozatlan ideig tart. A Tesco közleményben tudatta, hogy a januári fizetéseket a tervezettnél egy nappal korábban átutalta.
„Kaptunk egy ajánlatot , amely elfogadhatatlan volt a számunkra, ezért kilátásba helyzetük a sztrájkot. Három nap tárgyalás után a következő ajánlatuk ugyanaz volt pepitában. Ezek után elkezdtük a sztrájkot." A fenti mondatok szerda reggel hangzottak el a győri Tesco-iroda bejárata előtt ácsorgó dolgozóktól.
Sztrájkol a győri Tesco-iroda 40 dolgozója. Fotók: H. Baranyai Edina

Ahogy azt korábban megírtuk, a Tesco új közép-európai szolgáltató központját Budapesten hozzák létre valamikor a nyár folyamán; emiatt elküldik a győri iroda bérszámfejtőit. Ezek után a győri Tesco-iroda 40, bérszámfejtést végző dolgozója szerda reggel nyolc órakor határozatlan idejű sztrájkot kezdett (a pénzügy 60 munkatársa rendben felvette a munkát).

A szokott időben beérkeztek munkahelyükre, majd 8 órától letették a munkát és megkezdték a határozatlan idejű sztrájkot. Szóba került, hogy a cég megvizsgálja, tudnának-e a dolgozók naponta ingázni Győr és a fővárosi Váci út között. „Irreális megoldás, négy-négy és fél óra utazás lenne naponta"– adott választ Zaveczkiné Nagy Mónika, a sztrájkbizottság vezetője. „Hasonló elbocsátásoknál az ilyen nagyságrendű cégeknél 12 hónapot szoktak pluszban kifizetni a dolgozóknak, nekünk a Tesco két és fél hónapot kínál; mi öt hónapnyit szeretnénk" – tette hozzá.

Egyelőre várnak, ülnek az asztalok mellett, várják a munkaidő végét. A tre már nem kaptak tárgyalási időpontot, az általuk benyújtott három ajánlatot a Tesco elutasította. „Hangsúlyozzuk, hogy nem a dolgozókat akarjuk nehéz helyzetbe hozni, valamilyen utalást biztosan küld nekik a Tesco, csak nem biztos, hogy a megfelelő januári bért. Mi még soha nem csináltunk ilyet, átlagos dolgozó emberek vagyunk, akik most erre kényszerültünk" – mondja Zaveczkiné Nagy Mónika.

Az Audi-sztrájkkal nincs semmilyen párhuzam, például a munkafelfüggesztés miatti bérkiesésre a tiltakozók szakszervezeti segélyt sem kértek.

Bár az elküldöttek továbbra sem kaptak semmilyen írásos tájékoztatást, annyit közöltek velük, hogy egyik csoportjuk június 14-ig, a másik pedig július 19-ig dolgozik. A sztrájkba lépők méltánytalannak érzik az ajánlatot és a bánásmódot, mint mondják, jóval több munkáért kínál igen kevés plusz juttatást, pedig, vélik a tiltakozók, ha az új centrumot a Tesco nem tudja normális keretek között, felkészült szakemberekkel elindítani, abból nagy probléma származhat.
A Tesco közleményében kiemelte, hogy a januári fizetéseket a tervezettnél egy nappal korábban, szerdán átutalta. Közölték azt is, határozott szándékuk, hogy támogassák a változásban érintett munkatársakat, ezért a győri bérszámfejtő kollégáknak a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős pénzügyi juttatási csomagot ajánlottak fel, hogy az átállási és a munkakereső időszakot támogassák.

Mint írják, a Tesco csalódott, hogy az ajánlat ellenére a sztrájkbizottság a dolgozók érdekeit szem előtt tartó további egyeztetés helyett a sztrájk mellett döntött. Ezzel együtt a Tesco tiszteletben tartja a sztrájkbizottság sztrájkhoz való jogát.

A sztrájk ellenére is folytatni kívánják a párbeszédet, nagyra értékelik a győri kollégák szakértelmét, és bíznak abban, hogy az egyeztetés folytatódik. A Tesco szándéka, hogy a sztrájkbizottsággal a tárgyalóasztal mellett folytassa az egyeztetéseket.

A Tesco tisztában van a különleges körülményekkel, melyekkel a bér- és TB számfejtési feladatok Győrből Budapestre történő áthelyezése jár, valamint elismeri a győri kollégák elkötelezettségét.

A Tesco ezúton is köszöni az esedékes bér- és TB számfejtési feladatok ellátására mozgósított csapat munkáját, akik gondoskodtak róla, hogy valamennyi magyar kolléga időben, sőt a tervezett fizetési ütemezésnél korábban megkapja fizetését.
Frissítés: úgy tudjuk, hogy hatan már találtak új munkahelyet a bérszámfejtők közül, közülük egy ember még szolidáris, így összesen 35-en sztrájkolnak.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 milliárd forint jut fejlesztésekre Győrben - mutatjuk a város idei büdzsétervezetét

17 milliárd forint jut fejlesztésekre Győrben - mutatjuk a város idei büdzsétervezetét
Két és fél milliárd forinttal magasabb főösszeggel terjeszti be Borkai Zsolt polgármester Győr idei költségvetését a közgyűlésnek, mint tavaly. Tovább olvasom