Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Szépítenek a romák

A Virágos Győrért mozgalommal évek óta szépül a megyeszékhely. Idén e programból a romák is kiveszik a részüket: hétvégén ezer tő egynyári palántát ültettek el.
– Kiemelten arra a városrészre gondoltunk, ahol Győrben a legtöbb cigány ember él – összegezte Németh Lászlóné munkaszervező, aki kislányával együtt maga is kivette a részét a munkából. – A Komszol maximálisan támogatta az elképzeléseinket: munkaeszközöket, virágföldet és palántát is adott. A hároméves programban részt vevő parkgondozók a hétvége ellenére önként ajánlották fel segítségüket – a földmunkákat, a virágágyások kialakítását Sárközi Jenő irányításával végezték. Ezer palántát kaptunk, egynyáriakat, s ha ez beválik, később évelő növényekkel szépítjük a környéket.
A virágültetéssel egyszerre két legyet is üt a nyolc éve működő kisebbségi önkormányzat. A több éve munkanélküli, ám most újra dolgozó emberek bért kapnak, ezzel párhuzamosan pedig közvetlen környezetük is szemmel láthatóan megszépül. Remények szerint a Kossuth utcában élők jobbot nyújtanak azzal, hogy a következő napokban öntözik és vigyáznak a növényekre.
– Ligetekben, parkokban is dolgozunk, a város és a városkörnyéki homokozókat ássuk fel – sorolta Nyári Endre, aki szerencsésnek tartja magát, hogy a brigád tagja lehet.
– Mondják, hogy nincs megkülönböztetés, pedig ez nem igaz – toldja meg a társa, Sztojka Attila. – Az elhelyezkedés terén szerzett tapasztalataim alapján mondhatom, hogy sokszor elég a név vagy a telefonban hallott akcentus, s már mondják is, hogy a hely betelt. A Komszoltól jól jött a lehetőség, a családnak most ez jelenti a megélhetést.
Az Egészséges Nemzedékért program további része az egészségőrképzés, erről lapunkban már hírt adtunk. A szakmai feladatokat az ÁNTSZ vállalta, a gyakorlatot pedig a kisebbségi önkormányzattal szociális területen együttműködő intézmények végzik. A sikeres pályázat és megvalósítása iránt már a régióból több felől, így például Tatabányáról is érdeklődnek. Így nem elképzelhetetlen, hogy a győri képzés „ szárnyakra kap " , másutt is a tanulás és a képzés alapja lehet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lokálpatrióta-juniális Soboron

Színes programmal, zenével, tánccal, s nem utolsósorban bográcspartival várta tagjait és azok… Tovább olvasom