Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Szén-monoxidtól lettek rosszul: három gyermeket és édesanyjukat vitték a győri kórházba

Ménfőcsanak egyik családi házában mértek magas gázkoncentrációt a tűzoltók. Tudja, mik a szén-monoxid mérgezés tünetei? Mutatjuk.
Három ménfőcsanaki gyermeket és édesanyjukat vitték a kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával. Állapotuk nem súlyos, de jelenleg is megfigyelés alatt állnak - tájékoztatta a kisalfold.hu-t prof. Oláh Attila, a Petz-kórház orvos igazgatója.

Korábban írtuk:

Rosszul lettek egy családi ház lakói kedd éjszaka a Győr külvárosában húzódó Szép Ernő utcában, a kiérkező mentők pedig rövid időn belül a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit is a helyszínre kérték.

Miután az egység a családi ház több helyiségében is magas gázkoncentrációt mért, a gázszolgáltató szakemberét is riasztották, aki megkezdte az épület fűtőberendezésének átvizsgálását.

A házban lakó négy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállították kórházba a mentők - közölte a katasztrófavédelem. 
 
A SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉS TÜNETEI

A szén-monoxid mérgezés tünetei attól függnek, hogy milyen magas a vérben azoknak a hemoglobinoknak (COHgb) a koncentrációja, amelyhez szén-monoxid kötődött:

30 százalék alatt: Fejfájás, szédülés, émelygés jelentkezhet.

30 és 40 százalék között: Fáradtság, zavarodottság a jellemző tünet.

40 és 60 százalék között: Eszméletvesztés, alacsony vérnyomás (hypotónia)

60 százalék felett: oxigénhiány miatt halál követezik be.

Részletek a webbeteg.hu-n >>

Figyelmeztet a katasztrófavédelem

A fűtési szezon közeledtével érdemes ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelőt, mert így megelőzhetők a minden évben halálos áldozatokat követelő balesetek.

Közleményben figyelmeztettek: a tüzelő- és fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tüzet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. Emiatt érdemes ellenőriztetni ezeket a berendezéseket még a fűtési szezon kezdete előtt.

A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan és szervezetre gyakorolt hatásai - rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság - könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély híján nem tud diktálni a város

Engedély híján nem tud diktálni a város
Tovább olvasom