Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Számlát adnak, de sok minden hiányzik

Győr-Moson-Sopron - Javultak a kereskedelmi feltételek, mindenütt adtak számlát, de összességében mégis a vizsgált üzletek több mint 80 százalékában találtak valami kifogásolnivalót a fogyasztóvédelmi felügyelők a „harmadik országból importált", magyarán kínai lábbelik és felnőttruházati termékek forgalmazásának ellenőrzésekor.
Megyénk 54 kereskedelmi egységében végzett ellenőrzést októberben egész hónapban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelősége. Hivatalos megnevezéssel a „harmadik országból importált" lábbelik és felnőttruházati termékek forgalmazásának vizsgálatáról van szó (gyakorlatilag a kínai árukról) bevásárlóközpontok, áruházláncok üzleteiben, piacokon.

A működési feltételekben a tavalyihoz képest lényeges a javulás.

Most a vizsgált üzletek 39 százalékában találtak valamilyen kifogásolnivalót, tavaly ez az arány 97(!) százalékos volt.

Mindössze egyetlen esetben tapasztaltak üzletkörbe nem tartozó árusítást, alig volt gond a nyitvatartási idő kiírásával és az árfeltüntetéssel. Az ellenőrök minden esetben kaptak a vásárláskor fizetési bizonylatot, vásárlói megkárosításra, árdrágításra nem bukkantak.

A lábbelikre vonatkozó előírások ellenőrzését minden esetben próbavásárlás előzte meg. A legtöbbször azt kifogásolták, hogy hiányzik a lábbelin vagy csomagolásán a szöveges tájékoztató. Ebben a csoportban 79-féle, összesen 572 pár cipőt, csizmát ellenőriztek és 91 százalékban állapítottak meg valamilyen jogszabálysértést. Ez ugyan valamivel kevesebb, mint tavaly, mert akkor 97 százalék volt... Ami a vásárlókat leginkább érinti, hogy sokszor (a vizsgálatban 66 százalékban) hiányzik a használati, kezelési, ápolási útmutató. A tavaly októberi ellenőrzés 93 százalékához képest ez ugyan némi javulás, abban viszont romlott a helyzet, hogy nem mindig tüntetik fel, milyen anyagból készült a lábbeli. (Minden negyedik cipőről hiányzik az ilyen tájékoztató.)

A felnőtt-felsőruházati termékek forgalmazásának körülményeit 38 kereskedelmi egységben ellenőrizték – és kilencven százalékukban találtak valamilyen jogszabálysértést. Összesen 262-féle, 2227 darab terméket vizsgáltak. A kifogásolási arány 98 százalékos, tavalyhoz képest nagy a visszaesés. Tapasztalat, hogy a ruhaneműk kétharmadának a címkéjén nem tüntetik fel a gyártó vagy importőr, illetve a forgalmazó nevét, címét. A vizsgálat megállapítása szerint „e területen nagymértékben romlott a kereskedők jogkövető magatartása". Tavaly nem volt gond a ruhákba bevarrt használati és kezelési útmutatókkal, most a vizsgált termékek csaknem egynegyedénél találtak ilyen hiányosságot. A ruhák nyersanyag-összetételéről szóló magyar nyelvű tájékoztatók is nagyon hiányosak.

Megjegyezzük, a „harmadik országból importált" termékek mostani ellenőrzése nem a minőségre vonatkozott...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb baleset a sztrádákon

Győr-Moson-Sopron - A magyar autópályákon már teljesült az uniós elvárás, hogy 2010-ig felére… Tovább olvasom