Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Szaloncukorkörkép: divat az alkoholos, de a zselés hatalmát semmi sem veszélyezteti

Az alapízek nagyjából a tavalyi 1000 forintos kilónkénti áron kaphatók, a krémes-alkoholos változatokért 2500 forintot kérnek.
„Egyelőre sokan csak kóstolgatnak, pár darabot vesznek kedvcsinálónak, esetleg néhány szemet visznek a kollégáknak" – mondta lapunknak Tichyné Éva, aki 27 éve áll győr-belvárosi standján a vevők rendelkezésére. Nyáron zöldséggel és gyümölccsel, így, karácsony előtt pedig édességgel és szaloncukorral, annak is számtalan változatával. Még hozzáfűzte: a kóstolás után később visszatérnek hozzá a vevők, s akkor már tudatosan keresik a terméket.

November vége óta már minden boltban kapható szaloncukor, és megjelentek az utcai standok is. 
– Az árak ugyanazok, mint tavaly: az alapízek 1000 forintos kilónkénti áron kaphatók, a különlegességek 2500 forint per kiló felett – tette hozzá a piaci viszonyokat jól ismerő árus. Divatos az alkoholt tartalmazó változat, mint például a tojáslikőrös vagy amelybe Baileyst töltöttek. Sokan még januárban is vásárolnak belőle, amikor már akciós a termék. Arra azonban figyeljünk, hogy a szaloncukor szavatossága korlátozott, általában három-négy hónapig áll el, legfeljebb fél évig.

Báló Ábel a győri Árkádban válogatott a kínálatból. 

– A zseléset nem szereti, de minden más fajtát igen – mesélte édesanyja, Szabó Katalin. – Másfél-két kilót szoktunk vásárolni az ünnepre, plusz fél kilót a fára. 
 
A két és fél éves Báló Ábel tegnap a győri Árkádban vette szemügyre a kínálatot. Fotó: H. Baranyai Edina
A két és fél éves Báló Ábel tegnap a győri Árkádban vette szemügyre a kínálatot. Fotó: H. Baranyai Edina

A 12 éves mosonmagyaróvári Horváth Hanna családjában csak dísznek, kis tálba raknak szaloncukrot az asztalra; a legtöbb magyar családban azonban nem ez a jellemző. 

– Már a november is erősebb volt, mint tavaly, ennek alapján várhatóan decemberben is nagyobb lesz a forgalom, mint egy évvel korábban – válaszolta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, amikor arról kérdeztük, hogy veszik-e már a szaloncukrot. – Érdemes megemlíteni, hogy karácsonykor a családok minden termékből jobban megengedik maguknak a minőséget, mint év közben. 

Ezzel együtt a legnagyobb mennyiséget szaloncukorból is a lédig, vagyis a magunk összeállította, kilóra kapható fajtákból vesszük.

Némethné Bors Szilvia, a ménfőcsanaki Príma üzlet pénztárosa is megerősítette a körképünk alapján tapasztaltakat: a zselés első helye megkérdőjelezhetetlen, a második a kókuszos íz. 

– Zselésből nem győzzük utántölteni a polcokat, pedig a roham még csak ezután jön – adott választ érdeklődésünkre. – A díszcsomagolású drágább termékek ugyancsak kelendőek, de egyre többen keresik a gluténmentes, a laktózmentes, a csökkentett cukortartalmú termékeket is.
Három és fél ezer tonna fogy el egy szezonban

A szaloncukor francia eredetű, onnét került Németországba, majd térségünkbe, a karácsonyfa szaloncukros díszítése azonban magyar sajátosság. A Magyar Édességgyártók Szövetségének friss felmérése alapján az ünnepek idején 3500 tonna szaloncukrot adnak el, 6 milliárd forint értékben; a magyarok 86 százalékának terveiben szerepel a szaloncukor-vásárlás, méghozzá átlagosan egy kiló háztartásonként.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár-díjat kapott a széchenyis optimalizáció-kutató

Kalmár-díjat kapott a széchenyis optimalizáció-kutató
Kalmár-díjjal tüntette ki Dr. Hegyháti Mátét, a Széchenyi István Egyetem tudományos főmunkatársát a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. Tovább olvasom