Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

˝Szabadság, felelősség, együttműködés az oktatásban˝

Közel 300 pedagógus és érdeklődő előtt ismertették a Dalton-tervet a Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Iskolában. A rendszer tartalmaz egy forradalmian új megoldást az iskolai konfliktuskezelésben.

Gömöryné Mészey Zsuzsa, a Hungaro-Dalton Egyesület elnöke szerint az oktatásban a legfontosabb kulcsszavak a következők: szabadság, felelősség és együttműködés. Ezen gondolattal nyitotta meg a csütörtöki előadássorozatot Győrben.

Milyen módszereket alkalmaz a Hungaro-Dalton?

Peer-mediáció – a forradalmian új megoldás az iskolai konfliktuskezelésben

Európa és a világ országaiban egyre több iskolában alkalmazzák a mediációt – nem keverendő a meditáció (elmélkedés) szóval – mint a konfliktuskezelés alternatív eszközét. Ennek egyik figyelemre méltó változata a peer-mediáció.

A mediáció, más szóval közvetítés vagy békítés, a konstruktív konfliktus-kezelés egyre gyakrabban használt formája nálunk is, mely során a vitában álló feleknek lehetőségük adódik arra, hogy problémájukat önállóan, saját felelősségükre oldják meg, közvetítő (békítő) segítségét igénybe véve.

További információk a módszerről itt olvashatók.

Dr. Bagdy Emőke ˝Az erőszak pszichológiája és kezelése tantermi környezetben˝ címmel tartott előadást. Kifejtette, hogy az erőszakból fel kell használni az erőt, és jóra fordítani. Beszélt a pozitív és negatív stressz hatásairól, valamint a szeretet erejéről.

Közel 300 pedagógus volt kíváncsi a Dalton-tervre
Közel 300 pedagógus volt kíváncsi a Dalton-tervre

Mi a megoldás az iskolában egyre gyakrabban jelentkező erőszakra? A Dalton-terv, a jövő iskolája

A jövő iskolájában a tudás átadása helyett a tudás megszerzésére, az önszabályozott tanulásra, a saját munkáért érzett felelősségvállalásra tevődik át a hangsúly.
Az ilyen tanulási folyamatban szükségessé válik a tanulás és a külső értékelés markáns szétválasztása, mert ezzel biztosítható a félelem nélküli felfedezés élménye.

A Hungaro-Dalton Egyesület, úgy gondolta, hogy érdemes kihasználni azt a lehetőséget, hogy eddigi produktumait a hálózati tanulás érdekében felkínálja a megújulásra vágyó iskoláknak, megkönnyítve ezzel munkájukat.

A Hungaro-Dalton hivatalos honlapját ide kattintva érhetik el.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2010. november 05. 21:07
    „Próbáljanak ezzel a módszerrel konfliktust megoldani egy borsodi vagy szabolcsi iskolában!
    Próbáljanak meg "saját munkáért érzett felelősségvállalás"-t kialakítani olyan gyerekekben, akiknek szüleik, nagyszüleik sosem dolgoztak, hanem vagy a segélyért állnak sorba vagy lopnak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a kunszigeti kultúrház

A tetőcserével nagyrészt már végeztek a kunszigeti kultúrház felújítását, kibővítését végzők. Tovább olvasom