Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Speciális fogászat fogyatékos gyerekeknek

Nyugat-Dunántúl - Egy olyan egyszerű beavatkozás, mint a fogtömés, sokszor többnapos nehézséget jelent egy fogyatékos gyermek esetében.

Gyakran altatásra is szükség van hozzá. Ennek feltételeit teremtette meg a Rotary a régióban élő rászorulóknak.

A régió Rotary Clubjai közül tavaly a soproniaké volt a legnagyobb összegű akció. Amerikai társklubjuk segítségével több ezer dollár értékben életmentő műszereket adományoztak a tűzoltóságnak. Idén a mosonmagyaróváriak követik példájukat hasonló léptékben, az egészségügyet támogatva. Többéves adománygyűjtés révén a Karolina Kórházban a fogyatékos gyermekek részére alakítottak ki fogászatot, ami a jövő hónap közepétől fogadja a betegeket. Minderről portálunkat a Rotary nyugat-dunántúli alkormányzója, Hámori Pál tájékoztatta. Azt is elmondta, a fogászat az állami egészségügy keretében működik, tehát ingyenes lesz a rászorulóknak.

Fogyatékos kicsik esetében is fontos, sürgős a fogfájdalom megszüntetése, ehhez azonban a szokásos fogászati berendezések mellett más eszközökre is szükség van. Az új rendelőbe ezeket is beszerezték, elhelyezték, többek közt egy altatógépet. Összességében 5 millió forint kellett hozzá és a helyi vállalkozások felajánlásai. Így viszont Mosonmagyaróváron az egész régióból fogadják a rászorulókat, ami ebben az esetben azt jelenti, Ausztriából, Szlovákiából is.

A Rotarynak a Nyugat-Dunántúlon 9 klubja van, emellett működik 3 Rotary-asztal, ami a klubbá válás előszobája. A régióban így összesen mintegy 300 tagja van a mozgalomnak, jótékony célra fordított forintjaik összege évente eléri a 20 millió forintot.

A Rotaryt 1905-ben az Egyesült Államokban alapították a segítőkészség, a barátság erősítésére. Így elsősorban a diákok külföldre kerülését és a fogyatékosokat, a hátrányos helyzetűeket segítik. A győri klub legutóbbi rendezvényén, a Fröccsnapokon mintegy 300 ezer forint bevételt szerzett nemes célra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Dávid megnősült?!

Rengeteg hír látott napvilágot a múlt héten, miszerint a Megasztár 4. győri döntőse, Fekete Dávid… Tovább olvasom