Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Sok kis drágakő csillant meg a győri Gyakorló-iskolában

Az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola több mint száz, szép sikert elért tanulóját köszöntötték a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán a pedagógusnaphoz kötődően. A Barsi Ernő termet kíváncsisággal vegyes izgatottsággal teli gyermekarcok népesítették be, és büszke felnőttek örökítették meg az emlékezetes pillanatokat. Sok kis drágakő csillant meg.
Kövecsesné Dr. Gősy Viktória oktatási dékánhelyettes köszöntőjében kiemelte, hogy az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola akkreditált, kiváló Tehetségpont, és nagyon fontos szerepet szán a környezettudatos szemléletmód átadásán túl a tehetséges gyermekek támogatásának. Ebben a tanévben száztizenöt tanuló ért el sikereket versenyeken, pályázatokon, és a felkészítésükben huszonöt pedagógus segített.

A gyerekekhez fordulva hangsúlyozta, hogy büszkék lehetnek sikereikre. Még elsorolni is hosszadalmas, milyen szerteágazó területeken értek el kiemelkedő eredményeket nemcsak a helyi, regionális, hanem az országos, sőt, nemzetközi versenyeken egyaránt. A matematika, logika, nyelvész, tudatos fogyasztás versenyeken keresztül a sportsikereken át a természetismereti, rajz és mesemondó vetélkedőkig.

Czeizel Endrét idézve azt mondta, emberi érték a tehetség, ami majdnem mindenkiben megtalálható, csak sokáig kell faragni a követ, hogy végül megcsillanjon a drágakő. „Úgy gondolom, hogy itt ma nagyon sok kis drágakő csillant meg" – hangsúlyozta, és arra kérte a diákokat, hogy ezt a csillogást, a kíváncsiságot soha ne hagyják kihunyni. Hiszen azok a fiatalok, akik rálelnek a tanulás szépségére, és kihívásokat keresnek, a felnőtt életükben is megtalálják majd munkájukban az örömöt, alkotó tevékenységükben meg tudják mutatni kreativitásukat.
Csillogó kis gyakorlós drágakövek az Apáczai-kar Barsi-termében Fotó: Májer Csaba József

„A sikerekhez vezető úton nagyon fontos a gyerekek mellett a szülő és a pedagógus is. Ha ennek a hármas egységnek valamelyik láncszeme hiányzik, akkor megakadhat a fogaskerék" – mutatott rá a dékánhelyettes, megköszönve a szülők támogatását és a pedagógusok áldozatos munkáját. „Nincs annál nagyobb öröm, amikor tanítványaink sikereket érnek el. Ez ad lelkesedést, motivációt a további munkánkhoz" – hangsúlyozta Kövecsesné Dr. Gősy Viktória, és Böjte Csaba szavaival gratulált a gyerekeknek és oktatóiknak: „Pedagógusnak lenni azt jelenti, hogy végtelen kíváncsisággal, türelemmel, kitartással bátorítod a gyermeket. Segíted, hogy merjen, akarjon kibomlani, kinyílni, mint egy csoda, hogy felszínre kerüljön, közkinccsé váljon a szívében rejtett érték. Üres szívű embert Isten nem teremt".

Dr. Rámháp Szabolcs, a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a diákok szép teljesítménye mögött áldozatos munkát végző, felkészítő pedagógusok állnak. Pedagógusnap alkalmával külön köszöntötte a tanítókat, tanárokat. Elmondta, hogy egyesületük fő célja a tehetségek gondozása, támogatása. A tudatos fogyasztói magatartás pályázatban együtt dolgozhattak az iskolával. „Büszkeséggel tölt el, hogy ezen keresztül is láthattam: felnövekszik egy olyan generáció, amely a miénknél jobban vigyáz a Földünkre, értékeinkre, környezetünkre, tudatosabban használja majd erőforrásainkat" – hangsúlyozta az elnök.

Dr. Ruppertné Hutás Kinga, a Gyakorló-iskola igazgatója kiemelte, hogy a díjak maguktól nem teremnek, azokért dolgozni kell. „Nagyon örülök annak, hogy ti ezt komolyan vettétek. Arra buzdítalak benneteket, hogy ne veszítsétek el a lendületet, a lelkesedéseteket, a szülőknek, pedagógusoknak pedig köszönöm, hogy támogattak benneteket" - mondta az igazgatónő.
Száztizenöt diáknak gratulálhatott Dr. Ruppertné Hutás Kinga, Kövecsesné Dr. Gősy Viktória és Dr. Rámháp Szabolcs. Fotó: Májer Csaba József
Portálunk kérdésére Dr. Ruppertné Hutás Kinga az elmúlt tanévre visszatekintve elmondta, hogy nagy izgalommal készültek a tanévnyitóra, hiszen a nyári felújítások az első tanítási napot megelőző vasárnap estig tartottak. Megújult a tantermek padlózata, festése, az udvar pedig sportolásra is

alkalmas aljzatot kapott, így a testnevelés óráknak ugyanolyan kitűnő helyszínt biztosít, mint a délutáni napközis foglalkozásoknak. Ősszel az általuk meghirdetett területi Fogyasztói Tudatosság verseny utolsó fordulójának a Gyakorló-iskola és a Széchenyi Egyetem adott helyszínt, ahol a versenyzők legjobbjai vehettek részt egy nagyszerű programsorozatban. Januárban sikerült egy következő álom megvalósításához közelebb jutni. Az Országos Iskolakert Hálózat pályázatán elnyerték a kertépítéshez szükséges eszközöket, így június 30-ig a kisudvarukban felépítik a magaságyásokat, és ősztől kezdődhet a kertészkedés.

A tavasz fontos iskolai pillanata, amikor a leendő első osztályok létszáma kialakul. Nagy örömöt jelent, hogy két 30 fős első osztály kezdi meg tanulmányait szeptemberében a Gyakorlóban. A tavasz az itt tanuló diákok számára a tanítási órákon túl rengeteg nagyszerű programot hozott: áprilisban a Gyakorlós Hét rendezvényei, majd a gyakorlóiskolák szegedi országos diáktalálkozója, májusban a Fenntarthatósági kiállítás költözött az aulájukba, majd a reggelizés fontosságáról szólt a felső tagozat számára megtartott rEGGelem interaktív foglalkozás. Most készülnek az év lezárására, búcsúznak nyolcadikosoktól, de minden volt gyakorlóst nagy szeretettel visszavárnak.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nincs árnyék a győri Dunakapu téren?

A fesztiválközponttá avatott terület ontja magából a forróságot, de kiderült, hogy a napvitorlák nem válnak be. Tovább olvasom