Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Séta, sport a tölgyek alatt Győrszentivánon

Egy sportolásra, pihenésre ideális szentiváni terület közjóléti besorolását kezdeményezte egy nyugdíjas erdész. Az öreg tölgyfákkal körülölelt erdős településrész régen a helybeliek kedvenc kirándulóhelye volt, majd szovjet gyakorlótér lett.
Erdőterv készül Győr közigazgatási területére. Ez erősítette meg Cserhalmi Józsefet abban, hogy egy 335 hektáros győrszentiváni erdős terület közjóléti besorolását, rendeltetésének megváltoztatását kezdeményezze az önkormányzatnál. A nyugdíjas erdésznek gyermekkori emlékei, lokálpatrióta kötődése miatt régóta szívügye a hajdan – sok más mellett – disznókonda makkoltatását szolgáló településrész. Korábban már szorgalmazta a területen található ritka növénytársulás, természeti értékek és a több mint hatvan, 150 éves fából álló tölgyes helyi védettségét.

Cserhalmi Józsefnek gyermekkori emlékei, lokálpatrióta kötődése miatt régóta szívügye a szentiváni öreg tölgyes sorsa. Fotó: Bertleff
Cserhalmi Józsefnek gyermekkori emlékei, lokálpatrióta kötődése miatt régóta szívügye a szentiváni öreg tölgyes sorsa. Fotó: Bertleff


– Ez a településrész évszázadokon át egy egységes erdőtömb része volt. A szentivániak kedvenc kirándulóhelye, rendezett és folyamatosan karbantartott utakkal, nyiladékokkal és erdészházzal. Szomorú, hogy a háború és az azt követő időszak évtizedekre elvette azt a lehetőséget, hogy a településen élők magukénak érezhessék a hangulatos területet. Azzal, hogy a szovjet hadsereg gyakorlótérként teljesen birtokba vette, negyven évig kizárták a szentivániakat kedvelt erdejükből – említette Cserhalmi József. – A területnek nyilvántartott művelési ága nem volt, a hivatalos térképeken csak fehér folt jelölte. Így lassan elfelejtődött, hogy a gazdaságin kívül milyen természeti, egészségvédelmi és esztétikai értéke van.

Az erdész elmondta, hogy az erdő, faállományának összetétele, kora, az időjárástól függetlenül járható homokos talaja miatt kiválóan alkalmas kirándulásra, sportolásra, a szabadidő tevékeny eltöltésére.
– A győriek, különösen a szentivániak jogos igénye, sőt, elvárása lehet, hogy a terület adottságait egészséges, rendezett és kulturált körülmények között használhassák is. A megfelelő törvényi hivatkozással ezért kezdeményeztem a terület közjóléti besorolását, amely a településvédelmet is szolgálná – említette végül Cserhalmi József.


Ritka növénytársulás

Évekkel ezelőtt a soproni egyetem két professzora szakmai leírást készített a területről. Ebből kiderül, hogy olyan sajátos pusztai növénytársulás maradványa a győrszentiváni, amelyből az országban csak néhány fordul elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemek a faluházra is Győrújbaráton

A község önkormányzata több mint 35 millió forintos pályázati pénz révén napelemeket szereltet fel a… Tovább olvasom