Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Segítik a megújított életeket

Magyarország - Több mint 1000 beteg szerepel a szervátültetési várólistákon, közülük évente csupán 400-an kapnak új szervet. Rehabilitációjukkal a „megújított életekért" létrehozott Transzplantációs Alapítvány foglalkozik.

Tizenhét éve segíti a szervátültetettek rehabilitációját a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért. Sajátos szolgálatukat alkalmazottak nélkül, önkéntesek önfeláldozó munkájával végzik. Tavaly például 17-en 720 órával járultak hozzá az alapítványi program megvalósításához. A Mi is nyaralunk táborban: A két kapuvári fiú, Várszegi Máté és Lakatos Janó új vesével a balatoni nyaraláson.

A Mi is nyaralunk táborban: A két kapuvári fiú, Várszegi Máté és Lakatos Janó új vesével a balatoni nyaraláson.

– Elsősorban a szervátültetésre váró, illetve a szervátültetett emberek rehabilitációjával, a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének elősegítésével, és a szervdonációk, ezáltal a szervátültetések számának növelése érdekében folytatott ismeretterjesztéssel foglalkozunk – nyilatkozta érdeklődésünkre Szalamanov Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki maga is 13 éve él új vesével.

– Kiemelten fontosnak tartjuk a szervre váró és a transzplantáción már átesett gyerekek számára szervezett proamjainkat. Tapasztalataink szerint az egyik leghatékonyabb rehabilitációs eszköz az önfeledt mozgás, a sport. Így többek között említhetem a balatoni „Mi is nyaralunk" tábort, ahol nagy örömmel tapasztaltuk: a műtéten átesett gyerekek önfeledten játszottak, szórakoztak, versenyeztek egészséges társaikkal. Az ilyen példákkal is szeretnénk a gyerekekben, szülőkben, felnőttekben megerősíteni, hogy egy súlyos, gyógyíthatatlan beteg a szervátültetés segítségével teljes életet élő, egészséges emberré válhat, akiről később senki nem gondolná, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül. De ezek a példák segíthetik azoknak a szülőknek a pozitív döntését is, akiknek gyermeke – sajnálatos módon – betegség vagy baleset következtében meghalt, szerveivel azonban életet adhatna négy-öt beteg, szervre váró gyermeknek.

Szalamanov Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta: a szervátültetési várólistákon – az összes szerv tekintetében – több mint 1000 beteg szerepel. Közülük évente körülbelül 400-an kapnak csak új szervet. Az alapítvány elnöke hangsúlyozta: egy donor akár 5–7 olyan ember életét is megmentheti, akiknek valamelyik létfontosságú szerve – például vese, máj, szív, tüdő, hasnyálmirigy – nem képes többé ellátni feladatát. Győr-Moson-Sopron megyében egy mosonmagyaróvári, egy péri, két kapuvári, egy kópházi gyermek él új vesével, egy soproni gyermek pedig új májjal. A kópházi Taschek Adrienn vesetranszplantáción esett át.

Aktív a megye

Mihály Sándortól, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetőjétől megtudtuk: a donorjelentők közül a győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház a tavalyi 12 esettel a legaktívabbak közé tartozik, de 6 esettel nem kell szégyenkezni a soproni kórháznak sem. Hasonló a helyzet a megvalósult donációkkal (Győrben 8, Sopronban 3) is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versfesztivál az interneten

Győr - Internetes versfesztivált szervez énekelt és megzenésített versek előadóinak a győri… Tovább olvasom