Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sebestyén Márta énekkel köszönte meg a kitüntetést

Pannonhalma - A monostor védőszentjére emlékeztek pénteken a bencések. A hagyományos Szent Márton-díjat idén Sebestyén Márta énekes vehette át Várszegi Asztrik püspök főapáttól.

Hét éve új hagyomány született Pannonhalmán. A főapátság, az MKB Bank, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok az első közös Szent Márton-napot 2000-ben rendezte meg. A pénteki ünnepségen Várszegi Asztrik egyik diákjuk – némi éllel megfogalmazott – vélekedését idézte köszöntőjében.

A fiú szerint: „A bencések azért ünneplik védőszentjüket évente, nehogy elfelejtsék, kik is ők."

- Sok igazság van ebben a kamaszos kijelentésben. Fontos, hogy időnként megálljunk és olyanokra tekintsünk, akiket joggal mondhatunk eszménynek, követendő példának, és akkor talán további lépteinket is másként, felelősséggel irányítjuk – hangsúlyozta Várszegi Asztrik főapát.

– Márton püspök krisztusi elkötelezettsége, a szegények, a jogfosztottak, a peremre szorultak iránti fogékonysága és tettrekészsége példa és kihívás mindannyiunk számára. Csak a másokért élő, másokat is szolgáló tevékenység hordoz mind az egyén, mind a köz számára békét, reménytelibb holnapot, teremt mindennapi kenyeret és emberhez méltó életkörülményeket.

A főapát köszöntője után a Liszt Ferenc Kamarazenekar adott hangversenyt, majd Lackner Pál protestáns tábori püspök mondott ünnepi beszédet.

A díjat Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Simon Attila, a porcelánmanufaktúra vezérigazgatója és Rombauer Tamás, a ménesbirtok ügyvezető igazgatója adta át Sebestyén Mártának.

– A teremtett világ nemcsak életünk színtere, nem előkelő idegenként jelenünk meg itt, hanem szerves részei vagyunk annak a teljes ökológiai rendszernek, amiért Isten és az eljövendő nemzedékek előtt felelősséggel és számadással tartozunk – figyelmeztetett, majd így folytatta: Az életben, a világban célirányosan haladunk előre a nekünk rendelt pályán, hogy betöltsük mindazt, ami hivatásunk, képességeink, emberségünk szerint nekünk adatott, haladunk aszerint, amit elvár tőlünk az Örökkévaló.

Lackner Pál az új terményre, az újborra utalva hangsúlyozta: köszönet jár Istennek a gazdagon megtapasztalt áldásért, és elismerés illeti a fizikai munkát végzők gondos törődését. Végül a munka gyümölcsének, a hegy levének méltó, de mértékletes élvezetét kívánta mindenkinek.
Az idei Szent Márton-díjat Sebestyén Márta énekes vehette át Várszegi Asztriktól, valamint Simon Attilától, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatójától és Rombauer Tamástól, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ügyvezető igazgatójától.

Várszegi Asztrik a világhírű kitüntetett méltatásakor elmondta:
– Márta születése óta a zene bűvöletében él. Már kislányként is a népdalok ragadták meg különösen. Gyermekkorában a nyarakat édesapja szülőfalujában, a Vas megyei Csempeszkopácsiban töltötte, ahol gyakran énekelt, sőt, kis kántorként orgonált is a gyönyörű Árpád-házi templom miséin. Budapestiként is megmaradtak kötődései a falu iránt. Mind a mai napig csempeszinek tartja magát, nem budapestinek. Azt mondja: ott „csak" született. Bárhová megy a világban, a csempesziek mindig elérik, büszkén vallják magukénak az énekest, és mindig elsőként gratulálnak Márta sikereihez.

A főapát laudációja végén a nemrég 50. születésnapját ünneplő énekes egyik vallomását idézte: „Egy kicsit úgy vagyok vele, hogy születésnapom inkább nekem meg a családnak számít. Ami igazán fontos, az az, hogy harminchárom éve énekelek az embereknek. Ez a lényeg."
Sebestyén Márta meghatott szavakkal, néhány Csempeszhez kötődő élmény felidézésével köszönte meg a kitüntetést, majd a saját „nyelvén" is: két tételt énekelt – orgonakísérettel – Tolcsvay László Magyar miséjéből.

A Szent Márton-napi ünnepség az új termény és az újbor megáldásával és természetesen megkóstolásával ért véget.

Korábban díjat kaptak
A Szent Márton-díjat – az alapító okirat szerint – az a kiemelkedő személy kaphatja meg, aki az adott évben tevékenységével jelentősen hozzájárult a térség, nemzeti örökségünk és kulturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez. Az elmúlt években Nemeskürty István író, történész, Pungor Ernő akadémikus, Nagy Gáspár költő, Kukorelli István jogtudós, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Szokolay Sándor zeneszerző vehették át a díjat Pannonhalmán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanadó: még drágább lesz az életünk?

Győr-Moson-Sopron - Már tudott, hogy 2009-től az önkormányzatok ingatlanadót vethetnek ki a ház- és… Tovább olvasom