Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Sashegyen hasznosítják a régió hulladékát

Győri régió - Több mint 6,5 milliárd forint uniós támogatással megvalósulhat a Győr nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer. A mintegy 260 ezer embert érintő beruházás 2009. júliusi, részbeni megnyitása után is úgy kell gyűjtenie a hulladékot a lakosságnak, mint most. A válogatást, kezelést és hasznosítást a győr-sashegyi telepen végzik.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatósága a napokban zöld utat adott a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2007. december 20-án benyújtott hulladékgazdálkodási fejlesztési pályázatának.

A 9,5 milliárd forintos projekt megvalósításához  6,5 milliárd forint támogatást biztosít a brüsszeli kohéziós alap, a magyar költségvetés társfinanszírozásában.

A hulladékgazdálkodási rendszer 112 településen 260 ezer embert érint. Jelenleg a győriek mintegy két és félszer annyi szolgáltatást kapnak a pénzükért, mint a kistelepülések, igaz, feleannyi díjért. Az új rendszerben 2010-től minden fogyasztó ugyanazt a szolgáltatási csomagot – kommunális és kerti hulladék gyűjtését, szállítását, a gyűjtőedények mosását, a hulladékudvarok igénybevételét – veheti igénybe, s egyforma áron.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás lapunk érdeklődésére elmondta: 2009. július 16-án lakat kerül a Pápai úti hulladéklerakó telepre, s a hulladékot azt követően is el kell szállítani valahová. Ezért több mint fél éven át tartott az előkészítés a kivitelező közbeszerzési pályázaton való kiválasztására.
– Kedden délelőtt eredményt hirdettek, ötből négy szabályos és érvényes pályázat érkezett be, s a legolcsóbb – közel hárommilliárd forintos – ajánlatot tevő Arrabona Sashegy Konzorcium építi meg a hulladékkezelő művet, ami nem keverendő össze a hulladéklerakóval. A létesítmény húszhektáros területen helyezkedik el Sashegyen, a volt agyagbánya területén – mondta Kovács Barnabás, aki hozzátette, hogy azon belül 7,2 hektáros lerakómedence épül, a többi területen a hulladékkezelés egyéb létesítményei valósulnak meg.

Az ügyvezető hangsúlyozta, a kedden kihirdetett pályázati eredmény alapján 2009. július 1-jétől üzemel a sashegyi hulladékkezelő, az összes létesítmény október 31-re készül el. Ettől kezdve megteremtődnek a feltételek, hogy az évente termelődő 160 ezer tonna lakossági eredetű kommunális hulladékból mindössze 40–50 ezer tonnát kelljen csak lerakni, a többit fel lehet dolgozni különböző további hasznosításra.
– Ehhez több létesítmény épül, többek között válogatómű, mechanikai-biológiai hulladékkezelő egység vagy éppen komposztáló. S egy olyan üzemi szociális épületegyüttes is megépül, amely lehetővé teszi, hogy kukásautóink oda átköltözve nem zavarják tovább a Kálvária utca lakóinak nyugalmát – jegyezte meg Kovács Barnabás, s végül megjegyezte:

– Ez volt az első pályázat, ami az uniós kohéziós alapra – KEOP-programba – beérkezett, s eredményes elbírálást kapott. Ebben nagy szerepe van a helyi, mellettük azoknak a budapesti szakértőknek, akik aktívan kivették részüket a pályázat előkészítéséből. Az ő munkájuknak köszönhető, hogy mindenben megfelelő elbírálást kapott a benyújtott pályázat.
A sashegyi hulladékkezelő 2009. október 31-i teljes átadása után a kukásautók nem zavarják tovább a Kálvária utca lakóinak nyugalmát.
Fotó: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

  • 1. dombildi 2008. június 13. 10:56
    „Valóban, a Kálvária utca lakói nyugodtabbak lehetnek. De mi van a péri repülőtér és a hulladékkezelő közti távolsággal? Nincs 15 km!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő klub: gonyu.kisalfold.hu

Gönyű - „Ahol van mozgás, van élet a településen, ott az internetes kluboldal új lehetőségeket… Tovább olvasom