Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Sándor János építész levele a pályázatról

Az a véleményem, hogy jelentős veszteség éri a város szellemi életét ezen a nyáron.
Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat második fordulójára nem készül el az a dokumentáció, amely az első fordulós - sikeres - anyagban stratégiai szinten benne volt.

Tavaly, október 20-án több mint 200 győri polgár állt az elvégzendő feladat mellé. Egyhangú volt az igen a Polgármester felkérésére. Karácsony előtt szintén egységesen, 33:0 arányban szavazott igennel a Közgyűlés a bemutatott pályázati anyagra.
Az utóbbi 15 évben nem volt példa rá, hogy egy városi ügyért ekkora szellemi erő megmozdult volna. Újra megszületett a városban a KÖZÉLET, amely majd hetven évig szünetelt. Rengeteg ötlet, javaslat érkezett a pályázati központba, az ajtó nyitva állt mindenki előtt! Rechnitzer János professzor kiválóan vezette a csapatát. Biztatott, érvelt, vitatkozott. A végső anyag többszöri javítás után készült el és jött ki a nyomdából – véleményem szerint igazi XXI. századi tipográfiai összeállításban. Az összes példányt eredetiben írta alá Balogh József. Szép ünnepünk volt.
Ez volt az a váz, amire felépülhetett volna egy igazi JÖVŐKÉP, melyet mindannyian elfogadunk, melyet mindannyian a magunkénak érzünk. Megalapozhattuk volna a következő 10-15 év organikus városfejlődését. A mi pályázatunk írta le először –amit a 2. forduló kiírásában az NKÖM is átvett – miszerint a kultúra egyfajta katalizátor egy város, egy közösség fejlődésében. Már az első fordulós anyagunkban külön fejezetet szenteltünk annak – amire  majd csak most kér választ a pályázóktól a Kormány – milyen városfejlesztési hatásai lesznek a 2010-ben folyó rendezvénynek ?
Igen, ez a dolga egy városnak ! Jó terveket készíteni ! Bevonni a város teljes szellemi közösségét a koncepció megalkotásába, majd pedig széleskörű vitára bocsátani azt. Ez látszott megvalósulni tavaly.
Mára ebből nincs semmi.

Úgy gondolom kevés azon érv, hogy nincs ennyi pénzünk. Miért gondolhatja Budapest, hogy 150 milliót áldoz a 2. fordulós pályázati anyag elkészítésére ? Ja, a főváros . Na de az kicsi Eger is 144 milliót fordít ugyanerre. Ráadásul ezeknek a városoknak sincsennek esélyei, mint ahogy – ez a hír – Győrnek sem. De legalább terv szinten mernek szembenézni a jövővel. Közös munkára, alkotásra hívják a városuk összes gondolkodóját. Ez a megvalósuló pluralizmus,  a sokszínüség.
Márpedig fontos a szembenézés ! 1997-ben nyílt meg Győrben az első vidéki bevásárlóközpont. Azóta csak 8 év telt el, és Glatz Ferenc akadémikus épp a mi városunkban, ez év tavaszán osztotta ki azokat a tanulmányokat, melyek ezen plázák káros hatásairól szólnak. A befektetők tervei szerint 2007-ben már több mint 100000 m2, igen százezer négyzetmétert meghaladó bevásárló-szórakozató palota lesz a városban. Szükséges, hogy ezek mellé alternatívák, a minőségi közművelődés lehetőségei, terei készüljenek el. Hiszen ma a fiatalok vagy ezekbe a fűtött-hűtött vizuális „csodákba", vagy a szűkös, leépült önkormányzati művházakba járhatnak. Az utóbbiakban áldatlan körülmények között dolgoznak az igazán tehetséges és még lelkes művészek, pedagógusok.

Váltani, változatni kell !
Nem akarjuk tíz év múlva olvasni az új szociológiai-pszichológiai tanulmányokat, melyeknek a mi gyerekeink lesznek az alanyai.
Nagy hibának tartom, hogy nem a teljes csapat dolgozik tovább. Nem tartom jónak, hogy a korábbi gárda tervezői kimaradtak abból, hogy tájékoztatást kapjanak az új gondolatokról. Már csak néhány nap és a Közgyűlés elé kerül a terv. Itt szellemi munka készült és készül. A kreatívok legalább vitatkozzanak ! Miért nem fontos a vélemény ?
Elismerem, nem csak a Városháza feladata minden probléma megoldása. De feladata – véleményem szerint – a koordinálás, a tehetséges tervek, javaslatok, projektek gondozása.
Alakuljon meg a Városi Kulturális Közalapítvány, mely letéteményese a források elosztásának. Ez lehet egy FÓRUM, ahol a civil kontroll megjelenik. Itt találkozhatnak a legfrissebb gondolatok a jó gazda elképzeléseivel.
A közéletet, már pedig Győrben ez van és él, nem szétszedni, hanem bíztatni, támogatni, fejleszteni kell. Minden győri gondolkodónak ez az elemi érdeke. Már tudjuk hova vezet, ha otthon hagyjuk az ötleteinket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képviselő kertje mindig ''zöldebb''

A növényvédelmi törvény módosításával ettől az évtől jelentősen szigorodott a parlagfűvel borított földek ellenőrzése és a hanyag tulajdonosok büntetése. Legalábbis papíron. A törvénymódosítás szerint július 1-jéig a tulajdonosoknak le kellett (volna) kaszálniuk, illetve ki kellett irtaniuk a parlagfüvet. Aki nem tette meg, az komoly pénzbüntetésre is számíthat. Tovább olvasom