Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Római kori kút a kamaránál

Több száz késő középkori és kora újkori sírt tártak fel a régészek a Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ mellett.
Az öt hete kezdődött ásatásról – amit a jogszabályoknak megfelelően a Szent István út melletti területre hotelt építtető beruházó finanszíroz – lapunk május 31-i számában írtunk. Az Újkori sírokat tárnak fel a szálloda helyén című cikkben beszámoltunk róla, hogy már az első napokban tucatnyi nyughelyet feltérképeztek, azóta pedig még többet. Bíró Szilvia régész a Kisalföldnek elmondta: XVII–XVIII. századi sírt 230-at dokumentáltak. De ennél több lehetett ezen a részen, mert szórványos temetkezési maradványokat is találtak. A csontok a múzeumba kerülnek, ahol tisztítás után antropológus vizsgálja azokat, állapítja meg az eltemetettek korát, nemét.

Restaurálható párták

A testek mellett a föld üveggyöngyöket, bronzkapcsokat rejtett. Érdekesebb lelet még a karika formájú arany fülbevaló, a csontnyelű vaskés. Több pártamaradványt is találtak, fiatal lányokat, gyerekeket hajdan abban temettek el. Azokat a remények szerint sikerül restaurálni.

A víz jól konzervál

A legjelentősebb felfedezésnek az a kút számít, amely a benne lévő cseréptöredékek szerint római kori. Ám nemcsak szórványleletek vannak benne, hanem víz is, ami kisebb gondot okoz a régészeti munkát végzőknek. Szivattyút kellett beszerezniük.

Az ókori kútkészítők először a gödröt alakították ki, annak közepébe hordókat tettek, körülöttük letömködték a földet. Ezt a faszerkezetű bélést szeretnék feltárni, remélhetőleg megmaradt, mert a víz jó konzervál. A fa egy darabjából a dendrokronológus (fagyűrűkutató) meg tudná állapítani, mikor vágták ki pontosan, ez pedig segítené a lelet keltezését.

Arrabona nagysága

Győr helyén a római korban, a mostani Káptalandombon katonai tábor állt, körülötte település húzódott. Mivel a régi Rába-gyár területén római kori temetőt tártak fel, keleti irányban addig tarthatott a lakott rész. A kamaránál talált kút alapján pedig úgy tűnik, legalább egészen a mostani Szent István út végéig, a felüljáróig, azaz a Bisinger hídig lenyúlt. Az ásatásvezető, a feltárásokon összeszokott csapat és Molnár Attila régész is ezt a feltételezést igyekszik alátámasztani. Később, a leletanyag feldolgozása után pontosabb következtetéseket lehet levonni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb elnökváltás a lionsoknál

A Lions filozófiája, hogy az adakozással ne csak a célzott csoport vagy személy, hanem az erre … Tovább olvasom