Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Régi (polgármesteri) tábla egy öreg házon

Győr-Szigetben tábla őrzi az emlékét Korbonits Istvánnak, aki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a város polgármestere volt.
A róla elnevezett kis közben egy düledező ház falán található emléktáblája, ahogy egy olvasónk felhívta rá a figyelmet, igazán méltatlan környezetben. Lokálpatrióták korábban már kérték a várostól az áthelyezést, ám azt a választ kapták, hogy nem lehet hozzányúlni, mivel magánépület falán áll. A romos épületet nézve, nem valószínű, hogy a tulajdonos nagyon tiltakozna ellene...

Korbonits István főjegyző, mint említettük, a szabadságharc idején volt a város köztiszteletnek örvendő polgármestere. Később eltávolították ugyan hivatalából, ám a Bach-rendszer bukása után a győriek (1861-ben) újra polgármesterükké választották, emlékezvén korábbi érdemeire. Korbonits egyébként a sorban a tizenkettedik polgármestere volt a városnak. Elődeiről, akik gyakran váltották egymást, jobbára nem túl sok említenivaló akad. Annyit még hadd jegyezzünk meg, Győr első polgármesterét Dorffner Jakabnak hívták, főjegyző volt ő is, 1787–1790 között működött a város első embereként. Ami Korbonits emléktábláját illeti, érdemes lenne addig „elmenteni", amíg a házzal együtt el nem tűnik a városrész egyébként kívánatos megújulása során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Inszol-bérházak épülnek

Újabb, tizenkilenc lakásos bérházat épít saját beruházásban a győri Inszol. Rövidesen közzéteszik a… Tovább olvasom