Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Realitás és szárnyalás 2010

Szerdán jelent meg az a könyv, amely tartalmazza a Győr Kulturális Főváros 2010 pályázatát.
Hivatalosan szerdán jelent meg ezer magyar és ötszáz angol nyelvű példányban az a könyv, amely tartalmazza a Győr Kulturális Főváros 2010 pályázat második fordulós anyagát. A készítők és a város vezetését képviselő Eredics Imre alpolgármester szerint Győr ezzel a pályázattal győzelemesélyes.

 Győr pályázata >>

 Sopron pályázata >>Korábban beszámoltunk, hogy Győr is indul az Európa Kulturális Fővárosa címért 2010-re. Azóta már két pályázat is elkészült. Győrben a másodikat, egyedül az országban, nem az elsőt készítő csoport hozta tető alá. Borsa Kata és segítői 2005 júliusában kezdték meg a munkát, s mint azt a tegnapi sajtótájékoztatón mind ők, mind a város vezetése, valamint a kulturális iroda vezetője, Tóth Nándorné elmondta, a kiírók szándékai szerint új elemekkel bővítették a győri koncepciót. Az alapok azonban, a technika, kultúra és környezet: a jövő harmóniája megmaradtak. Ráadásul, ahogy azt Tóthné kifejtette, már az elsőben is kiemelték, hogy a gyerekek, a fiatalok nagyon fontosak, és ezt a bírálók üdvözölték. A második fordulós pályázat prioritásai közé tartozik ez a korosztály, az ő kulturális igényeinek még jobb kielégítése.

Bíznak a győzelemben

 (Várjuk olvasóink véleményét! Az interneten hozzánk eljuttatott, a témához kapcsolódó véleményekből összeállítást tervezünk megjelentetni újságunkban. Olvassák el a pályázatot és írjanak nekünk. Háttér: www.kisalfold.hu.)
Győr alpolgármestere a Kisalföld kérdésére válaszolva elmondta, bízik a győzelemben. Ám a város, amelynek stratégiai tervébe beépült már a pályázati anyag (az interneten a gyor.hu honlapon teljes egészében megtekinthető), akkor is valóra váltja a könyvben megjelent terveket, ha nem nyernek.

Hogy mikorra, milyen ütemezésben, az még kidolgozás alatt van, ám az bizonyos, hogy a már beadott pályázatok, a Széchenyi tér felújítása, a Győri Nemzeti Színház rekonstrukciója mellett a Kossuth utca rehabilitációja élvez elsőséget.

Hogy az ott lakókkal mi lesz? Erre válaszolva kifejtette, nyilván lesz elvándorlás, de például a Kossuth-szobor, melynek felállításától óvták a várost, pont a környék lakói miatt ma is érintetlen és környezete is szép, mutatva: az ott élők vigyáznak az értékekre.

Sopronnal miért nem?

Lapunk arra is rákérdezett, miért van kiemelt együttműködés Komárommal, Pannonhalmával, és miért nincs Sopronnal. A válaszokból kiderült, a VOLT Fesztivált mint társrendezvényt bevonnák a győzelem esetén, és Sopron környéki polgármesterek is szándéknyilatkozatokat írtak arról, amennyiben Győr lesz a nyertes, szorosabban is együttműködnek majd.

Hogy mennyit költ a város majd arra, hogy kommunikálja a Pál Kálmán és Tanai Csaba keze nyomán nagyon attraktívvá és széppé kerekedett könyvet, pontosabban annak tartalmát, Tóth Nándorné elmondta, naponta kapnak ajánlatokat 800 ezer forinttól 3,5 millióig, olyan társaságoktól, akik ezt felvállalnák. Az bizonyos, hogy a város intézményei- nek, nagyrendezvényeinek a kommunikációjában is helyet kell majd kapnia a pályázati anyag népszerűsítésének. Az alpolgármester mindehhez hozzátette: augusztus végéig kell majd egy komoly költségvetési javaslatot a most szabadságon lévő polgármester elé terjesztenie. Ez tartalmazza a kommunikációra szánt összeget is.

Uniós pénzekkel

Az EU egyébként, ahogy eddig is, még a nyertes várost is csak csekély mértékben támogatja. Ezért számol Győr inkább a külön projektekhez kapcsolódó uniós erőforrásokkal, pénzekkel. (Ez felújításra, átépítésre, akár programokra, eseményekre is külön-külön könnyebben pályázható, mint a kultúra fővárosa címre csak általában – a szerk.)
A hét pályázó közül egyébként hivatalosan elsőként Győr nyújtotta be a pályamunkát, amelyet a kulturális iroda vezetője – mint a realitás és a szárnyalás sajátos egyvelegét – méltatott.

Kapcsolódó anyagok >>

Győr és Sopron is pályázott (2005-01-04) >>
Nem szavaznak Győrre és Sopronra (2005-01-17) >>
Európa kulturális fővárosa lehetnénk (2004-09-10) >>
Már készül Sopron pályázata is (2004-11-19) >>
Győr kulturális főváros címre pályázik (2004-09-24) >>
Fővárosjelöltek berlini randevúja (2004-12-01) >>
Hét magyar város küzd tovább a kulturális főváros címért (2005-03-07) >>
Kulturális Főváros: ketyeg az óra (2005-04-20) >>
Készül a kulturális főváros pályázat (2005-06-30) >>
Magyarországon Európa Kulturális Fővárosa (2004-06-02) >>
Sopronba látogatott a miniszter (2005-07-08) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűztől szenvednek a Fehérvári úton

Már-már elviselhetetlen bűz terjeng a győri Fehérvári út környékén, legalább ötven család szenved… Tovább olvasom