Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Ráday megtartaná a házakat

Győr - Győrbe látogatott Ráday Mihály Kossuth-díjas városvédő, hogy tájékozódjon a tervezett belvárosi fejlesztésekről, beruházásokról. Elsősorban a pusztuló Schlichter-villa és környéke keltette fel az érdeklődését.
Az „Unokáink sem fogják látni" című műsor készítője évekkel ezelőtt már forgatott a vidéki buszpályaudvar sarkán álló villában, most a szomszédságában álló lakóházak miatt érkezett. (Emlékeztetőül: a pályaudvar és környékének átépítésére jelentkező német befektető a villa felújítását igen, a mellette álló házakét azonban nem vállalja. Az önkormányzat modern városközpontot álmodott a „vidéki" környékére, a házakat pedig – amelyek jelenleg a villával együtt műemléki védettség alatt állnak – elbontaná, a mellettük lévő útszakaszt kiszélesítené.)
Ráday Mihály, aki a Városvédők Egyesületének elnökeként a napokban nyitotta meg a győri fejlesztési elképzeléseket bemutató fővárosi kiállítást, a városvezetés meghívására érkezett Győrbe. A városvédő a győri főépítésszel, Révi Zsolttal szemrevételezte az épületeket – Borkai Zsolt polgármesterrel is találkoztak volna, a városvédő azonban késve érkezett, így ez elmaradt –, elvitatkozva arról, vajon „túlvédésről", vagy jogos értékvédelemről van-e szó, ami a műemlékileg vitatott értékű házakat illeti. De hogy ne az ellentétekkel kezdjük, el kell mondanunk: abban mindketten egyetértettek, hogy a villát fel kell újítani s körülötte egy új városközpont kialakítása pedig „európai gondolat".

Révi Zsolt győri főépítész és Ráday Mihály hosszasan vitatkoztak, meg kell-e tartani a Schlichter-villa melletti házakat.
Révi Zsolt győri főépítész és Ráday Mihály hosszasan vitatkoztak, meg kell-e tartani a Schlichter-villa melletti házakat.

– Magyarországon mindenhol ugyanazt a főteret, ugyanazt a főutcát építik át újra meg újra, miközben Londonban, Párizsban és más városokban új közösségi tereket alkotnak – mondta Ráday Mihály, aki azonban a továbbiakban nem sokban értett egyet a város fejlesztési elképzeléseivel. A villa melletti házakat például, amelyekben kezdetben irodák, később lakások voltak, semmiképpen nem engedné lebontani.

– Igaz ugyan, hogy építészeti értékük nem azonos az Esterházy-kastélyéval, de olyan utánozhatatlan hangulatuk, egyedi karakterük van, amit óvni kell. A kétoldali terasz lehetőségével, beépíthető tetőtereikkel vonzó étterem vagy kávézó lenne kialakítható bennük, ami egyébként beleillik a város új közösségi térről alkotott elképzeléseibe is – véli a városvédő.

Ráday Mihállyal készült interjúnkat a Kisalföld holnapi Szieszta mellékletében olvashatják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év szolgálat a településen élőkért

Táp - Amikor ötvenegy évvel ezelőtt Kisbérről a faluba költözött a férjével, még petróleumlámpával… Tovább olvasom