Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Pusztai Csaba: ˝a barokk jelmez egy jelkép számomra˝

Pusztai Csaba barokk jelmezben festett barokk ruhás hölgyeket a minap.

"Május 5-én a Váczy Péter Gyűjteményben volt egy nagy kiállításom. A kiállítás legnagyobb terme a győri barokk rendezvények hatásából létrejött festményeket mutatta be. A megnyitón egy barokk műterembe kalauzoltam el a nézőt. Barokk jelmezben festettem barokk ruhás hölgyeket, élő barokk muzsika hatása alatt, így a közönséget egy időutazásra invitáltam Ruppnik Károly színművész segítségével.

A barokk jelmez egy jelkép számomra, a visszavágyódásomat jelképezi a régi európai kultúrába, mely a reneszánsztól egészen az első világháborúig tartott.

Rajongok a régi, a mai kor embere számára sokszor túldíszítettnek tartott épületekért, ahol a festészet, szobrászat, iparművészet és egyéb művészeti ágak találkoztak. E régi korok festészetében megtalálom azokat célokat amelyekért még gyerekkoromban elhatároztam,hogy festőművész leszek.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Érdekes vizuális látvány ahogyan ütközik a barokk rendezvényen a mai és a régi stílus, mintha időzónák találkoznának.

A képzeletemben eldönthetem, hogy észre veszem-e a mai kor vívmányait, uniformizált számomra csúnya épületeit, gépeit, sokszorosított, többnyire ronda ruhában járó embereit, amikor barokk ruhát öltök magamra.

Nem véletlen, ha ilyen öltözetben rajzolok, nem a mai évszámot írom a képekre, hanem 1711-et, ezzel is jelzem, hogy kizártam a koromat. Több ízben tevékenykedtem, már udvari festőként a Zichy palota barokk báljain. Most augusztus 12-én pénteken 5 órakor a barokk hétvége nyitásakor az előző kiállításom megnyitóját ismételtük meg szabad ég alatt a Széchenyi téren, de ezúttal a kirakatokban voltak a festményeim a Baross és Kazinczy utcákban.

A szabad téren barokk ruhában festettem egy barokk hölgyet és lelepleztük az esküvői ajándéknak általam felajánlott festményt, melyen a menyasszony és vőlegény egészalakos barokk ruhás portréja volt látható. A képet a Víziszínpadon adtam át a párnak az esküvői ceremónia után."


Pusztai Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi-beruházás: a vesztegetéssel vádolt természetvédőért tüntetett a Védegylet

A Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) előzetes letartóztatásban lévő vezetője, Zsák Ferenc… Tovább olvasom