Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Próbacölöpözés az új Mosoni-Duna-híd helyén

Győr - Néhány napon belül befejeződik a leendő győri Mosoni-Duna-híd próbacölöpözése, amit kedden sajtótájékoztatón mutattak be. Kovács Ákos projektvezető a Kisalföld kérdésére arról tájékoztatott, hogy a 24 méter mélységet elérő munkálatok a tervezés részeként folynak.
A következő hetekben sorra kerülő próbaterhelés kiértékeléséből kiderül, hogy a korábbi talajmechanikai vizsgálatok alapján kiszámolt terhelési értékek pontosak-e, azaz valóban annyit bír-e el a talaj, amennyivel a tervezőasztalon kalkuláltak. A szakember hozzátette, ennek nyomán határozzák meg véglegesen az új híd cölöpeinek számát és paramétereit is.


A 2006–2010-es ciklus legnagyobb győri önkormányzati közlekedési beruházásáról Borkai Zsolt polgármester elmondta, hogy egyelőre nincs csúszás, így várhatóan augusztusban meglesz a jogerős engedély a kivitelezés megkezdésére. Reméli, hogy 2010 nyarának végén már autók közlekednek a kétszer egysávos hídon. Megjegyezte, hogy egy korábbi felmérés szerint ennek a fejlesztésnek a legnagyobb, mintegy 90 százalékos a lakossági támogatottsága a megyeszékhelyen.

A határidő tartásához a közbeszerzési eljáráson nyertes – a Közgép Zrt., a Strabag-MML Kft. és a Mahíd 2000 Zrt. alkotta – KSM–2008 Konzorciumnak rendkívül feszített munkatervet kell betartani, emiatt a munkagépek az ősszel már javában dolgozni fognak. Első lépésként ideiglenes gyalogátjárót építenek a kis Erzsébet híd révfalui oldalán, de a műtárgyat csak akkor bontják el, ha az új híd már áll. Arról továbbra sincs döntés, hol állítják fel újra.


A beruházást bruttó 3,3 milliárd forintért vállalta el a konzorcium. Az összegben nincsenek benne a közműépítési költségek. Erre a győztes egységárakat adott meg, mert csak később derül ki, hogy pontosan milyen beavatkozásokra van szükség. Az első ütemben maga a híd készül el a szigeti és a révfalui csomóponttal. A második a csatlakozó úthálózat ki- és átalakításáról szól. Körforgalom épül a Rónay utca–Szövetség utca–Hédervári út, a Kálóczy tér–Egyetem tér csomópontban, a Petőfi híd szigeti hídfőjénél és a Rát Mátyás téren. Számos útszakaszt teljesen felújítanak, több helyre jelzőlámpák kerülnek, egyes szakaszokat pedig egyirányúsítanak. Mindez 2012 márciusára történik meg.

Olvasóink írták

  • 2. adalfold 2009. június 03. 09:14
    „A fent nevezett cégek meg egyszerűen kapják be.”
  • 1. VargaMiklós 2009. június 02. 19:18
    „Csak nehogy a gödör mardjon, mert ma sok AUDIT láttam.!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szandra gyermeknapja

Ravazd - Laposa Alexandra számára nehéz ez az év. Szívesen járna iskolába, de egyelőre… Tovább olvasom