Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Poznan is testvérváros

Győr - Többéves előkészület után a megyeszékhely és a lengyelországi Poznan polgármestere, Borkai Zsolt és Ryszard Grobelny aláírta a két település testvérvárosi megállapodását.
A Zichy-palotában rendezett ünnepélyes aktuson részt vett Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Roland Chojnacki, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Grzegorz Ganowicz, a poznani városi tanács elnöke, Siuda Jerzy Waldemar, a helyi lengyel kisebbségi önkormányzat elnöke és Kollár János, a Pilsudski Történelmi Társaság elnöke is.

Az aláírást közvetlenül Borkai Zsolt tavaly májusi poznani látogatása előzte meg, ekkor döntöttek a megállapodás megkötéséről. Ryszard Grobelny polgármester elmondta, a lengyel ipari régió-főváros 10 éve nem kötött új testvérvárosi szerződést. Érzékeltette: nem kedvelik az üres keretmegállapodásokat. Biztosította róla a megjelenteket, hogy ezután viszont tesznek is róla, hogy rendszeres időközönként lehessen Poznanról Győrött hallani. Utalt az előzetesen bemutatott rövidfilmekre, melyek sok párhuzamra, hasonlatosságra világítottak rá a két város életében. A polgármester ezek közül a gazdaságot, a kultúrát és a sportot külön is megemlítette. Borkai Zsolt válaszában a törekvések azonosságáról biztosította a poznaniakat, majd a Zichy-palota márványtermében a két nemzeti himnusz elhangzását követően aláírták a testvérvárosi megállapodást.

Ryszard Grobelny és Borkai Zsolt tegnap aláírta Poznan és Győr testvérvárosi megállapodását. Fotó: H. Baranyai Edina

A lengyel delegáció még hétfőn este érkezett Győrbe. Programjuk során, a tegnapi aktust megelőzően találkoztak Simon Róbert Balázs alpolgármesterrel, kedden ellátogattak Pannonhalmára, részt vettek a magyar kultúra napja alkalmából a városházán tartott esti ünnepségen, megbeszélést tartottak Borkai Zsolt polgármesterrel, Bolla Péter kabinetfőnökkel és Ottófi Rudolf alpolgármesterrel. A várost pénteken nézik meg tüzetesebben, és szombaton indulnak vissza Lengyelországba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jancsifalu idén fejlesztésekre vár

Győr-Jancsifalu - „Kézzelfogható fejlesztés nem történt Jancsifaluban" – értékelte a… Tovább olvasom