Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Politikusok mondták

A szavazók elsöprő többsége utasította el a kórházi napidíjat, a vizitdíjat és a tandíjat a vasárnapi népszavazáson. A részvételi arány minden előre jelzettnél magasabb volt. Politikusi vélemények jobbról, balról.

Balról

"Az egészségügyi reform folytatódik, mert bár fontos elemekről döntöttek a választók, a reform maga elsősorban nem a vizitdíjról
és a kórházi napidíjról szól" - ezt Horváth Ágnes egészségügyi miniszter mondta. A tárcavezető szerint nagyon nehéz év elé néz
az egészségügy és nehéz helyzetbe kerülnek a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak, mert nem fogják kompenzálni a kieső bevételeket.

Hiller István oktatási miniszter szerint a felsőoktatás színvonalemelésének programja nem bukott el, de lelassul. A szocialista politikus
arra a kérdésre, lesznek-e személyi konzekvenciái a népszavazás eredményének azt azt válaszolta, neki a köz- és a felsőoktatás színvonalának emelése, a modernizáció a fontos.

Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke csalódásnak nevezte, hogy három igazi nagy reformkérdés kapcsán a szavazók elhitték: van visszaút. Hozzátette, hogy szerinte nincs.

Jobbról

Navracsics Tibor, a FIDESZ frakcióvezetője vasárnap este arról beszélt, hogy pártjuk törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételeket pótolni lehessen. Mint elhangzott, a javaslat első része rendelkezik a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről, a második pedig a 2008-as költségevetés módosításával arra tesz indítványt, hogy az emiatt kieső bevételeket idén több minisztérium kommunikációs és marketing forrásaiból fedezzék. A javaslat harmadik része foglalkozik a Szerencsejáték Zrt. játékadó címén befizetett 41 milliárdjának elosztásával felsőoktatási, illetve egészségügyi fejlesztésekre.

"Magyarország győzött, a kormánypártok pedig vesztettek a népszavazással" - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Azt mondta, nem a pártok, nem a politikusok, hanem Magyarország győzött, a népszavazással a magyarok nyertek, győztek, akik igennel szavaztak és azok is, aki otthon drukkoltak a igenek győzelme mellett. A pártelnök szerint ugyanakkor azok is győztek, akik a pártjuk iránti lojalitásból nemmel szavaznak, hiszen nekik sem kell fizetni a továbbiakban a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Majdnem mindenki nyert, a kormánypártok az egyedüli vesztesi mai népszavazásnak- mondta Orbán Viktor.

Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának irányítója kijelentette: sikert aratott a népszavazás, a nép politikai ítéletet mondott a kormány felett. Hozzátette: kíváncsian várják, hogy a miniszterelnök és a kormány milyen következetéseket von le ebből. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktívabbak voltak a községek

Megyénk városaiban minden második szavazópolgár szavazott vasárnap, a községekben élőknek viszont… Tovább olvasom