Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Piranesi álma: Architectura - galéria

A Városi Művészeti Múzeum építészettörténeti tárlata Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) világhírű rézkarc sorozataiból válogatva.

Piranesi álma: Architectura
Rézkarcok és rézmetszetek a XVII-XVIII. századból

A kiállítás megtekinthető: 2012. augusztus 10 – november 15.; hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig

Városi Művészeti Múzeum
Váczy Péter Gyűjtemény, Magyar Ispita, emeleti kiállítótér (Győr, Nefelejcs köz 3.)

A Városi Művészeti Múzeum építészettörténeti tárlata Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) világhírű rézkarc sorozataiból válogatva, Róma példáján keresztül mutatja be az antik műemlékek és a barokk városkép ábrázolásában rejlő sokrétű lehetőséget. Az elmélettel megalapozott gyakorlat példáján a kiállítás – a klasszikus oszloprendek és tagozatok szerkesztésén keresztül – bepillantást ad a régi építészeti mintalapok világába. A legismertebb, legtöbbet forgatott és gazdagon illusztrált geometriai, illetve építészeti szakkönyvek között a kiállítás részét képezi Albrecht Dürer (1471-1528) a mérésről írott művének első kiadása („Unterweisung der Messung", 1525), Joachim von Sandrart (1606-1688) 17. századi római templom „kaluza", vagy Andrea Pozzo építészeti traktátusa 1709-ből.

Piranesi álma: Architectura


A geometria tanai és az architektúra antik hagyományai a reneszánsz óta élénken foglalkoztatták az építészettörténetben és a tervezésben járatos szakértőket. Európa számos területén a múltat kutató szakemberek, forradalmasítva a történelem szakszerű feldolgozását, igényes kivitelű rézmetszetekkel, illetve rézkarcokkal illusztrált topográfiákat készítettek. E téren, a 17. századi törekvések közül kiemelkedik Matthias Greischernek Esterházy Pál (1635-1713) megbízásából metszett magyar vár sorozata. A látványos épületrajzok a Birkenstein-féle népszerű geometria tankönyvet díszítő Justus van Nypoort (1625 k.-1692 után) várképei társaságában láthatók a kiállításon. A háborús időszakokra való folyamatos felkészülés a vár erődítéseket taglaló építészeti szakkönyvek elterjedését is elősegítette, amelyek a tárlat alkalmából Daniel Speckle 1599-ben kiadott „Architectura von Vestungen" című művétől Bernard Forest de Belidor (1698-1761) mérnöki tudományáig bezárólag eredeti, első kiadásban tekinthetők meg.

Geometria, erődítéstan, zsánerjelenetekkel tarkított várábrázolások, díszes oszloprendrajzok, Róma múltjának felejthetetlen emlékei tematikus elrendezésben egy nem mindennapi képzeletbeli sétára hívják a míves rajzot és az építészeti múltat felfedezni kívánó látogatókat. A 20. Barokk Esküvő alkalmából megrendezett tárlat anyagát a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára, a Soproni Múzeum és egy eisenstadti műgyűjtemény kölcsönözte a kiállításra.


Városi Művészeti Múzeum

9021 Győr, Király u. 17.
Tel.: 96/322-695, 20/532-4180
Grászli Bernadett, művészettörténész, múzeumigazgató
Sajtó- és közönségkapcsolat: Méhes Zsuzsanna, kommunikációs munkatárs
e-mail: mehes.zsuzsa@artmuz.hu
web: www.artmuz.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a győri buszközlekedés: a 6-os és a 11-es nem tér be

Keddtől a 6, 11, 11B jelzésű buszok Sárás illetve Bácsa irányában nem térnek be a Kiss Ernő… Tovább olvasom