Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Petz-kórház - Megegyeztek a baleseti sebészekkel

A tárgyalások eredményesen lezárultak, a tizenegy szakorvos visszavonta kollektív lemondási szándékát.

 

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház vezetősége csütörtökön megegyezett  a traumatológiai osztályon dolgozó sebész szakorvosokkal, akik  korábban - mint arról a Kisalföld beszámolt -  kollektív felmondást helyeztek kilátásba az ellátási  nehézségek miatt.
    
- A tárgyalások eredményesen lezárultak, a  tizenegy szakorvos visszavonta kollektív lemondási szándékát - írták a kórház közleményében. - Az  intézmény traumatológiai ellátása biztonságos, a térségvezető  kórházban a személyi és a tárgyi feltételek is adottak -  hangsúlyozták.   


Előzmények:

Éles helyzet alakult ki a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban: a traumatológia valamennyi baleseti sebésze – összesen tizenegyen – a felmondását lebegtette meg a kórházi vezetésnél.

Az orvosi kamara teljes vezérkara: Éger István elnök és a két alelnök is megjelent szerdán a győri kórházban. Hivatalosan – ahogy a Kisalföldnek a délelőtti tárgyalásokat követően elmondta az elnök – azért, hogy „szakmai, jogi képviseletet" lássanak el azoknál az orvoskollégáknál, akik jelenleg kemény tárgyalásokat folytatnak az intézmény vezetésével.

Úgy tudjuk, a helyzet valóban éles: a traumatológia baleseti sebészei egyszerre adták be a felmondásukat, amelyet ha „élesítenek", akkor egyetlen szakorvos sem marad az osztályon. De nem külföldre tartanak.

Értesüléseink szerint az ügy hetekkel ezelőtt kezdődött, egyszer már leültek tárgyalni a felek (az orvosok és a kórházi menedzsment), ennek lett az eredménye az, hogy a felmondásukat egyelőre felfüggesztették az orvosok. Megoldás viszont eddig nem született.


 

Elképzelhetetlen, hogy baleseti sebészek nélkül maradjon a kórház, nyilván megoldást kell találni. (Képünk illusztráció.) Fotó: H. Baranyai Edina
Elképzelhetetlen, hogy baleseti sebészek nélkül maradjon a kórház, nyilván megoldást kell találni. (Képünk illusztráció.) Fotó: H. Baranyai Edina


Az eredeti határidő december elsejével lejárt – addig kellett volna megállapodni. S bár nincs egyezség, az orvosok továbbra is dolgoznak.

Beláthatatlan következményei lennének annak, ha valóban egyszerre állnának fel. A Petz-kórház ugyanis régiós feladatot lát el a traumatológia területén is, sok súlyos sérült érkezik Győrbe. Ez az egyik oka az orvosok elégedetlenségének, a munka több lett (a sürgősségi osztály megnyitásával még inkább), ezt pedig a béreikben is látni szeretnék.

Ők maguk nem akarták mindezt a nyilvánosság elé vinni, tulajdonképpen a kamara képviselte őket a szerdai tárgyaláson is. Éger István pedig azt hangsúlyozta: „ez még nem lezárt ügy", az egyeztetések folynak, az érdekképviselet a háttérben is kíván maradni. „Ez a kórház és az orvosok ügye."

 Tény, de az is, hogy a Petz-kórház finanszírozása eddig nem engedhetett meg semmilyen kilengést, ha pedig egy osztály követelésének engednek, akkor lavinaszerűen elindulhat a többiek követelése is. Ezt a felvetést nem kívánta megerősíteni dr. Tamás László János főigazgató, mondván: jelen pillanatban a kórházból nem kívánják kommentálni a fejleményeket. Pontosan azért nem, mert a cél a megállapodás. Az újabb határidőről ugyanakkor szintén nem kívánnak semmit mondani, mi év végét tudunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri MSZP: Újabb kritikus szakaszhoz ért az egészségügyi ellátás

˝Felháborító a dolgozók bérének alamizsnaszerű eddigi emelése és a pénzhiány miatt meghozott… Tovább olvasom