Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Petíció a győri kéményért - Már ötszáz fölött az aláírók száma

A győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének építész oktatói online petícióban támogatták "a kémény megtartását és mielőbbi műemlékké nyilvánítását".
Csütörtök 13.30 - Megmentenék az olajgyári kéményt -  Már ötszáz fölött van a petíciót aláírók száma >>

Szerda, 19.11

Ezzel egy időben pedig kérték „a győri önkormányzatot és a Győr-Szolt, hogy a kémény felrobbantásától álljanak el és segítsenek méltó módon megőrizni Győr ipari múltjának szimbolikus elemét". A petícióhoz a megyei építész kamara is csatlakozott. Tőlük függetlenül pedig dr. Somfai Attila győri egyetemi docens is levelet írt a Forster Központnak, hogy az ideiglenes védelmet "végleges védelem" státusszá minősítsék.

A petíció ezen a linken olvasható. A kezdeményezéshez olyan építészek csatlakoztak (a teljesség igénye nélkül), mint Czigány Tamás DLA, Ybl Miklós-díjas magyar építész, Prima díjas, a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszék tanszékvezetője. Bodrossy Attila DLA, Ybl Miklós-díjas és Megyei Prima díjas magyar építész, a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszék tanszékvezető helyettese .Balázs Mihály DLA Kossuth-, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építész, a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszék tanszékvezetője, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.Karácsony Tamás DLA, Ybl Miklós-díjas és Prima díjas magyar építész, a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszék és BME Építőművészeti Doktori Iskola oktatója, egyetemi tanár. Golda János DLA, Ybl Miklós-díjas és Prima díjas magyar építész, Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszék oktatója, Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Korábban - Olajgyári kémény: robbantásig feszült az időhúzás Győrben

Ideiglenes védelem alatt álló, ˝nyilvántartott érték˝ az az olajgyári kémény, amelyet minden bizonnyal hamarosan felrobbantanak - állítja az örökségvédelmi (Forster) hivatal. Az is kiderült, hogy a Győr-Szol, s azon belül az elnök-vezérigazgató vállalta a döntést azért, hogy a kéményt - amely szerintük erkölcsi és anyagi kárt okoz - robbantással lebontsák. Több mint háromnegyed évet vártak arra, hogy a Forster határozzon a végleges válaszról, miszerint jogerősen védett lesz-e a kémény vagy sem. Megelégelték az időhúzást.


Kedden meglehetősen beszédes köröket futottunk, amikor a volt olajgyár második kéménye felrobbantásának hátterét folytattuk. Azt tehát hétfő óta tudtuk és láttuk, hogy a kémény téglái közé lyukakat fúrtak, ugyanis engedélye volt egy tatai cégnek a robbantásra. A kémény az EYOF-ra készülő, olimpiai falu helyén áll (még).
Az olajgyári kémény - várhatóan - utolsó napjaiban. Fotók: Domján Ákos

Logikus a folytatás
 
Az engedélyt a Veszprém Megyei Kormányhivatal adta ki, amely különösnek tűnt, hiszen Győr-Moson-Sopron megyében is működik hivatal, s a robbantást végző cég sem kötődik helyileg ide. Viszonylag gyorsan tisztázódott ugyanakkor, hogy az első kémény robbantásánál is ez a hivatal járt el, így logikus volt ez a folytatás. 

Nyilvántartott érték
 
A meglepetést tehát nem ez jelentette, hanem a Forster Központ sajtóreferensének válasza, amely keddre valóban megérkezett. Róna Katalin elmondta, hogy a kémény, amelyet robbantani szándékoznak Győrben, megítélésük szerint ideiglenes védelem alatt áll, „nyilvántartott értéknek" minősül. Ez azt jelenti, hogy sem felrobbantani, sem lyukakat fúrni ebbe szerintük nem lehetne. 

Azt ugyanakkor elismerte a hivatal, hogy valóban hónapok óta nem döntöttek arról, hogy az első fokon megítélt védelmet véglegesítik-e; vagy elfogadják a telek tulajdonosának (a Győr-Szol Zrt.-nek) a fellebbezését.
 
Tovább az építésügyhöz
 
Ennek ismeretében felhívtuk a robbantási engedélyt kiadó Veszprém Megyei Kormányhivatal ügyintézőjét: tudta-e, hogy olyan kémény robbantásos bontására mondott igent, amely az örökségvédelem megítélése szerint „nyilvántartott érték"? A válasz az volt, hogy a kérdésnek ezt a részét ő nem vizsgálja, azt nézi, hogy a robbantás szabályos lesz-e vagy sem, erre ad engedélyt. Az általunk forszírozott kérdés az építésügyi hatósághoz tartozik. 

 Felvettük velük is a kapcsolatot, de mivel késő délután volt már, mire tisztázódott az illetékes személye (Győrben), ő azt ígérte, hogy a következő munkanapon választ adnak. Erre holnap visszatérünk.
 
Útban van a kémény

Az ügy főszereplőjéhez, a telek – és a kémény – tulajdonosához ekkor jutottunk el. Sági Géza, a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója rögtön az elején elismerte, hogy nem született jogerős határozat a kémény védelembe helyezéséről vagy épp az ellenkezőjéről. Tehát azt megelőzően indították el a kérvényezést a robbantásra. „Több mint háromnegyed éve várunk az örökségvédelem döntésére, a huszonnegyedik órában vagyunk, az olimpiai falu épül, a kémény pedig anyagi és erkölcsi károkat okoz nekünk" – szögezte le, amikor azt kérdeztük, miért van kikezdhetetlenül útban a kémény. 
Még kérdés, mikor robbantják az olajgyár kéményét Győrben


Sági Géza a károk közé a kilátást sorolta például, a hatvanméteres torony megítélésük szerint rontja a leendő lakók komfortérzetét. Ha pedig később mégis megérkezik a Forster engedélye a lebontásra, félő, hogy akkor már károk keletkeznek a most épülő ingatlanokban. Szakértői felmérésük szerint – amely egyébként a fellebbezésükben is szerepelt – százmilliós nagyságrendet jelent a balesetveszélyes kémény állagmegóvása, s a telek értékéből is több mint száztízmillió forintot elvesz pusztán a jelenléte. 

Sági Géza, illetve a Győr-Szol jogászai azon a véleményen vannak, hogy mivel nincs jogerős védelem alatt a kémény, ezért az nem is minősül annak. „Akkor lenne az, ha a szakminisztérium annak nyilvánítaná. De nem tette." Az elnök-vezérigazgató ezért úgy döntött, hogy vállalva az esetleges következményeket, nem vár tovább, mert „munkakörömből adódóan feladatom ezt a lépést megtenni". 

Ismét felhívtuk a Forstert, de a válasz az volt, mint hétfőn, amikor a fejleményekről tőlünk értesültek: „Erre most nem tudunk választ adni."
 A védelem oka
Miért kérvényezték ennek a kéménynek a védelembe helyezését? A benyújtók arra hivatkoztak, hogy Győr ipartörténetének egyik utolsó, megmaradt emléke ez. S mivel az olajgyár esetében nem tudtak érvényt szerezni hasonló irányú kérésüknek, legalább ez a darabja maradjon meg mementóként. 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Quaestor-ügy - Feljelentést tesz a volt elnök nyilatkozata miatt az MNB

Quaestor-ügy - Feljelentést tesz a volt elnök nyilatkozata miatt az MNB
A MNB visszautasította a Magyar Narancs hetilapban csütörtökön megjelent Tarsoly Csabával készült… Tovább olvasom