Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Párbeszéd az Új Magyarország konferencián

Győr - Új Magyarország címmel a kereskedelmi és iparkamara székházában tegnap konferencia zajlott. Lamperth Mónika és Veres János miniszter is előadást tartott.
A szociális és munkaügyi miniszter lapunknak elmondta, a konferencia résztvevőinek a tárca törekvéséről szólt. A szociális rendszerben erősíteni kívánják az ösztönzést a munkára, a „Segély helyett esély" mottó értelmében. Az „Út a munkához" program lényege, hogy a kormány a foglalkoztatásban érdemi változást érjen el. A jelenlegi 3 millió 900 ezer foglalkoztatott európai mércével mérve is kevés a közszolgáltatások javításához szükséges erőforrások előteremtésére.

A foglalkoztatottságot részben ösztönzőkkel, részben szigorításokkal kívánják növelni. Akik szinte a minimálbérért keményen dolgoznak, azoknak az igazságérzetét ugyanis nagyon bántja, hogy a segélyből és néhány napi fekete munkából hasonlóképp meg lehet élni. Nem a betegek munkára szorításáról van szó, hanem azok szankcionálásáról, akik képességeiket tekintve alkalmasak lennének hasznos tevékenységre, mégsem teszik.

Kiszűrésükre úgynevezett „munkatesztet" dolgozna ki a minisztérium. Erről és a végrehajtás lehetőségeiről folytatnak most társadalmi párbeszédet, ennek része volt a tegnapi győri találkozó.
Veres János pénzügyminiszter a szakmai műhelyek által kidolgozott jövő évi adó- és járulékszabályok tervezett változtatásairól szólt a konferencián. Lapunknak elmondta, jövőre mindössze olyan mértékű, mintegy 200–250 milliárd forintos csökkentésre nyílik lehetőség, ami a hiány előirányzott mérséklése mellett még megvalósítható.

Hozzátette: csak remélhetjük, hogy a nemzetközi környezet változása, a pénzpiac drágulása nem hiúsítja meg az elképzelést. Az elmúlt hetek állampapírpiacán lezajlott folyamatok ugyanis nagyon sokba kerültek a költségvetésnek.

Azok kiszűrésére, akik képességeiket tekintve alkalmasak lennének hasznos tevékenységre, mégsem teszik, „munkatesztet" dolgozna ki a minisztérium.

Olvasóink írták

 • 3. scarbantiaman 2008. március 19. 14:03
  „ÚT a MUNKÁHOZ- egy remek, fontos stratégiai cél elérését célúl kitűző program.

  CSAK EGY KICSIT FIGYELNI KELL ARRA IS, HOGY:

  - A PROGRAMBA BEVONT SZEMÉLY MÉG VALAMIKOR VISSZA TUDJON JUTNI A MUNKA VILÁGÁBA, NEHOGY A MEGFELELŐ MÉRTÉKŰ SEGÉLYEKBŐL ÉLÉS KÖVETKEZTÉBEN, AMIRE ERRE LEHETŐSÉGE LENNE, ANNYIRA LEROMLIK FIZIKAILAG, SZELLEMILEG, IDEGILEG, PSZICHIKAILAG, HOGY A HATÉKONY MUNKÁRA MÁR KÉPTELEN.”
 • 2. Jobbos 2008. március 12. 11:15
  „Ez így igaz Kapuvári, mondjuk én nem ilyen dúrván fogalmaztam volna meg, de a lényeg ugyanaz.”
 • 1. Kapuvári 2008. március 12. 10:45
  „Jó lenne,ha kimondanák végre,hogy cigányok százezrei nem dolgoznak, és a segélyeket várják, a magyar meg megdögölhetne a munkától, a fizetésének felét elveszi az állam, meg még vizitdíjat fizettetne a szerencsétlen magyarral!az emberek többsége nem kér a neoliberális, hazug új Magyarországból!először is dolgoztatni kéne a sok lusta cigányt, elvenni tőlük a segélyeket, megregulázni őket!a segélyeikre fizetett pénzből támogatni a háziorvosi rendelőket!(úgyis a kocsmában végzi az a pénz!)lenne itt pénz gyurcsány elvtárs!csak nem a hülyeségekre kéne költeni!84% igen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lamborghini-motor a győri gyárból

Ingolstadt - Az Audi a Volkswagen, a Skoda és a Seat márkák után a méregdrága luxuskategóriába… Tovább olvasom