Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ötödször is bizalmat kapott

Amikor a rendszerváltozást követő első önkormányzati választáson Babos Attilát megválasztották Dunaszeg polgármesterévé, 33 esztendős volt.
Szó szerint az övéitől, hiszen ő is dunaszegi, oda született, és a Duna mellé valók voltak az ősei is. A beszélgetés elején az első, ami kiderül, hogy ma részben ugyanaz a munkahelye, mint 1990-ben volt. Babos Attila ugyanis társadalmi megbízatásban lett annak idején a település polgármestere, és ugyanakkor a korábbi munkáját is megtartotta. A községben működő mezőgazdasági szövetkezetnek volt az agronómusa. Nyolc évig két megbízatása volt tehát.

– Mekkora területen gazdálkodtak annak idején a dunaszegiek?

– Ezerkilencszáz hektáron. Abban a korban, amikor én voltam, az ember kevésbé érzi a terheket. Visszagondolva persze azért nem volt könnyű. A növénytermesztés volt a működési területem. Amikor az egyesült szövetkezetben úgy alakultak a dolgok, ahogy alakultak, a dunaszentpáli gazdasághoz kerültem ágazatvezetőnek. Nyolc éven át volt ez a kettős munkám.

– Ha most, az ötödik ciklus előtt készített számvetést, talán azon is elgondolkodott, változott-e, és mennyit változott a közszolgálati munkában tizenhat év alatt?

– Csakugyan eszembe jutott, és bizonyára sokat változtam magam is. Egyvalamiben nem. Párton kívüli voltam akkor, és ma sincs ez másként. A Magyar Demokrata Fórummal szimpatizáltam, és ma is hozzájuk húz a szívem. A polgármesterség, és az agronómusság mellett valamikor még a magam kis háztájijában is ügyködtem. Volt egy időben hat tehenem, lovam, sertéseket hizlaltam.

– Mi maradt a szakmából, mert ugye kertészmérnök a tanult mestersége?

– Gondoskodtam róla, hogy maradjon. Kikapcsolódásnak és fizikai munkának is. Majdnem fél hektár területű a gyümölcsösöm, az almásom. Többféle intenzív fajta, a telepítéskor vásároltam az alanyokat, de aztán a gyarapításhoz már magam nemesítettem.

– Ami a változásokat illeti, talán könnyebben mérhető, amivel és amiben Dunaszeg változott, gyarapodott.

– Bizony sokat változott. Nemcsak számokban, hanem főleg minőségben. Kiépültek a közművek, a víz, a gáz, kábeltévé. Nagyon sok minden készült, épült. Felújítottuk azokat a létesítményeket, amelyeknek magunk vagyunk a gazdái. Az iskolát, az óvodát, a községházát. Felújítottuk a templomot, a régi temetőből kegyeleti parkot alakítottunk. A közelmúltban megszépült a parókia is. Jó kis sportegyesületünk van, három szakosztállyal. Kézilabdás lányaink az NB III listavezetői. Az iskolaudvarra műanyag pályát készítettünk. Most utoljára arra is maradt energiánk, hogy nekikezdjünk a faluközpont felújításának. Az első ütemmel végeztünk, az úttal együtt nyolcvanmilliót költöttünk rá. Legalább a terve már a faluközpont felújítása folytatásának is megvan. Kétszázmilliót kell előteremteni rá. Egészségügyi komplexum készül majd, gyermek- és felnőtt-fogorvosi rendelővel, védőnői rendelővel. Hasonlítatlanul szebbek ma a dunaszeg i porták, szebbek és gazdagabbak, mint a kilencvenes évek elején voltak, s tizenhat év alatt az ezernégyszáz-egynéhányról majdnem 1900-ra gyarapodott a település lélekszáma. Hozzánk települt egy húsfeldolgozó, s több kisebb cég. Nálunk talált helyet a motormúzeum, aminek nem a környéken, de az országban sincs mása. Amennyiben felfedezik majd úgy igazán, ezreket és ezreket vonz és csal majd ide messze földről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tisztes ipar szolgálói

Munkájuk, nevük védjegy, a jó iparosmesterhez ma is visszatér a kuncsaft. Tovább olvasom