Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Öt év a végleges lakásmegoldásig

Győr - A bérleti díj lényegesen olcsóbb az albérletnél, öt évre biztosít „lakhatási" lehetőséget, a kötelező előtakarékosság megteremti a későbbi lakásvásárlás vagy -építés önrészét – ez a lényege a győri önkormányzat ismét meghirdetett pályázatának.
1993-ban hirdetett először a győri önkormányzat olyan pályázatot, amely bizonyos összegű, havi kötelező előtakarékosság fejében, kedvezményes bérleti díjért lakhatási lehetőséget ad az otthonteremtés végső megoldásáig egyedülállóknak, két- vagy háromfős családoknak. A lehetőséggel eddig már több ezer család élt, mondta el lapunknak Wajzer Gábor, a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjának vezetője.
Az önkormányzatnak most 247, erre a célra fenntartott lakása van. Ezek folyamatosan ürülnek, a kiköltözők helyébe eszerint kerülhetnek a sikeresen pályázók. Öt évig lakhatnak az ilyen lakásban, amelynek bérleti díja messze alatta van a szabad piaci albérleténél, s az önkormányzati bérlakás díjánál is 30 százalékkal olcsóbb. (Mérettől, elhelyezkedésétől függő, úgy átlagban egy kétszobás lakás havi bérleti díja 16 ezer forint körül van.)

A pályázatnak értelemszerűen vannak feltételei is. Egyebek között a kötelező havi előtakarékosság, ez minimum 40 ezer forint. Ez a befizetett pénz a választott pénzintézethez kerül, s önrésznek számít majd a végleges lakásmegoldáshoz, a -vásárláshoz vagy -építéshez.

Az öt év leteltével nincs mód hosszabbításra, az ilyen lakásból mindenképpen ki kell költözni, például vissza a szülőkhöz vagy albérletbe.
Ezzel a megoldással maximum öt évig lakhatnak így a pályázaton elnyert lakásban. Az eddigi, most már sokéves tapasztalat szerint azonban ennyi idő elég is. Wajzer Gábor szerint kezdetben az ilyen feltételeket vállalók 15–20 százaléka nem tudott magának lakást venni vagy építeni. Ma lényegesen jobb a helyzet, az arány 5 százalék körülire csökkent. Főként az időközben megromló párkapcsolatok miatt hiúsul meg a saját lakás vásárlása.

Kivétel nincs, bár olyan már volt, hogy egy tragikus haláleset miatt az elhelyezést az önkormányzat segített megoldani szociális bérlakásban.
A most meghirdetett pályázat a Szent Imre, a Mészáros Lőrinc, a Szigethy Attila és a Zöld utcában lévő lakásokat érinti. A részletes feltételek elolvashatók, a formanyomtatványok átvehetők a polgármesteri hivatal Honvéd liget 1. alatti épület portáján vagy letölthetők a város honlapjáról a www.gyor.hu címen, a Pályázatok rovatból. A beadási határidő október 19-én délután 3 óra. Az elbírálást a képviselőkből és szakemberekből álló lakásügyi bizottság végzi, sorrendet állít fel, a pályázók sorszámot kapnak, s ennek megfelelően költözhetnek a folyamatosan megürülő lakásokba.

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakópark, ahol minden a kényelemé

Győrújfalu - Élénk visszhangra talált az a nemzetközi kiadvány, amely – győri… Tovább olvasom