Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Összeköt a barátság és a lehetőség

Határ menti régiók - Miközben az északi határ politikai csörték zajától hangos, addig a régiós, (gyakran testvér)települések egymással összefogva eurómilliókat nyernek közös fejlesztésekre. Megyénkben első körben huszonegy magyar–szlovák pályázat nyert.

Hatvanhárommillió eurót, vagyis több mint 17 milliárd forintot nyertek az együtt pályázó magyar és szlovák települések, civil szervezetek és vállalkozások a határon átnyúló uniós program első körében. Százhat pályázatot és tizenhét projektkoncepciót támogatott a közös monitoringbizottság: Győr-Moson-Sopron megye az egyik legtöbb, összesen huszonegy nyertes pályázattal dicsekedhet. A fejlesztési elképzelésekhez mindössze ötszázalékos önerő szükségeltetett, nyolcvanöt ugyanis uniós, tíz kormányzati társfinanszírozás.

Azonban nemcsak e lehetőség hozott össze magyar és szlovákiai községeket: gyakran a már korábban testvértelepülési szerződést kötött falvak pályáztak. Jó példa erre Mezőörs és Felsőpatony (Horná Poton) esete, melyek nagyjából húszmillió forintot nyertek: ebből iskoláik nyelvoktatására, környezetük védelmére és szépítésére, valamint szabadidős programjaik fejlesztésére futja. Bogárdi Zoltán, Mezőörs polgármestere jövőbe mutatónak tartotta ezt az együttműködési megállapodást, Sidó Tivadar, a szlovákiai felsőpatonyi településvezető a pedagógusok egymás közti tapasztalatcseréjét és a családok kapcsolatát emelte ki. Ebből a pénzből finanszírozták azt a tatai tábort is, ahová a két község diákjai hétfőn indultak.A mezőörsi és a szlovákiai felsőpatonyi gyerekek uniós pénzből táboroznak (és barátkoznak) Tatán. Míg a magyar és szlovák politikusok egymással vitáznak, a Duna menti települések közösen eurószázezreket nyernek. Fotó: Bertleff

A megyében (az első kiírásban) az egyik legnagyobb összeget Mosonszolnok nyerte, összesen 530 ezer eurót (közel 145 millió forintot) szlovák partnertelepülésével, Szímővel (Zemnével). Ők a kulturális és történelmi tradíciók kihasználására igényeltek forrást, melyet Jedlik Ányos tevékenysége köré építettek. Mosonmagyaróvár a szlovákiai Somorjával (Samorinnal) nyert 78 ezer eurót (21,4 millió forintot) idegenforgalmi eszközfejlesztésre: eme fejlesztés a korábban Interreg-nyertes Vár-pince-projekthez is kapcsolódik. A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület a somorjai kajak-kenu klubbal közös rendezvényekre (vízi túrákra, vízi táborokra) kapott 75 ezer eurót (20,7 millió forintot). Egy Pozsony és Budapest közötti ˝megbékélési vízi túrát˝ is terveztek, melyekre politikusokat és közéleti személyiségeket is meghívnának.

Sopron Selmecbányával nyert a ˝barátság határok nélkül˝ elnevezésű projektjével, Vámosszabadi pedig Dunaszerdahellyel egy kerékpárút tervezésére. Emellett megyei cégek kutatásra – például agglomeráció vizsgálatra – kaptak támogatást.

A magyar és szlovák falvak pályáztak, pályáznak még határ menti kompra és buszra, illegális szemétlerakók felszámolására a Duna két oldalán, számítógépes grafikus oktatás beindítására, valamint kerékpárút kiépítésére is.Második kör

Már kiírták a ˝második kört˝ a 2013-ig tartó magyar–szlovák partnerségi programban: információink szerint megyénkből is jó néhányan nyújtottak be támogatási igényt erre. Az előzetes tájékoztatás szerint év végén nagyjából 60 millió eurót (16,5 milliárd forintot) osztanak szét a nyertesek között. 
 

Olvasóink írták

  • 1. monoka89 2009. szeptember 19. 07:44
    „az lenne a vicces ha lenne még egy foto amin az lenne ,hogy leszakad a híd...:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több hely ovisoknak

Nyolcvanmillió forintból épül, s bő egy hónapon belül átadhatják Győr-Ménfőcsanakon azt az óvodát, melynek bővítése a növekvő igény miatt vált szükségessé. Tovább olvasom