Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

Orvosi kart akarnak Győrben

Első lépésként egy éven belül egészségtudományi kar alakulhat meg a Széchenyi István Egyetemen.
Kiegészítette a tavaly megkötött együttműködési megállapodást a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a győri Széchenyi István Egyetem hétfőn. Ennek legfontosabb pontja arról szól, hogy a felek hosszú távú célként tűzik ki orvostudományi kar létrehozását Győrben. A dokumentumot Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója és dr. Földesi Péter, az egyetem rektora írta alá.

Németh Zoltán azt hangoztatta, hogy első lépésként egy éven belül egészségtudományi kar alakulhat meg a Széchenyin. Ezt követhetné a 4–6. évfolyamos orvostanhallgatók gyakorlati képzésének biztosítása, majd végül a teljes orvosképzés. Magyarországon jelenleg Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett folyik orvosképzés, s a négy helyen – mint elhangzott – egy évfolyamban összesen kevesebb mint ezer magyar hallgató tanul. A diákok másik fele külföldi. A közgyűlési elnök szerint az új kar létrehozásával a többi egyetem túlterheltségét akarják csökkenteni, s elsősorban magyar fiataloknak lehetőséget nyújtani..

Dr. Földesi Péter egyebek mellett arról beszélt, hogy nem hatalmi vágyak állnak az elképzelés mögött, hanem a gazdasági-társadalmi folyamatok felismerése. Emiatt együttműködést szeretnének kialakítani a többi egyetemmel az ügyben. Kifejtette: cél az is, hogy valódi tudományegyetem váljon a Széchenyiből, amelynek része, hogy a januárban csatlakozó Apáczai-karból rövid időn belül bölcsészettudományi kar alakulhat. A rektor a Kisalföld kérdésére hangsúlyozta: az orvosi kar létrehozása nem elsősorban pénzkérdés, hiszen az egyetem és a Petz-kórház infrastruktúrája is jó, s a kórházban kiváló szakemberek dolgoznak.

Dr. Tamás László János kifejtette, hogy a kórház gyakorlati képzőhelyként jelenleg is részt vesz az egyetemi képzésben. Úgy vélte, hogy a győri orvoskar víziója hatalmas motivációt jelent majd kollégáinak. Ez már csak azért is fontos – tette hozzá prof. Oláh Attila orvos igazgató –, mert a kar engedélyeztetéséhez elengedhetetlenül fontos sikeres akkreditációs folyamathoz minél több tudományosan minősített oktató szükséges. Jelenleg 18 ilyen orvos van az intézményben.

Az eseményen jelen volt Borkai Zsolt győri polgármester is, támogatásáról biztosítva a törekvést.

Az együttműködési megállapodásban – mint arra dr. Tamás László János felhívta a figyelmet – szerepel az is, hogy a felek együttműködnek felnőttképzési programok, továbbképzések, tanfolyamok indításában, valamint a megyei klímastratégia kidolgozásában.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színesfémes bűnper Győrben - Az első percben fenyegető üzenet a bírónak?

Színesfémes bűnper Győrben - Az első percben fenyegető üzenet a bírónak?
Ezúttal már csak két vádlottat hoztak bilincsben. Hogy tűnhet el két-három kamionnyi fém? - ez is kérdés volt a hétfői tárgyaláson. Tovább olvasom