Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Őrjárat kerekes székben

Győr - Közös, figyelemfelkeltő akciót tartottak a mozgássérült-parkolók védelme érdekében a civilek és a hatóságok Győrött. Az ellenőrzések célpontja a belváros és néhány nagyáruház parkolója volt, s talán nem kell mondani, hogy mindenütt találtak szabálytalant.

Sajnos régi nóta, hogy a mozgássérülteknek fenntartott parkolókat jogosulatlanok foglalják el, és nem ismeretlen előttünk a kép a hatalmas terepjáróról, amelybe egy sérült aligha lenne képes beszállni. Épp ezért tartott közös kampányt a „CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete, a rendőrséggel és a közterületfelügyelettel együtt.

Az ellenőrzést a győri nagyáruházak parkolóiban és a belvárosban pénteken, szombaton hajtották végre. A szervezők mindenütt találtak jogosulatlanul parkolót, akiket helyszíni bírsággal sújtottak vagy – amennyiben az áruházi hangosbemondóra jó ideig nem jöttek ki – feljelentettek a hatóságok. A helyszínen lévő mozgássérültek egy-egy piros szórólapot is a szélvédőn hagytak, így demonstrálva, hogy bizony hús-vér emberek azok, akiknek rovására visszaél a jogosulatlanul parkoló. Az egyik bevásárlóközpont parkolójában négy kialakított helyből négy foglalt volt, s egyik autós sem tudott jogosultságáról számot adni. Őket a helyszínen megbüntették, s tudni kell, hogy a bírság 3-tól 20 ezer forintig terjed.

A parkolóban: A sérültek jelenlétükkel demonstráltak a visszaéleések ellen. A képen látható autó vezetőjét a rendőr feljelentette. Fotó: Bertleff András
A parkolóban: A sérültek jelenlétükkel demonstráltak a visszaéleések ellen. A képen látható autó vezetőjét a rendőr feljelentette. Fotó: Bertleff András

A főszervező Rácz Sándor, a Társadalmi Egyesületek Szövetsége (TESZ) megyei elnöke elmondta: havonta körülbelül 8-10 panasz érkezik a 2007 februárja óta működő Esélyek Házához a parkolási naomáliák miatt, s ez nyilvánvalóan csak a jéghegy csúcsa, hiszen a sérültek többsége vagy egyáltalán nem, vagy legalábbis bizonyosan nem minden esetben fordul a szervezethez. Ezek indokolták a mostani akciót, amelyek lényegében nem különböznek a rendőrség és a közterület-felügyelet mindennapos ellenőrzéseitől, pusztán annyi az eltérés, hogy ezúttal egy figyelemfelkeltő kampányba „szaladtak bele" a meglepett a szabálytalankodók.

Benei László, a Camelot győri alelnöke szerint a legtöbb visszaélés a postáknál, bankoknál és elsősorban a nagy bevásárlóközpontoknál jelentkezik, s függetlenek ünneptől, forgalmas délutánoktól. Ami még rosszabb, hogy aki szóvá teszi ezt, az sokszor arrogáns fejmosást kap viszontválaszul, mint például ezt: „Mit képzel maga?"

Nehéz eldönteni, hogy ennek oka inkább a közönyösség vagy a KRESZ nem ismerete, de abban a megkérdezett mozgáskorlátozottak egyetértenek: Ausztriában vagy Németországban nem tapasztalható ilyen probléma. Az országon belül viszont mindenütt: Pécsi Gertrúd, a Camelot titkára szerint, ha egy bank előtt két helyet tartanak fenn, akkor fogadást lehet rá kötni, hogy egyikbe sem állhat már be a jogosult. Természetesen ehhez tartozik az az anomália is, hogy sokszor érvényes igazolványt használ a vezető, ám akkor is kiteszi a szélvédőre, amikor jogosult hozzátartozója nincs vele.

Pécsi Gertrúd: Szinte biztos, hogy két helyből kettő foglalt lesz. Fotó: Bertleff András
Pécsi Gertrúd: Szinte biztos, hogy két helyből kettő foglalt lesz. Fotó: Bertleff András

Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke szerint már három éve elkészült egy javaslat, amelyet most átdolgozva ismét elküldött az országos érdekvédelmi szövetség a minisztériumnak, éppen a célból, hogy a fent említett visszaélésekkel fel lehessen venni a harcot. A dolog lényege, hogy a mostani egy helyett háromféle igazolványt állítsanak ki. Aki maga vezeti sérültként a kocsiját, azé legyen a hagyományos, kék okmány, ettől eltérőt kapnának a szállításszogálatban dolgozók – például egy falugondnok. S végül külön, sárga csíkkal áthúzott matricát tegyenek ki azok a magánemberek, akik sérültet szállítanak. Ez utóbbi igazolvány egy- vagy kétórás időtartamra szólna, így a közterület-felügyelő később visszamehetne újraellenőrizni, hogy a szabályok szerint járt-e el a sofőr.

Azonban ennél is húsba vágóbb kérdés – véli Szabó János –, hogy maguknak a jogosultaknak is, szerinte mintegy ötven százaléka nem szorul rá a kedvezményre. Ezt a problémát állami szinten is jól ismerik, ezért jövő januártól gyökeresen megváltozik a rendszer. Az öt évre szóló igazolványok kiállítására 2009-től nem a háziorvosok, hanem az Országos Rehabilitációs Szakmai Intézet szakmai bizottsága tehet javaslatot és ők is állítják ki az okmányt. Az ekkor még érvényben lévő igazolványok természetesen megmaradnak, de az újakra már vonatkozni fog a szigorítás. És ha Szabó Jánosnak igaza van, akkor a mozgáskorlátozottak száma egy csapásra a felére fog „csökkenni".

Olvasóink írták

 • 8. Csancsy 2008. szeptember 27. 12:21
  „Szerintem a probléma ott kezdődik hogy mindenki tud véleményt,ötletet mondani DE bele gondolni magukat egy olyan ember életébe aki kerekesszékes és szeretne elmenni bevásárolni épp úgy mint az egészséges emberek,csak nem tud kiszállni a kocsiból mert a mozgáskorlátozott parkoloban olyan áll aki bár hol ki tud szálni.Nem egymást kellene fikázni hanem mindenkinek magába szállni és a helyükbe képzelni magukat.Ők is szeretnének úgy élni mint mások.Próbálnak teljes életet élni a tragédiájuk ellenére amit sajnos az egészséges emberek megnehezítenek nekik.
  Szerintem nem ötletekre van szűkség hanem együttérzésre!!!
  Sokan úgy gondolják sok az olyan aki jogosulatlanul használja a parkoló kártyát és éppen ezért parkól ilyen parkoloba,de mi van azokkal akik jogosultak és nem tudnak parkolni pont egy ilyen ember miatt.?
  Ez a problém csak egy a sok közül az életükben.Olyan problémákkal kell nekik nap mint nap szembenézni amikkel egy egészséges embernek nem kell.
  Sokszor kerülnek olyan helyzetbe hogy nem elég az hogy nem tudnak parkolni de mondjuk még bejutni sem tudnak nagyon sok helyre AKADÁLYMENTESITÉS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. Olvasó** 2008. május 19. 17:23
  „Azt még megértem,ha mondjuk egy 3-4-5 éves gyerek nem tudja mi a helyes és mi nem,de,hogy felnőtt emberek miatt van szükség hasonló akciókra ,az számomra megdöbbentő! Büntessék őket még szigorúbban és talán akkor észhez térnek. Hihetetlen,hogy mennyi ember van,aki nem tudja megérteni,hogy a szabályok betartása mindenki számára KÖTELEZŐ!!!Belegondoltam,ha ők lennének jogosultak a mozgássérült parkoló használatára,akkor,hogy reagálnának a hasonló bunkók viselkedésére? georgbb!
  Jó a javaslatod! A biztonsági őröknek egy kis plusz séta nem hiszem,hogy megártana!”
 • 6. L.A. 2008. május 19. 15:03
  „Pénteken tanúja voltam az Árkádnál az akciónak. Nagyon helyes. Szinte mindig olyanok állank ott, akik nem jogosultak... Én a rendörök helyében egy járörpárost erre állitanék rá, és egész nap a város különböző nagyáruházainak a parkolóit ellenörizeteném velük. Most ugyis sokan vannak. Ja és nem enynire büntetném, hanem sokkal többre, ha már a többi szabálysértés is drágult... Garantálom lenne bevétel, és kb. 1-2 hónap alatt híre menne, és lenne szabad hely a jogosultaknak.”
 • 5. ho károly 2008. május 19. 14:57
  „Nyugaton, ha beállsz, megbüntetnek és megemelik a kötelező biztosítást...azt nem csak egyszer kell fizetni.”
 • 4. colomano 2008. május 19. 13:31
  „elégedetlen, miért ugorna a jogsi?
  hisz jogosult ott parkolni a böhöm terepjáró is, ha van igazolványa
  azokat kéne börtönbe juttatni, akik pénzért kiadták az engedélyt”
 • 3. elégedetlen 2008. május 19. 13:29
  „amíg nincs kőkemény szankció (ötlet: például, jogsi ugrik fél évre), nem lesz változás...ennyi...”
 • 2. georgbb 2008. május 19. 09:30
  „Nagyon egyszerű a történet.. Mindenhol van biztonsági ember, aki ellenőrizheti hogy ki van-e rakva az okmány. Ha nincs, már hívhatja is a járőrt...”
 • 1. Atis :) 2008. május 19. 07:51
  „Aki jogtalanul (kártya nélkül, vásárol kártyával) áll ilyen helyre, annak tőben levágni mindkét lábát, akkor már jogosan veheti igénybe a rokkantaknak fenntartott helyeket. Undorító férgek. Főleg a milliomos rokkantak. Tisztelet a kivételnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szervátültetettek országos sportnapja

Győr–Magyarország - Több éve a legnagyobb a gondot a pénzhiány és az a kérdés jelenti, vajon a… Tovább olvasom