Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Önzetlen összefogás a kápolnáért

Abda - Az abdai csata 160. évfordulójára rendbe hozták a község határában lévő kápolnát és emlékoszlopot. A felújítás jó része társadalmi munkában és a helybeliek összefogásával valósult meg.

Az abdai önkormányzat kulturális bizottsága elhatározta, hogy rendbe hozzák a településen található emlékhelyeket. Így került sor a község határában álló kápolna és emlékoszlop felújítására. A munka a polgármesteri hivatal és a katolikus egyházközség összefogásával, jórészt társadalmi munkában valósult meg.

Dömötör László plébános elmondta: április végén kezdtek az ˝önkéntesek˝ a kápolna külső részén, majd munkálatokat – többek között a teljes lábazatfelújítást, a festést – kónyi kőművesek és festők végezték el, illetve fejezték be. Az épület körüli kavicsos szigetelés, a teljes bádogozás, illetve a kápolna előtti emlékoszlop felújítása is helyi szakemberek keze munkáját és önzetlenségét dicséri.

Az abdai csata 160. évfordulójára helyi összefogással felújították a falu határában lévő kápolnát és emlékoszlopot. Fotó: Bertleff András
Az abdai csata 160. évfordulójára helyi összefogással felújították a falu határában lévő kápolnát és emlékoszlopot. Fotó: Bertleff András

Pozsgai Győző, a kulturális bizottság alelnöke, a munkák egyik szervezője hangsúlyozta: a közel egymillió forintos felújításra több mint háromszáz órát áldoztak a helybeliek. A megszépült, a Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett kápolnát és előtte az emlékoszlopot – az abdai csata 160. évfordulóján – ünnepi szentmise keretében áldotta meg Dömötör László plébános. Miként Daday Ferenc két alkotását is, amelyek a Kaliforniában élő idős festőművésztől Bejczy Antal Mars-kutató jóvoltából jutottak el Abdára.


Hősök a tömegsírban

A kápolnát Abda régi templomának szentélyéből alakították ki. Az előtte álló gránitoszlopon emléktábla hirdeti az 1849. június 28-án lezajlott csatában elesett szabadságharcosok emlékét. A ˝Kossuth˝ honvédzászlóalj katonái az abdai átkelőt védelmezték. A 273 honvéd sorsa sokáig ismeretlen volt. Földi maradványaikra a XIX. század végén, az új Rábca-meder ásása közben bukkantak rá a kubikusok.

Olvasóink írták

  • 1. poto 2009. augusztus 07. 14:13
    „Szép kezdeményezés és az eredmény is magáért beszél.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

RoboSanyi világbajnok táncosai

Győr - A japánok jobban elismerik, mint a magyarok azt a győri géniuszt, aki táncoló humanoid… Tovább olvasom