Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ön mit szeret Győrben? És mit nem? Válaszol: Markó Iván

Győr - Folytatjuk sorozatunkat, és ahogy a korábbi cikkekben, úgy most is a következő egyszerű kérdést tettük fel a megszólítottnak: mit szeret, illetve nem szeret Győrben?


Ezen a héten Markó Iván, a Győri Balett alapítója válaszolt. A világhírű táncművész, koreográfus – ahogy fogalmazott – elfogult a folyók városával, amely pályája egyik csúcsának adott felejthetetlen ˝helyszínt˝.

Számára Győr egy szerelem, élete egyik legfontosabb pillére. A színházat, a Győri Balettet kedves ˝munkahelyeként˝, a megfoghatatlan hangulatú Káptalandombot kedves ˝otthonaként˝ említi.

– Sajnos ritkán találkozunk, de az itt töltött tizenkét év minden részletében bennem él.

Győr nekem a gyönyörűséget, a sikert, a szenvedést, a küzdelmet jelentette.

A színházat, a Győri Balettet kedves ˝munkahelyeként˝, a megfoghatatlan hangulatú Káptalandombot kedves ˝otthonaként˝ említi Markó Iván.
A színházat, a Győri Balettet kedves ˝munkahelyeként˝, a megfoghatatlan hangulatú Káptalandombot kedves ˝otthonaként˝ említi Markó Iván.

Megismertem és megszerettem a várost, a győrieket, de közönségként a megyebelieket is. Valamiképpen a sajátos igazságszolgáltatást is Győr jelenti nekem. Felejthetetlen élmény volt, amikor két éve társulatommal, a Magyar Fesztivál Balettel ajándékba elhoztuk az Angyalok üzenetét. Az előadás végén, a függöny előtt állva magával ragadott a nézőtér fenséges hullámzása, a mindennél többet érő taps, az az éljenzés, amellyel a győriek megköszönték az estét. Az igazság pillanatát élhettem át a színpadon. Félelmetes volt az a győri előadás. Tapsvihar közepette valaki bekiabált az erkélyről: ˝Iván, te a miénk vagy!˝ Majd utána többen: ˝A miénk is vagy!˝ Lehajtottam a fejem, mert borzasztóan megütött érzelmileg ez a szeretettüntetés. Magamban azt mondtam: ˝Igazuk van, igazatok van, én a tiétek vagyok.˝ És ez így is van! Én a győrieké, a közönségé vagyok. Ez fantasztikus érzés, igazságszolgáltatás volt, amit tizenhat év után kaptam a közönségtől, de tulajdonképpen a jó Istentől. Hogy mi az, ami nem tetszik Győrben? Inkább valami biztatót mondanék: ˝Merjünk nagyot álmodni!˝

Markó Iván örömmel említette, hogy következő ˝ritka˝ találkozása Győrrel holnap a táncművészeti biennále nyitó előadása lesz. A mester és társulata, a Magyar Fesztivál Balett a Siratófalak, az Emberi himnusz és a Seherezádé című koreográfiáival este hét órakor lép fel a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombola vagy termékakció?

Győr–Győrszentiván - Az APEH szerint törvénytelen, a játék szervezője szerint szabályos, hogy… Tovább olvasom