Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Ön mit szeret Győrben? És mit nem?

Győr - Folytatjuk sorozatunkat, és ahogy a korábbi cikkekben, úgy most is a következő egyszerű kérdést tettük fel a megszólítottnak: mit szeret, illetve nem szeret Győrben?

Ezen a héten Villányi László, a Műhely kulturális folyóirat főszerkesztője válaszolt. A József Attila-díjas költő a folyók városában született, otthonosságáért, bensőségességéért ragaszkodik hozzá, ˝éli˝ világra jöttétől a mai napig.

– Szeretem Győr átjárhatóságát is. Többnyire gyalog vagy biciklivel szoktam közlekedni, amit még tizenhárom éves koromban kaptam.

Egyik kedvenc útvonalam a Kálvária utcától a karmelita templomig, a másik a Marcalig, a Rába-holtágig visz- mondta Villányi László.

– Az utóbbi azért kedves számomra, mert valamiképpen még a városhoz tartozik, de már a természet világa hangulatos növényeivel és a meg-megjelenő szürke gémekkel és jégmadarakkal – említette lelkesen Villányi László. – Szeretem Győr templomait, a rác templomot, a zsinagógát, az Öregtemplomot, a város iskoláit, például a nagy múltú bencés és Révai-gimnáziumot. Kedves számomra a Radó-sziget, ahonnan egyik irányból a vár, másik irányból a karmelita templom tárul a szemlélődő elé. Szeretem a Belváros olyan zugait, ahol séta közben csendre találhat az ember. És itt kell említenem, amit nem szeretek, ami jó lenne, ha változna. A sok-sok autó, az irritáló forgalom és a zaj, bántó és ijesztő a bőgve száguldozó motoroshad, amely Győr említett otthonosságát, bensőségességét csorbítja, rombolja.

Villányi László költő szereti a város templomait, természetes részeit és nem kedveli, ha motorbőgés zavarja meg a győri csendet. Fotó: B. A.
Villányi László költő szereti a város templomait, természetes részeit és nem kedveli, ha motorbőgés zavarja meg a győri csendet. Fotó: B. A.

Villányi László hangsúlyozta: számára fontos Győr az épületeivel, utcáival, jellegzetes figuráival. Rengeteg embert ismer, sokan ismerik.

– Szeretem Győr közvetlenségét. Mikor egy távolból érkezett barátommal a Baross úton sétáltam, azon csodálkozott, hogy tízméterenként köszönök valakinek vagy valaki engem üdvözöl. Ráadásul mindezt valami különös tisztelettel. Ez olyan élmény, amitől otthon érezhetem magam. Úgy gondolom, Győrben nem szabad kishitűnek lenni. Szellemileg fontos események nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is történnek. Szeretném, ha Győr a minőségi kultúra védelmezője lenne. Miként azt Kosztolányi biztatásként írta: ˝Győr, Kelet s nyugat közt állj hazámba, kedves őr˝.

Olvasóink írták

  • 2. elemér 2009. június 29. 03:47
    „Igen én is szeretek végigsétálni a Baross úton. Ismerősök köszöntenek és mondják, nézd már gyerekkora óta tengerentul van és beszél megyerül.”
  • 1. elemér 2009. június 28. 18:56
    „Györ egy nagy pletykaváros.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális boltok olcsóbb, hazai termékekkel

Győr - Kizárólag hazai termékeket: pékárut, húsfélét, zöldséget, gyümölcsöt kínál az a szociális… Tovább olvasom