Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Ön meg tudna élni havi 30 rugóból?

Napjainkban négy-öt zsemléért, tíz deka felvágottért, s pár szelet sajtért legalább ötszáz forintot otthagyunk a boltban. Ezek az alapvető élelmiszerek az említett mennyiségben tán még egyetlen napra sem elegendők. Mégis több száz megyei nyugdíjas kénytelen osztani-szorozni azért, hogy szegényes havi keretét – 28-30 ezer forintot – csodával határos módon beossza.
A Vasárnapinak most olyan nyugdíjas nyilatkozott, aki több mint harmincöt évnyi munka után, özvegyen kevesebb mint 32 ezer forintot kap havonta. „Vegyészmérnökként végeztem, s előbb az Alföldi Porcelángyárnál, majd a Csongrádi Vízműveknél dolgoztam osztályvezetőként hosszú éveken keresztül" – kezdte a győri Szalay Katalin. „Mindezt pusztán csak azért említem, mert ezeknél az állami mamutoknál elképzelhetetlen volt a szocializmus idején, hogy ne fizessék be a dolgozók után a járulékokat. E téren nem ismerték a susmust a cégvezetők. 1986-ban költöztünk haza a férjemmel Győrbe, de a gondjaink igazából a rendszerváltást követően kezdődtek. Mint olyan sokan a '90-es évek elején, jobb lehetőség híján mi is vállalkozásba kezdtünk, de a miénk már az első pillanattól kezdve kényszervállalkozásnak bizonyult. Reklámkerámiákkal próbálkoztunk, szerettük is a munkát, de megélni évről évre nehezebb volt belőle. Kétszer hajtották végre vállalkozásunkát, jellemző, hogy az egyik adóhatósági határozaton az szerepelt: bevallották az áfát, de nem tudták befizetni. Ilyen körülmények között örültünk, ha a minimális járulékokat képesek voltunk befizetni, miközben főiskolán taníttattuk gyerekeinket" – folytatta Kati néni.

28 ezerről 27 ezerre

„Ilyen előzmények után nem ért váratlanul, hogy öt éve, amikor először hozott nyugdíjat a postás, nem egészen 28 ezer forintot kaptam. Úgy érzem, önhibámon kívül kerültem ebbe a helyzetbe, ráadásul jó pár igazságtalan törvényi zsákutcát kellett megtapasztalnom. Csak párat említenék: amikor bementem a nyugdíjfolyósító győri ügyfélszolgálatára, s megkérdeztem, hogy az Alföldi Porcelángyárnál és a Csongrádi Vízműveknél eltelt munkaviszonyom utáni befizetett járulékokat miért nem számították bele a nyugdíjamba, azt a választ kaptam: a jogszabályok szerint 1988-tól veszik alapul a munkaévek utáni befizetéseket. A férjem elhunyta után pedig azért nem kapom meg az özvegyi nyugdíjat – a halál után automatikusan, félévig járó juttatást természetesen megkaptam –, mert a törvények szerint 62 éves kortól jár, s a halált követő tíz éven belül van erre lehetőség. A férjem halálakor azonban még csak 51 éves voltam – tehát pont egy évvel lecsúszom. Mint ahogy az új törvényi változáshoz is pont egy év hiányzik: most már felemelték 15 évre a határt, ám csak a '97 előtti halálozások esetén él ez az opció. A hab egyébként az volt a tortán, amikor néhány éve a 28 ezer forintos nyugdíjamat 27 ezer forintra csökkentették, mivel pár ezer forintos adóhátralékot találtak a múltból" – zárta szavait Kati néni.
Arra a kérdésünkre, hogy mégis miként tud megélni ilyen kevés pénzből, azt válaszolta: „ápolom egy távoli rokonom, egy háztartásban élek vele évek óta, s így a rezsire nincs olyan nagy gondom. Meg persze segít a lányom és fiam is, amiben tud".

600 nyugdíjas a létminimum alatt

A győri nyugdíjas esete nem egyedülálló jelenség: megyénkben hozzávetőlegesen 600 nyugdíjas él úgy, hogy 30 ezer forintban, vagy ennél alacsonyabb ellátásban részesül – tudtuk meg a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság győri irodájától. „2008. január elsejétől az öregségi nyugdíj minimumösszege: 28 500 forint. Előfordulhat azonban, hogy még ennél is kevesebb pénzt kapnak egyes nyugdíjasok. Ők azok, akiknek a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset olyan alacsony összegű volt, hogy még ezt a minimum összeget sem éri el" – mondta Horváth Imréné. A Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgató-helyettes hozzátette: „lehetőség van arra, hogy az alacsony nyugellátásban részesülők különös méltánylást érdemlő körülmények megléte esetén rendkívüli nyugdíjemelésben részesülhessenek. Jelenleg azoknak a nyugdíjasoknak engedélyezhető az emelés, akiknek nyugellátásuk és rendszeres pénzellátásuk együttes havi összege a minimum nyugdíj kétszeresét (57 000 ezer forint) nem haladja meg, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték (62 év) vagy rokkantak, illetve árvaellátásban részesülnek. Valamint azok az özvegyek, akik ugyan még nem töltötték be az öregségi korhatárt, de az elhunyt jogán legalább két árvaellátásban részesülő gyermekeltartásáról gondoskodnak".

„További feltétel, hogy a nyugdíj megállapítása, illetve az utolsó méltányossági nyugdíjban részesülést követően 3 évnek el kell telnie, és az illető kérelmező nem tartózkodik tartós bentlakásos intézményben. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek nem állapítható meg a nyugdíjemelés. Ilyenek például: az átmeneti és rendszeres szociális járadék, rokkant járadék, házastársi pótlék.A kérelmet az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz kell benyújtani erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesíthetőségét, mint például magas rezsi költség, gyógyszer költség, egészségi állapotban történt hirtelen rosszabbodás, ezeket igazolni is kell" - folytatta Horváth Imréné.


Miért nem az életút alapján?

Arra a kérdésünkre, hogy a nyugdíjszámításnál miért nincs lehetőség figyelembe venni az egész életutat, Horváth Imréné úgy válaszolt: „a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a nyugellátások összege függ a megszerzett szolgálati időtől és a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresettől. A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset kiszámítása pedig 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért kifizetett, nyugdíjjárulék alapjául szolgáló bruttó kereset, jövedelem havi átlag alapján történik".
Márpedig ha törvények így szólnak – hiába igazságtalanok –, nincs mit tenni.


Megyei és országos adatok

Győr-Moson-Sopron megyében a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásának átlaga az idén januári emelés előtt körülbelül 70-71 ezer forint körül mozgott. Az országos átlag 69 598 forint volt. A megyében hozzávetőlegesen 18-19 ezer azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek a nyugellátása nem éri el az 57 ezer forintot.

Kevesen gondoskodnak magukról fiatalon

A magyarok többsége úgy véli: idős korában nem lesz elegendő az államtól kapott juttatás életszínvonalának fenntartásához. Ennek ellenére nagyon kevesen élnek az előtakarékoskodás lehetőségével – derül ki az Aviva Életbiztosító friss felméréséből. Ezen statisztika szerint Magyarországon az emberek ahelyett, hogy aktív korukban rendszeresen félretennének, inkább arra számítanak: a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni fognak, és nyugdíjukat munkával egészítik majd ki. Mindez nem csupán a nyugat-európai trendekkel, de a cseh, lengyel, szlovák előtakarékossági folyamatokkal is ellentétes.

Várható emelések

2009 január 1-jétől a rendes évi emelésen felül 2 százalékkal emelkedik azoknak a nyugdíja, akik 1988. január 1-je és 1990. december 31-e között állapíttatták meg ellátásukat, 4 százalékkal azoknak, akik 1992. január 1-je és 1995. december 31-e között, és szintén 4 százalékkal azoknak, akik 1997. január 1-je és 1998. december 31-e közötti időponttól kezdődően nyugdíjasok.



 

 

 

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Hugi2 2008. július 29. 22:42
  „Hát igen a nyugdilyas éljen meg abbol a kevés pénzből amit egyhónapra kap.Én 50ezerből nemtudok megélni ,csekket feladni na és persze a rezsi.18éve leszázalékoltak, azota nemdolgozom, kérdezem én hová vennének fel egy beteg és idős embert.Legaláb is nekem nemsikerült sehová elhelyezkednem.Igen tudom vannak olyanok akik dolgoznak,de kérdezem én mi lesz a mai fiatalokkal akik nemtudnak elhelyezkedni.És megérik a nyugdilykorhatárt? Vagy ők is lerokkanak idő előtt? Azelőtt nemvolt ez ,megtudtunk élni, tudtunk dolgozni 8 órát és három műszakban nem 16óráztunk.Én személy szerint annó 22-ezren felül kerestem, ez 32éve voltigaz akkor nagyon jó volt a pénzünk.Nagyon sok ember elgondolkodhatna mi is ledolgoztukaz életünket és a vidékiek még 1/2 4-kor keltek hogy beérjenek a gyárba. Csak ennyit szerettem volna leírni.Tisztelettel: Egy rknyugdílyas”
 • 29. orgona 2008. július 29. 09:00
  „KITEKAT! Az nem kunyeralas hanem jar neki ,joga van hozza es megkapja ilyen egyszerü!IMi nem Brazilok vagyunk hanem Magyarok,ne keverjük a szezont a fazonnal!”
 • 28. kitekat 2008. július 28. 19:41
  „27.
  Nekem a kedvencem a sok brazil aki még Ausztriába se megy dolgozni, csak csinálja a gyereket meg segélyeket kunyerál!”
 • 27. DG 2008. július 28. 16:15
  „26.

  Teljes mértékben egyetértek veled. Ezen a helyzeten azonban csak kizárólag a kormánynak van lehetősége változtatni. Ezért kellene csökkenteni a munkával kapcsolatos járulékokat és adókat, hogy megfizethető legyen, mellette viszont jelentősen növelni az ellenőrzést és olyan büntetéseket kilátásba helyezni, hogy egyszerűen ne érje meg csalni. A különböző kedvezményeket és juttatásokat pedig - persze, ahol lehet - adókedvezmény formájában lehetne eljuttatni az emberekhez és akkor végre talán nem az járna jól, aki csal, hanem az aki becsülettel dolgozik.

  Kedvencem az Ausztriában feketén dolgozó hazánkfia, aki egy kanyi járulékot, vagy adót nem fizet, igénybe vesz minden szolgáltatást, aztán majd ha öreg lesz, sírni fog, hogy kevés a nyugdíja. Akkor majd az aktuális kormány a szavazatáért cserébe felemeli. Na, ezt nem szabadna csinálni!”
 • 26. mz/x 2008. július 28. 16:06
  „Hát elég szomorú,ha annyi a nyugdíj, hogy nem lehet belőle megélni. De kedves olvasók, mi se reménykedjünk, hogy nekünk több lesz. Amíg meg lehet azt csinálni, hogy minimálra, na meg alkalmakra jelentenek be és 12 órákat dolgoztatnak heti 6 napban, addig mire számíthat a dolgozó? Ha mersz szólni a munkaadónak, másnap nincs munkád, és a helyedre ezer jelentkező van.Megértem a vállalkozót, hogy az állam lenyúzza a bőrét, de a vállalkozó meg az alkalmazottét nyúzza. Itt csak a munkavállaló lehet a vesztes, mert ugye a vállalkozó azért jól él, az állam milliós prémiumokat oszt. Ez szerintem párttól független, az állam hibája. Olvasom, hogy nem raknak félre az emberek nyugdíjkiegészítést. Hát emberek, kérdem én: miből? Sokan örülnek, hogy a számlákat ki tudják fizetni. Szép a statisztika, de nem kellene a milliós béreket hozzácsapni a kiskeresetűekéhez, mert rögtön az jön ki, hogy milyen jól él mindenki, pedig mint látjuk egyre több a nélkülöző. Remélem mire nyugdíjba megyek változni fog valami, de ha nem akkor kedves olvasótársaim azt kell mondanom, én is nélkülöző leszek sajnos.”
 • 25. tricse 2008. július 28. 13:15
  „én már a rendszerváltáskor mondtam hofi szavaival élve

  " ez nem cserépkályha hanem kelepce"”
 • 24. 30 rugó 2008. július 28. 13:12
  „Én nem tudnék megélni havi 30 rugóból az biztos. De az is biztos, hogy a büdös életben nem szavaznék többet olyan kormányra, aki ezt biztosítja.”
 • 23. joeblack 2008. július 28. 13:06
  „Mindenki anyugdijakat akarja emelni a fizetés meg marad a bányász béka segge alatt!!
  minden nyugdíjas egyformán kapjon annyit h tisztességgel meg tudjon élni belőle!!!Nem töbet nem kevesebbet!! A dolgozókat meg fizessék meg rendesen!!! A komcsik hibája az egész...”
 • 22. sunshine# 2008. július 28. 10:55
  „Ajánlom mindenki figyelmébe. Ez is hozzátartozik az igazsághoz..
  http://index.hu/gazdasag/magyar/jolmegy08072/”
 • 21. orgona 2008. július 28. 07:48
  „Tolvajbanda itt mindenki ezert is nehez a valasztas.A nep bevan csapva elöröl,hatulrol mindenki csak iger de teljesiteni ,csak sajat zsebre.Kire valasszunk a sok közül?Bizalmunk elfogyott.”
 • 20. grent 2008. július 27. 21:35
  „Hát szó mi szó, MSZP-re szavazó nyugdíjasként valóban nem merném kinyitni a pofámat, miközben a kegyeltjeim iskolákat, kórházakat, vasutakat zárnak be és megdöglünk a növekvő adók, a rezsi, a csillagokba szökő élelmiszerárak alatt.

  Ez a kormány az életben nem fog csökkenteni az áfán, az életben nem fog stabil pénzügyi viszonyokat teremteni, s csak addig volt szüksége a sok vén lúzerre, amíg megszavazták őket.

  Aki erre a tolvajbandára voksolt, egy szót sincs joga szólni. Erkölcsi joga a felháborodásra csak azoknak van, akik kis pénzből élnek és most is, korábban is küzdöttek ezellen az aljas rezsim ellen.”
 • 19. NANA!PÁRTON KIVÜLI VAGYOK! 2008. július 27. 20:35
  „BUNKÓ VAGY TE ELÉGGÉ!ISMERŐSÖD BIZTOS KORKEDVEZMÉNNYEL MENT EL!MSZP JÓVILÁGOT IGÉRT NEM? EGY BIZONYOS M.PÉTER 3.60KENYÉRRŐL BESZÉLT! HÁT ITT VAN CSAK TIZEDESVESSZŐ NÉLKÜL!AMÚGY SZÉP NAPOT ELVTÁRS!”
 • 18. naposcsibe 2008. július 27. 20:17
  „Szélsőjobbos Úr / Nő! Ön mikor lesz nyugdíjas és mire számít nyugdíjasként? Meglehetősen elfogultan nyilatkozik, így jogos a feltételezés, hogy még eléggé messze van a 67 éves kortól!!”
 • 17. nyögdíjas 2008. július 27. 18:21
  „A nyugdíjat nem a kormány számolja ki, hanem a Nugdíjbiztosítási Igazgatóság dolgozói. És ugye azt szokták mondani tévedni emberi dolog, hát Ők is tévedhetnek elég sokat. Nem ártana megnézni az ottani dolgozók iskolai végzettségét sem.”
 • 16. hidegsebész 2008. július 27. 17:26
  „Archaika jól látja a problémát! Hogyan mehet valaki 36 évesen nyúgdíjba? A 3 szakmunkás év és a sereg már szolgálati viszony, tehát még nem szolgált adott beosztásban. Mi a helyzet az értelmiségiekkel? A 4 gimnáziumi év nem minősül szolgálati viszonynak, szívás az egyetemen, majd güri (pl. a műtőasztal mellett) 35 éven át!!”
 • 15. PrettyWoman 2008. július 27. 16:09
  „Üdv mindenkinek!
  Szinte mindegyik hozzászólásban van igazság, nem is kevés. Igen, Kovács Gizi, a Kisalföld már a bulvár szintjére süllyed, azért ilyen a stílus, a helyesírás, a szakértelem, stb.
  Magyar Állampolgár is a szívemből szólt. Munkanélküliként is ápoltan csinosan kell megjelenni az állásinterjún. Elküldünk egy csomó fényképet, amit sosem küldenek vissza. És még az utazás, amit szintén nem térítenek. Hiszen nemcsak Győrben vállalna az ember munkát. Ami végzettség van, az nem számít, mindig az kell ami nincs. Ha tudunk angolul, az nem elég, mért nem tudunk németül is. Ha az is rendben, akkor az sem elég, miért nem tudunk szuahéli nyelven is, ha szuahéli nyelv is megy, akkor nem azt a törzsi dialektust kérik. Végezzünk el még ezt is, azt is, és addigra, mire minden meglesz, 70 fölött leszünk. Akkor már a kutya sem alkalmaz bennünket. Hiszen 40 évesen sem kellünk.
  Ahhoz, hogy valakinek kevés nyugdíja legyen, nem kell munkakerülőnek lenni. Ha az embert 6 órás minimálbérre jelentik be, és 8 órát dolgozik két műszakban, abból nagyon kevés nyugdíj lesz. Mn. járadék is kevés, és az is hamar letelik. Utána a semmiből fizethetük az EHO-t, különben adócsalásért is megbüntetnek bennünket. Igen, mert aki a földön fekszik, abba kell belerúgni, hisz Mo-n vagyunk. Az, hogy évekig fizettük a TB-t, és alig vettünk ki belőle, az nem számít. Csak tegyünk bele, mert az OEP az szegény. Igaz, tavaly szilveszter előtt olvastam, hogy uszkve 4 milliárd forint prémiumot osztottak szét az OEP-nél. Tényleg nagyon szegény lehet! Ezért kell a járadékot nem kapó munkanélkülivel befizettetni a 4350,- FT-ot, hogy lehessen belőle prémkót osztani az elvtársaknak. Mert hogy nem a kórházakra, meg gyógyszertámogatásra költik, az tuti. (szégyen, mikor haldokló gyerekek külföldi műtéteire is a lakosságtól tarhálnak pénzt, pedig ez az OEP dolga lenne).
  És akkor még nőként ugye néha illene fodrászhoz, kozmetikushoz is menni, jó lenne nyelvtanár fogadni a szintentartáshoz, de miből?
  Egyébként a 30 000 forintot megalázónak tartom. Akár nyugdíj, akár mn.segély, akár gyes, akárminek nevezzük, megalázó ennyi pénzt adni. Télen a fűtésszámlára sem elég.
  De milyen nyugdíra számítsunk, ha nem alkalmaznak bennünket már 40 évesen, vagy csak feketén? Tartok tőle, hogy még 30 ezret sem kapunk. Na ettől féltem én a korosztályunkat. Azért mindenkinek szép vasárnapot és kevés mérgelődést kívánok!”
 • 14. nanana 2008. július 27. 15:31
  „Sok bunkó megfordul ezen az oldalon !!! 40 éves munkaviszony után nem egész 40 ezer az ismerősöm nyögdija, a fidesz kormány alatt ment el nyugdijba. Tehát 7 éve . Ez a szégyen az összes kormány sara. Tessék ezt tudomásul venni, kirohanások helyett.”
 • 13. Magor 2008. július 27. 14:38
  „Remélem azoknak a politikusoknak se fog beleszámítani az első tíz évük a nyugdíjba, akik ezeket a törvényeket megálmodták és megszavazták! Persze ezért ők már megkapták a fizetésüket... Mire mi harmincasok nyögdíjba vonulunk, mire számítsunk? Drasztikusan csökken a népesség, és addigra jóval kevesebb lesz az aktív dolgozó mint a nyugdíjas. Bár lehet, hogy addígra 80 év lesz a korhatár ezért.”
 • 12. olga100 2008. július 27. 14:28
  „Archaika! Te dolgoztál ilyen " bizonyos munkakörökbe",ha nem ne itélkezz, menj oda dolgozni aztán nézd meg milyen állapotú ember leszel mire eléred a 40 évet.

  csrr! igazad van!”
 • 11. Judieee 2008. július 27. 14:23
  „Én személy szerint huszonévesen élek ennyi pénzből és nem tudok ellene tenni, mert az édesanyámat ápolom, aki rokkantsági járulékként 20 ezer ft felett kap egy kicsivel. (kb a gyógyszereinek az ára) Bármennyire szeretnék is, dolgozni nem tudok elmenni, mert nem tudjuk megoldani az állandó felügyeletét, így kis alkalmi munkákból élünk, de nem adjuk fel, mert reméljük, hogy a rosszat mindig jó követi.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paragrafus-háború: Parkolócégek kontra autósok

Győri parkolási mustrára indult a Vasárnapi Kisalföld. Az eredmény sok szempontból tanulságos. A… Tovább olvasom