Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

˝Olcsóbb lehetne a távfűtési rendszer˝

Győr - A Pro Urbe Győr Egyesület több civilszervezettel közösen tartott sajtótájékoztatót csütötökön a társasházi lakások távfűtési rendszerének működtetéséről, melyben kiemelt szerepet kapott a hulladék hő megtakarítása és a távfűtési rendszer szabályozhatóságának megvalósítása is.
Tavaly ősszel jelezték először a társasházak távfűtésével kapcsolatos problémákat a győri lakosok, mely nem sokkal később már a közgyűlésen is témaként szerepelt. Többen a távfűtés szabályozhatóságát kezdeményezték, hogy kevesebb legyen a hődíj, mert a panellakások többségében élőknek (nagycsaládosok, kisnyugdíjasok, gyermeküket egyedül nevelő szülők) nagy terhet jelent a magas önrész állandó fizetése.

Az önkormányzat csak kismértékben támogatja a távfűtést, pedig egy új törvény szerint át is vállalhatná a lakosokra háruló önrészt. A sajtótájékoztatón felszólalt a Marcalvárosi Társasházak Közös Képviselői Egyesületének elnöke, László Tamás, aki tudatta, hogy új irodájukban (Déry Tibor utca 8.) csütörtökönként várják a társasházi közös képviselőket, illetve azokat a lakókat, akik információra várnak és megoldást keresnek a távfűtési problémákkal kapcsolatban. Elmondta azt is, hogy Szegeden már régóta működik egy rendszer, amely szerint a hőszolgáltató költségrésze mellett a lakosság önterhe mindössze 7 százalék volt a 2000–2007-es években.

A marcalvárosi egyesület titkára, Kárpáti Tibor beszédében kiemelte: a lépcsőházi fűtés hatalmas összegeket emészt fel. A probléma megoldására tett javaslatát visszautasította a hőszolgáltató cég, ezért felkereste az Energiamentő Cégcsoportot, amelytől árajánlatot kapott. A cég szerint lépcsőházanként 150 ezer forintos beruházás megoldhatná a problémát. Ehhez viszont újabb mérőórákat kellett volna felszerelni, amelyet a győri hőszolgáltató visszautasított, ugyanis ők nem olvassák le a más cégek által felszerelt órákat. A szegedi példa mutatja, megoldható lenne a probléma, ezzel ellentétben Győr, az egyik leggazdagabb nagyváros nem támogatja a változtatást – hangoztatta Kárpáti Tibor.

A szegedi példa átvételének javaslatához Havasrétiné Méry Judit, a Győri Nők Független Szervezetének elnöke és Turi István, a helyi Lakásbérlők és Lakók Egyesületének (Labe) elnöke is csatlakozott, akik szerint a szabályozhatóság lenne az elsődleges cél, ebből lehetne a későbbiekben építkezni, és megvalósítani a nyílás- zárócseréket, valamint a korszerűsítési programot.

Olvasóink írták

  • 1. tibi-a 2009. április 13. 15:09
    „"ebből lehetne a későbbiekben építkezni, és megvalósítani a nyílás- zárócseréket, valamint a korszerűsítési programot".

    MICSODA HOZZÁÉRTŐ CSAPAT! Jobb lenne ha szakemberekre bíznák!

    Először a nyilaszárókat kell kicserélni okosok, utána lehet folytatni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jégverte szőlő fele termést adhat

Pannonhalmi borvidék - A legtöbb fejtörést és feladatot azok az ültetvények okozzák a Pannonhalmi… Tovább olvasom