Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Oktatóval mentünk végig a Győr közeli "halálúton" a 83-ason - videó, fotók

Oktatóval mentünk végig a Győr közeli
Nem csak Győr környékén, megyénkben is az egyik legveszélyesebb útszakasz a kisalföldi megyeszékhelytől Pápáig a 83-as főút. A tragédiákat keresztek, mécsesek jelzik. Nagy Eszter győri oktatóval együtt tettük meg az utat.
Tavaly szenteste napján két fiatal testvér hunyt el a "halálkanyarban" Nagyszentpál térségében, majd két ünnep között kapcsolták le a gépekről a baleset harmadik áldozatát, egy 20 éves nőt. A családi tragédiától 500 méterre újabb baleset történt múlt héten. Egy hete kamion és személyautó ütközött, egy idős hölgy súlyos töréseket szenvedett a lábán.

Ménfőcsanak és Győrszemere között 9 km-es szakaszról van szó, a Google szerint 8 perc alatt megtehetjük a távot. "Őszintén mondom, nem szívesen megyek a 83-ason. A főút rendkívül keskeny, különösen a Győr és Győrszemere közötti szakasz. Az útfelület egyenetlen, tele bukkanókkal, éles kanyarokkal" – kezdte Nagy Eszter. Utóbbiakból tucatnyit számoltunk a két település között, mindegyikbe helyeztek veszélyes útkanyarulatot jelző piros-fehér táblákat. Láttunk több úthibára és útszűkületre, vadra figyelmeztető táblát is.
 


Nincs menekülőút

"Szintén nehézség, hogy a 83-as győri szakasza melletti bevásárlóközpontoknál kétszer két sáv áll az autósok rendelkezésre, majd hirtelen szűkül a főút. Azok az autósok, akik jobban ismerik az utat, gyorsabban haladhatnak. Akik viszont először járnak erre, lassabb sebességet választanak. Érzik, hogy a főút gyakorlott sofőrök számára is veszélyeket rejt. A rizikós szituációk sokszor abból fakadnak, ha gyorsabb és lassúbb autós találkozik. Aki előzés mellett dönt, gyakran nem számol a lehetséges következményekkel.

Azzal, hogy padka híján a 83-ason nem beszélhetünk menekülőútról. Az utat szinte végig mély árkok követik, belegondolni is rossz, ha ide csapódik kocsi 100-as tempóval" – hallottuk Nagy Esztertől. Milyen átlagsebességet tart ideálisnak itt? - kérdeztük. "Nehéz erre konkrét számmal válaszolni. Az biztos, hogy a 60-as, 70-es sebességkorlátozások indokoltak a kanyarokban" – hangzott a válasz.
 
Amikor 80-nal haladtunk egyenesben, megdobta a kocsit az egyik bukkanó.

6 méter körül

Végezetül ejtsünk szót a 83-as keskenységéről. A főút szélességét Győr és Gyarmat között négy ponton ellenőriztük mérőszalaggal két éve. A mérés szomorú apropóját az adta, hogy 2016-ban tízen vesztették életüket Győr és Pápa között a 83-ason.

Gyarmat után, Pápa irányába 6 méter 20 centimétert mutatott a mérőszalagunk - nem vonaltól vonalig, hanem padkától padkáig. Tét térségében két ponton gyűjtöttünk adatokat. Pápa irányába 6 méter 50 centimétert, Győr irányába 6 méter 40 centimétert jegyeztünk. Győrszemere térségében, a nagyszentpáli buszmegállónál negatív csúcsot, 5 méter 90 centimétert írtunk fel.
 
A Győrhöz közeli 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vissza a jégkorszakba! - Megyei programokat ajánlunk a hétvégére

Vissza a jégkorszakba! - Megyei programokat ajánlunk a hétvégére
Vasárnapig még a győri Árkádban látható az ősvilág, jelmezes farsangi táncház lesz… Tovább olvasom