Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem Győrben: unokáik jövőjére gondoló nyugdíjasok

Ha a Kárpát-medence népei történelmi összeütközéseik sebeit begyógyítva nem békélnek meg unokáik jövője érdekében, nagy lehetőségeket szalasztanak el. Erről szólt tegnap a győri Nyugdíjasegyetem negyedik szemeszterének negyedik előadása, amelyet dr. Glatz Ferenc történész tartott.

Az egyetemi tanár arról beszélt, hogy a Kárpát-medence népeinek kétszáz éve először több a közös érdekük, mint az érdekellentétük, de ennek felismerését hátráltatják a történelmi összeütközések emlékei és a határokon kívül élő nemzeti kisebbségek önazonosságért folytatott harcai.
Pedig közös érdek az Európai Unió délkeleti kiterjesztésének kihasználása, a délkeleti piacok irányába a kapcsolat, az utak kiépítése, többek közt a Duna-folyosó megteremtésével.

Németh Lászlóné
Németh Lászlóné

"Unokáinkra gondolva nem szabad kihagyni ezt a lehetőséget, mert ez az évszázad nagy üzlete!" – hangoztatta az előadó, aki maga is szépkorú, e hónapban ünnepelte 71. születésnapját.

Szerinte a történelmi sebek begyógyítása kibeszélés, vitafórumok révén valósulhat meg, de tudomásul kell venni, hogy évtizedekig tarthat.

Emellett úgy véli, hogy a határokon átnyúló fejlesztési, szakmai projekteket kell ösztönözni, amelyek az embereket összehozzák. S fontosnak tartja a kisebbségek kulturális autonómiájának, a nemzetállamiságnak az elfogadtatását.

Szalay Dénesné
Szalay Dénesné

– Idősen az ember szívesen foglalkozik a múlttal, így a történelmi tájékoztatókat szívesen hallgatjuk, de kíváncsiak vagyunk friss kutatási eredményekre is. Nekünk is fontos, hogy eligazodjunk a világ újdonságai közt, már csak azért is, mert unokáink jövőjéről van szó.

Ezért örülünk, hogy a javasolható megoldási módokat is felvázolta az előadó, mint a tudományos élet képviselője – mondta el nyugdíjas-egyetemistaként az abdai Szilbek Ferencné, akinek családi kikapcsolódást jelent az előadás-sorozat.

Ugyanis testvérével, Szalay Dénesnével és sógornőjével, Németh Lászlónével együtt jár a tanórákra, amelyeket szellemileg frissítő szórakozásnak tartanak.

Szilbek Ferencné
Szilbek Ferencné

Szombati számunkban részletesen írunk az elhangzottakról.

A szervezők – a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld – a következő előadásra is várják május 7-én a regisztrált hallgatókat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Első Lions Club: Kitüntetések a jubileumon

Két évtized, mintegy 90 millió forint jótékony célra – ez az ország legnépesebb klubjának, a… Tovább olvasom